Tények, amelyeket minden nőnek ismernie kellene

A szívbetegség kiemelt halálozási oknak számít a nők körében, ugyanakkor kutatások szerint sok nő még mindig nem rendelkezik elég információval a szívproblémákkal és a szívrohammal kapcsolatban, ráadásul a figyelmeztető jelekkel sincsenek tisztában. Ideje, hogy ezen változtassunk.

Kutatások szerint tízből kilenc nő esetében beszélhetünk legalább egy olyan rizikófaktor meglétéről, amely megnövelheti a szívbetegség kialakulásának esélyét. Ezek közé tartoznak a diagnosztizálatlan szívproblémák, a fogamzásgátló tabletta szedése, a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, illetve a mozgásszegény életmód is. Ugyanakkor egy kanadai tanulmány szerint még azoknál is lehet esély a szívbetegség kialakulására, akiknél egyetlen rizikófaktor sincs jelen. Az alábbiakban a Women's Health cikke alapján sorra vesszük, nőként miket kellene még mindenképpen tudnunk a szívbetegségekről.

Az érszűkület fokozza a kockázatot

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét nagyban megnövelik a beszűkült vagy elzáródott artériák. Érdemes lemérni a derekunk és a csípőnk kerületét, és ha az előbbi szám a nagyobb, akkor valószínűleg hajlamosabbak vagyunk az érszűkületre.

A nőknél más tünetek jelzik a szívrohamot, mint a férfiaknál. Fotó: Getty Images
A nőknél más tünetek jelzik a szívrohamot, mint a férfiaknál. Fotó: Getty Images

Már tinédzserkorban is elindulhatnak kóros folyamatok

A szakemberek azt javasolják, hogy a szívünk egészségének rendszeres ellenőrzését már a húszas éveinkben kezdjük el. A szívproblémák kialakulása ugyanis gyakran már tinédzserkorban, illetve a húszas évek elején megkezdődik. Időben felismerve azonban nagyon jól kezelhetőek ezek az állapotok.

A nőknél más tünetek jelzik a szívrohamot

Mivel a nők és férfiak esetében mások lehetnek a szívroham tünetei, a felismerés sem mindig egyszerű. A férfiaknál általában a "klasszikus" tünetek jelentkeznek, mint a fájdalom, illetve az erős nyomásérzés a mellkas közepén vagy bal oldalán, amely néha a karba vagy az állkapocsba sugárzik. A nőknél azonban gyakoriak a kevésbé nyilvánvaló tünetek is, mint a hirtelen jelentkező fáradtság, nehéz légzés, emésztési panaszok, hátfájás vagy állkapocsfájdalom. Ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

A nőket kevesebben merik újraéleszteni ismeretlenül

Egy 2017-es amerikai kutatás szerint a nők a férfiaknál ritkábban kapnak szívmasszázst járókelőktől, ha nyilvános helyen éri őket egy szívroham. Ennek az lehet az oka, hogy újraélesztésnél erős nyomást kell gyakorolni a mellkasra, ezért sokan nem biztosak benne, hogy nőkön is el szabad-e végezni a kompressziót. Sokan nem tudják azt sem, hogy az újraélesztéshez nem feltétlenül szükséges a szájon át történő lélegeztetés.

Aki szívrohamot kap, az általában eszméletlen, nem mozog és nem lélegzik, de akár még elkékülés is jelentkezhet. Ha ilyet látunk, azonnal hívjunk mentőt, majd ezután rögtön kezdjük is meg a szívmasszázst. Egyik tenyerünket a másikra helyezve gyakoroljunk erős nyomást a mellkas közepére, és ismételjük körülbelül 120 alkalommal percenként (például a Stayin' Alive című dal ritmusára).

Az aktív élet sem jelent biztos védelmet

Fontos tudni, hogy attól még, hogy valaki rendszeresen sportol és aktív életet él, sajnos kaphat szívrohamot, amely ráadásul mindenféle előjel nélkül is jelentkezhet. Éppen ezek miatt fontos a rendszeres ellenőrzés, illetve a nőknél a hormonális egyensúly változásaira is különös figyelmet kell fordítani. A menopauza utáni ösztrogénszint-csökkenés hatására például megnőhet a szívbetegség kockázata, főként azoknál a nőknél, akiknél anyai ágon már jelentkezett ilyen probléma a változókorhoz köthetően.

A pajzsmirigy-hormonok ellenőrzése is fontos. Ha ugyanis azok egyensúlya felborul, attól megemelkedhet a koleszterinszint is, ami károsíthatja a szívet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)