Megelőzhető az újabb szívinfarktus

A szívinfarktus az egyik leggyakoribb artériás trombózis. Bár a megfelelő életmóddal sokat lehet tenni a prevenció érdekében, előfordulhat, hogy gyógyszeres kiegészítésre van szükség - főleg akkor, ha korábban már volt szívinfarktusunk.

Hogyan lehet megelőzni az újabb szívinfarktust? A kárdásre Prof. Blaskó György, a Trombózis- és Hematológiai Központ véralvadási specialistája válaszol.

Veszélyes vérrögök az artériában

A vérrögök vénás és artériás erekben is kialakulhatnak, ám minden esetben életveszélyes állapotot generálhatnak. Tehát bárhol is lép fel trombózis, nagyon fontos a gyors és hatékony kezelés, amikor az életveszély elhárítása a cél. Erre szívinfarktus esetén 6, stroke esetén pedig 2 óránk van - ezt követően már visszafordíthatatlan károk keletkeznek. Az infarktus a leggyakrabban úgy alakul ki, hogy a vérlemezkék összecsapódnak és emiatt vérrög keletkezik, amely elzárja a véráramlás útját. Szívinfarktus esetén a szívet ellátó koszorúerek érintettek. A vérrög ott alakul ki, ahol valamilyen oknál fogva károsodik az ér belső része. Ez általábanérelmeszesedéskövetkezménye.

szívinfarktus, szívinfarktus kezelése, szívinfarktus megelőzése, szív- és érrendszeri betegségek,
Megelőzhető az újabb szívinfarktus. Fotó: iStock

Előzzük meg az újabb szívinfarktust!

A szívinfarktus kezelése az életveszély elhárítása után még nem ér véget, hiszen nagy figyelmet kell fordítani az újabb infarktus megelőzésére is. Ennek két alappillére az életmódváltás és a gyógyszeres kezelés. A dohányzás elhagyása, az alkoholfogyasztás csökkentése, a megfelelő étrend, a rendszeres testmozgás, valamint a helyes stresszkezelés elsajátítása sokat javíthat a beteg állapotán, ezért nagyon fontos az életmódváltás. Már tudományos bizonyíték is van arra, hogy az intenzív életmódváltás képes visszafordítani az érelmeszesedést.

Milyen gyógyszert kell szedni?

Tünetek, amelyek megelőzik a szívinfarktust - kattintson!

Szívinfarktus után olyan gyógyszeres terápiára van szükség, amellyel egyrészt sikeresen javítható az infarktust kiváltó alapbetegség - például vérnyomáscsökkentők, koleszterincsökkentők, antidiabetikumok -, másrészt megelőzhető a vérlemezkék összecsapódása. Ez utóbbi célból sokan alacsony dózisú aszpirint szednek, ekkor viszont számolni kell az esetleges mellékhatásokkal, valamint a sokakat érintő aszpirinrezisztenciával is, amikor a szer hatástalan, vagy csak kis mértékben hatásos.

Napjainkban már igen hatékony készítmények vannak forgalomban, amelyekkel eredményesen lehet befolyásolni a vérlemezkék összecsapódását. Ám hogy pontosan kinek melyik gyógyszer a legmegfelelőbb, azt csak egy előzetes állapotfelméréssel, bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal, és az addigi kórtörténet birtokában lehet meghatározni. A kezelés ugyanis minden esetben személyre szabott.

Érdemes azonban különbséget tenni az elsődleges és a másodlagos megelőzés között. Elsődleges a prevenció akkor, amikor azt szeretnénk, hogy a kérdéses esemény ne - vagy később - következzen be, míg másodlagos a prevenció akkor, ha egy esemény már lezajlott, és az újbóli kialakulást szeretnénk megelőzni. Ezt azért fontos tisztázni, mert a különböző preveciós célokhoz más-más gyógyszerek alkalmazhatók.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső