Hirtelen kiugró pulzus? Ez az oka

Meglehetősen ijesztő jelenség, ha hirtelen erős szívdobogást érzünk, de arra is fel kell figyelnünk, ha lassan, fokozatosan emelkedik magasba a pulzusunk.

Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa az indokokat és a kivizsgálási lehetőségeket vette számba.

Miért ugrik ki hirtelen a pulzus?

Mindenki tapasztalhatta már, hogy bizonyos helyzetekben erősebben kezd dobogni a szíve, kiugrik a pulzusa. Ennek megértéséhez tudni kell, hogy minden szívverés mögött a miocitáknak nevezett speciális izomsejtek munkája áll. Ha a sejtjeinknek több oxigénre van szükségük - például intenzívebb mozgás során -, az agy küld egy üzenetet a szívnek, hogy keményebb munkára "bírja" a miocitákat. Ennek következtében növekszik a percenkénti szívverések száma, vagyis emelkedik a pulzus.

Miért ugrik ki hirtelen a pulzus?
Ha lassan csillapodik a pulzus, beszéljünk kardiológussal

Ennek a jelenségnek számos természetes külső és belső oka lehet, például az alábbiak:

 • Fizikai aktivitás - ha intenzívebben mozgunk, a szívnek gyorsabban kell pumpálnia a vért, hogy oxigénhez és tápanyaghoz jussanak a sejtek. Minél erőteljesebb a mozgás, annál inkább emelkedik a pulzus. Arra azonban fel kell figyelni, ha túl magasra ugrik vagy lassan csillapodik le a pulzus. Ilyenkor érdemes kardiológushoz fordulni.
 • Negatív vagy pozitív stressz - egy rossz hír, nagyobb ijedtség vagy akár örömhír, nagy esemény hatására is beindulhat a stresszreakció, amelynek hatására emelkedik a pulzus.
 • Időjárás - a párás, meleg idő keményebb munkára szorítja a szervezetet, hogy le tudja hűteni magát.
 • Hirtelen testhelyzetváltozás - egy gyors felállás is megemelheti a pulzust. Elsősorbanalacsony vérnyomásmellett jellemző.
 • Gyógyszerek és drogok - bizonyos gyógyszerek és egyes drogok, mint az ecstasy és a kokain is rövid idő alatt felgyorsítják a pulzust.
 • Hormonális változások - a hormonszintek változásai, például terhesség vagy menopauza alatt átmenetileg megemelhetik a pulzusértéket.

Mit árul el a pulzusszám? Részletek!

Miért emelkedhet lassan, fokozatosan a pulzus?

Életmódunknak számos olyan eleme van, amely lassú, tartós pulzusszám-emelkedést okozhat. A leggyakoribbak ezek közt:

 • mozgásszegénység, ülő életmód,
 • nem megfelelő étrend, egyoldalú táplálkozás, helytelen diéta,
 • rendszeres alkoholfogyasztás,
 • dohányzás,
 • vérnyomásproblémák,
 • tartós droghasználat, egyes vényköteles gyógyszerek szedése.

Ezért kell kivizsgálni

"Akár kiugró, akár egyre magasabbra emelkedő pulzust tapasztalunk, akár olyan jelenségekre figyelünk fel, mint a mellkasban érzett 'repkedés', ki-kihagyó szívverés, majd hirtelen bedobbanás, mindenképpen érdemes kardiológiai kivizsgáláson részt vennünk. Utána kell járni, hogy olyan 'természetes' oka van-e a jelenségnek, mint például egy stresszes élethelyzet, amelyet nyilvánvalóan szintén kezelni kell, csak talán nem kardiológiai úton" - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter.

Kiderülhet azonban, hogy szervi okok okozzák a pulzusproblémákat, például vashiányos vérszegénység, egyes szívbillentyűt vagy más, szívet érintő problémák, abnormálispajzsmirigyvagy más hormonális aktivitás, komoly vérzés vagy egyes szervek súlyos betegségei. Éppen ezért a kivizsgálásnak elsősorban a háttérben meghúzódó okokat kell felderítenie, hiszen csak így tudhatjuk, hogy célunk "csak""a pulzus csökkentése kell legyen, vagy a kiváltó ok kezelése. Közismert az ún. béta-blokkoló gyógyszerek pulzuscsökkentő hatása, de korántsem biztos, hogy minden esetben ez lehet a megoldás. Már csak azért sem, mert a szer működési mechanizmusa miatt asztmás rohamot válthat ki, így asztmás vagy arra hajlamos betegeknél például meg kell fontolni a szedését. Tehát senkinek sem ajánlott, hogy saját felelősségre válasszon pulzust szabályozó szert - csakis orvosi kivizsgálás és elrendelés alapján szabad szedni.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)