Kimutatták, a környezetünk is kiválthat szívbetegséget

Az ózonszennyezés összefüggésbe hozható a szívbetegségek miatti kórházi kezelések számának növekedésével – állapította meg egy friss kutatás.

A European Heart Journal című szakfolyóiratban közzétett kutatás hetven kínai városban összesen 258 millió embert vizsgált meg. A tanulmány szerzői a 2015 és 2017 közötti kórházi felvételek adatait hasonlították össze a levegőminőség alakulásával ezekben a városokban.

idősebb férfi a mellkasát fogja
Az ózonszennyezés is szerepet játszhat a szívbetegségek kialakulásában. Fotó: Getty Images

Megdöbbentő eredmények

Az adatokból kiderült, hogy az ózonszennyezést a szívkoszorúér-betegségek, a szívelégtelenség és a stroke miatti kórházi kezelések több mint három százalékával lehetett összefüggésbe hozni. Emellett kimutatták, hogy az ózon 10 mikrogrammos emelkedése egy köbméter levegőben 0,75 százalékkal növelte a szívroham, és 0,4 százalékkal a stroke miatti kórházi felvételek számát.

„Bár ezek a számok szerénynek tűnnek, hatásuk hússzorosára nőhet, amikor az ózonszint a levegőben a nyár folyamán meghaladja a 200 mikrogrammot” – magyarázta Saovej Vu, a tanulmány vezető szerzője. Ebben a szélsőséges esetben az ózon már a szívrohamok 15 és a stroke-os esetek 8 százalékával hozható összefüggésbe – tették hozzá a kutatók.

Ezért nagyon veszélyes az ózon

Miközben a légkör felső rétegeiben az ózon segít kiszűrni a káros ultraibolya sugárzást, a földfelszín közelében ez a gáz teszi ki a nagyvárosokban terjengő szmog jelentős részét. Az ózon akkor keletkezik, amikor két szennyezőanyag a napfény jelenlétében vegyül egymással. Ezeket a szennyezőanyagokat legtöbbször az autók vagy az ipari létesítmények bocsátják ki. Az ózon zavarja a növények fotoszintézisét és növekedését.

A szerzők szerint ők vizsgálták először a szívbetegségek miatti kórházi kezelések kockázatát abban az esetben, amikor az ózon szintje meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott 100 mikrogramm/köbméteres határértéket. Mivel azonban a tanulmány megfigyelésen alapult, csak az ózonszennyezés és a szívbetegségek miatti kórházi kezelések növekedése közötti pozitív összefüggést sikerült kimutatnia, ami azonban nem jelent egyértelmű ok-okozati viszonyt.

Eredményeik ismeretében a kutatók erőteljesebb fellépést sürgetnek a fosszilis fűtőanyagok fogyasztásának csökkentése érdekében, illetve támogatják egy figyelmeztető rendszer bevezetését, amely tájékoztatná az embereket, hogy mely napokon érdemes kerülni a szabadban tartózkodást a magas ózonszint miatt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Főleg a keleti területeken zártabb maradhat a felhőzet, amely nyugat felé haladva szakadozik, gomolyosodik, néhány órás napsütés főleg a nyugati tájakon valószínű. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra délután elsősorban a Dunántúlon kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között alakul. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra