Rosszul alszol 30 felett? Baj lehet belőle

Hogyha a 30-as éveinkben rosszul alszunk, az a későbbi életszakaszunkban súlyosabb problémák veszélyét növelheti.

Azoknál az embereknél, akik a 30-as éveikben rosszul alszanak, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel jelentkeznek memória- és gondolkodási problémák egy évtizeddel később - derült ki a CNN oldalán is közzétett tanulmányból.

A 2000-es évek elején a kutatók több száz ember alvásminőségét követték nyomon. Az alvás minőségét egy csuklóra szerelhető szenzor segítségével értékelték, amely nyomon követte az emberek alvási periódusait és éjszakai mozgásukat, így kimutatta, ha felébredtek, vagy sokat forgolódtak az éjszaka folyamán. A résztvevők átlagosan 40 évesek voltak a vizsgálat ezen pontján. Átlagosan körülbelül hat órát aludtak minden éjszaka, és alvási idejük nagyjából ötöde nem volt megfelelő, felébredtek és nehezen aludtak vissza.

Komoly gondot okozhat, ha a harmincs éveinkben rosszul alszunk. Fotó: Getty Images
Komoly gondot okozhat, ha a harmincs éveinkben rosszul alszunk. Fotó: Getty Images

Több mint egy évtizeddel később, 2015 és 2016 között a kutatók ismét felkeresték a korábbi vizsgálatban részt vevő embereket, hogy egy tesztsorral felmérjék a kognitív képességeiket, beleértve az agy adatfeldolgozási sebességét, a memóriát és a végrehajtó funkciókat. Kiderült, hogy azok az emberek, akiknél az alvás töredezettebb volt, vagy éjszaka többet mocorogtak az ágyban, nagyobb valószínűséggel értek el alacsonyabb kognitív pontszámot a teszteken több mint egy évtizeddel később. A 175 legrosszabbul alvó ember közül 44-nek volt gyenge kognitív teljesítménye 10 évvel később.

Az egészségügyi, demográfiai, illetve más tényezőket is figyelembe véve arra jutottak, hogy csaknem kétszer nagyobb eséllyel romlanak a kognitív funkciók azoknál az embereknél, akiknek évekkel korábban nem volt kellően pihentető az alvásuk.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra