A legfontosabb teendők stroke esetén

Agyvérzés és agyérgörcs, azaz stroke esetén azonnal cselekedni kell. Mutatjuk, mik a legfontosabb teendők.

A legfontosabb lépések, ha valakinek a környezetünkben stroke-ja van

Az idő nagyon fontos tényező, így ha valakinél a stroke tüneteit észleljük, azonnal hívjunk a mentőt. Mivel a stroke, egyensúly- vagy akár eszméletvesztést is okozhat, míg a mentőre várunk, az alábbi lépéseket tegyük meg:

Azonnal hívjunk mentőt
Azonnal hívjunk mentőt

 • Ha magunkon észleljük a stroke tüneteit, amennyire csak tudunk maradjunk nyugodtan, üljünk vagy feküdjünk le egy biztonsásog helyre, amíg oda nem ér a segítég. Ha valaki más van bajban, akkor gondoskodjunk arról, hogy ő biztonságban legyen a várakozás ideje alatt. Jó megoldás lehet az érintettet az oldalára fektetni úgy, hogy a feje kicsit magasabban legyen, és ha hánynia kellene, segítsünk neki, tartsuk a fejét.
 • Ha az érintett eszméletét veszti, ellenőrizzük rendszeresen a légzését. Ha azt tapasztaljuk, hogy a beteg nem légzik, kezdjük el az újraélesztést. Ha a betegnek nehezére esik a légzés, lazítsuk meg a ruháját esetleg nyakkendőjét.
 • Beszéljünk folyamatosan a beteghez és ha lehetőségünk van rá, takarjuk be valamivel, hogy melegen tartsuk.
 • Fontos, hogy enni- vagy innivalót ne adjunk a betegnek!
 • Ha az érintett gyengeséget vagy fájdalmat érez a végtagjaiban, ne is próbáljuk a beteget mozgatni.

A stroke gyógyulási esélyei A stroke-ot gyakran egy életre szóló fogyatékosság követi, amely a végtagok gyengeségében, korlátozott mozgásban és beszédzavarban nyilvánulhat meg. Pontos helye és az agyszövetek károsodásának mértéke is befolyásolja a felépülés lehetőségeit. Részletek !

A stroke jellemző tünetei

A stroke tünetek lehetnek enyhék és súlyosabbak is - ahhoz pedig, hogy egyáltalán segíteni tudjunk ezeket fel is kell tudni ismerni. A F.A.S.T. nevű módszerrel gyorsan fel tudjuk mérni, hogy jelentkeztek-e az érintettnél a tipikus stroke tünetek. A gyorsteszt neve azért F.A.S.T., mert a szó angolul azt jelenti, hogy gyors, a betűk pedig a következő szavakat jelölik:

 • F azaz Face, magyarul arc: ellenőrizzük a beteg arcát, figyeljünk a furcsa jelekre, nem lett-e aszimetriuks az arc két oldala. Ilyen jel lehet például a ferde száj, a nem egyformán nyitott szem, lefittyenő szemhéj.
 • A azaz Arms, magyarul karok: kérjük meg az érintettet, hogy emelje fel a karjait és figyeljünk, hogy egyfomán mozognak-e. Árulkodó jel lehet, ha az egyik kar gyengébb, mint a másik, és ha kevésbé tudja felemelni.
 • S azaz Speech, magyarul beszéd: figyeljük meg, hogyan beszél a beteg. A stroke egyik tünete a beszéd zavarossá, összefüggéstelenné esetleg artikulálatlanná válása. De az is, ha nem tud elismételni egy általunk modnott mondatot.
 • T azaz Time, magyarul idő: ha a fenti tünetek közül valamelyik - esetleg mindegyik - jellemző a betegre, akkor haladéktalanul hívjuk a mentőket.

Egyéb lehetséges tünetek

 • homályos látás, látásvesztés, ami legtöbbször csak az egyik szemnél jelentkezik
 • bizsergés, zsibbadás, gyengeség az test egyik oldalában
 • hányinger
 • egyensúly- vagy eszméletvesztés
 • szédülés, kábultság
 • fejfájás

Forrás: drkashi.science

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)