Mik az Eris, az új koronavírus-variáns tünetei?

Már Magyarországon is megjelent a koronavírus új, domináns variánsa, az Eris. Bár az évek során több változáson is átesett a vírus, a legtöbb tünete már ismerős lehet. Egyesek viszont már nem fordulnak elő olyan gyakran, mint az első időszakban.

Ahogy azt mi is megírtuk, már Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az EG.5-öt, azaz az Eris. A Health.com segítségével bemutatjuk a leggyakoribb tüneteit.

Bár egyelőre kevés információnk van az új mutánsról, eddig úgy tűnik, ugyanolyan influenzaszerű tünetekkel jár, mint amiket eddig megszokhattunk. 

A leggyakoribb tünetek

A legtöbbször felső légúti panaszokkal jár, úgy mint:

  • köhögés
  • orrdugulás és -folyás
  • torokfájás.
Eris koronavírus covid
Az új variáns legtöbb tünete már ismerős lehet. Fotó: Getty Images

Ezeken kívül előfordulhat még láz és hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, légszomj is.

Egyes tünetek már nem jellemzők

Amikor a vírus 2020 elején világszerte megjelent, gyakori tünete volt az ízlelés- és a szaglás elvesztése. Ma már ez alig jelentkezik, ahogy émelygésről, hányásról, hasmenésről is egyre kevesebben számolnak be.

Ugyanakkor ha valaki úgy érzi, hogy a tünetei alapján covidos, akkor érdemes tesztet csinálnia. A már forgalomban lévők ugyanis az Eris jelenlétét is képesek kimutatni.

A legfrissebb oltások, amelyek az XBB-variánson alapulnak, szintén alkalmasak az Eris okozta súlyos megbetegedés megelőzősére is.

A szakértők szerint arra készüljünk, hogy az influenzához hasonlóan egyes években erősebb, máskor gyengébb variánsokkal találkozunk. Az biztos, hogy a koronavírus továbbra is fejlődni fog.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.