Kellemetlen betegség jelent meg Csongrádban

Egy rendkívül kellemetlen, de alapvetően ártalmatlan betegségre figyelmeztet egy Csongrád megyei háziorvos. A kéz-láb-száj szindróma tüneteitől ugyanis nem kell megijedni, de a biztonság kedvéért mindenképpen forduljunk szakemberhez a fellépő panaszokkal.

Milyen betegségeket idézhet még elő a Coxsackie vírus? Részletek itt.

"Eddig körülbelül 10 betegnél észleltem a kéz-láb-száj betegséget, ami viszonylag ritkán fordul elő. Sokkal ritkábban, mint az influenza" - mondta el a Délmagyarnak Bakos Attila székkutasi háziorvos. Hozzátette, azért hívta fel a helyiek figyelmét a Coxsackie vírus által okozott megbetegedésre, mert talán ha tisztában vannak azzal, mivel is van valójában dolguk, könnyebben elviselik majd a kínzó tüneteket. "Ne kezdjék otthon gyógyítgatni magukat azzal, ami a házi patikában van. Jöjjenek el a rendelésre. A tünetek kezelhetők, az antibiotikum nem használ. Fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak, akkor is, ha minden kortyot nehéz lenyelni" - üzente a betegeknek.

Főként gyermekek betegsége

Mikor szükséges csillapítani a lázat, és miként tegyük ezt? Három szakember segít eligazodni a lázcsillapítás útvesztőjében.

Apró, viszkető hólyagos kiütések a szájban és a száj körül, a tenyéren és a talpon, valamint a fenéken - a kéz-láb-száj szindróma legjellemzőbb tüneteivel általában a kisgyermekes szülők találkoznak, mivel a betegség leggyakrabban a bölcsődés korú kicsiknél fordul elő. Jelentkezhet torokfájás is, illetve ezzel együtt - a nyelési nehézségek okán - az evés és ivás elutasítása. Felléphet továbbá hőemelkedés,lázis, valamint a gyerekek nyűgösek, ingerlékenyek lehetnek. Mindemellett veszélyes szövődményektől nem kell tartani.

kéz-láb-száj betegség, Coxsackie vírus, láz, hólyagos kiütés, torokfájás
A kéz-láb-száj betegség gyakran okoz hőemelkedést, akár lázat is

"A betegség alapvetően nem veszélyes, a spontán gyógyulása 4-5 nap alatt megtörténik. Fontos persze, hogy a diagnózis felállításával elkülönítsük más, hasonló hólyagokkal járó megbetegedésektől, de maga a kéz-láb-száj betegség csak a legritkább esetben igényel kórházi kezelést" - mondta el dr. Román Rita szegedi házi gyermekorvos és gyermektüdőgyógyász. Kitért rá, minden évben szoktak találkozni néhány esettel, nagyobb járványok azonban nem alakulnak ki, pusztán a kisebb közösségekben jellemző, hogy páran elkapják egymástól a cseppfertőzéssel terjedő vírust.

A kéz-láb-száj szindróma ellen lehet védettséget szerezni, így a kórokozó általában csak egyszer idéz elő betegséget egy ember életében. Főként kisgyerekek az érintettek, ritkán ugyanakkor nagyobb testvéreknél, szülőknél is felütheti fejét a probléma. "Ez ellen a betegség ellen nincs védőoltás, de nem is annyira súlyos a lefolyása, hogy ez indokolt lenne. A vírusfertőzés persze kellemetlen, de valójában ártalmatlan" - tette hozzá a szegedi szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)