Mi legyen a házipatikában?

A gyógyszerek megfelelő módon alkalmazva segítenek a betegségek leküzdésében, de károsak is lehetnek, ha nem tartjuk be a használatukra, tárolásukra szóló utasításokat.

A gyógyszerek megfelelő módon alkalmazva segítenek a betegségek leküzdésében, de károsak is lehetnek, ha nem tartjuk be a használatukra, tárolásukra szóló utasításokat. Egy doboz vagy fiók, van ahol egy egész táska szükséges a családban használt gyógyszerek tárolására. Egy biztos: a gyerekek elől zárjuk el az egész arzenált!

Ami kell

 • Azok a gyógyszerek, amelyeket valamilyen krónikus betegség miatt rendszeresen kell szedni. Célszerű a naponta szedendő gyógyszereket akár egy hétre előre elkészíteni a patikában beszerezhető adagoló dobozba, így tudni lehet, melyik gyógyszert vette már be a beteg, elkerülhetjük a túladagolást vagy egy fontos szer kihagyását.
 • láz- és fájdalomcsillapító, külön a felnőtteknek, külön a gyerekeknek
 • köhögéscsillapító, köptető
 • görcsoldó
 • emésztést segítő szer
 • gyomorsav lekötő, gyomorégés elleni gyógyszer
 • hashajtó, hasmenés elleni gyógyszer
 • vitaminok
 • steril kötszerek (mull lap, mull pólya), ragtapasz, olló, sebfertőtlenítő oldat

Ami nem kell

Ne tároljunk maradék antibiotikumokat. A bakteriális fertőző betegségek elleni antibiotikumokból az orvos annyit ír fel, amennyit az adott betegség esetén be kell szedni. Szedésüket nem szabad abbahagyni a tünetek megszűnésével.

A kórokozó baktériumok egy része ugyanis még megtalálható a szervezetben, és ha nem folytatjuk a kezelést, ezek ellenállóvá válnak az adott antibiotikummal szemben. Így a betegség kiújulásakor csak másfajta vagy erősebb antibiotikum szedésével gyógyítható. Ne próbálkozzunk ilyen maradékokkal önállóan kúrálni magunkat, hiszen a kórokozó már valószínűleg ellenállóvá vált azzal az antibiotikummal szemben. A lázmérők közül célszerű olyat választani, amely rövid idő alatt leolvasható, különösen, ha kisgyermeknél kell használni.

Tárolás

A gyógyszerek tárolására vonatkozó utasításokat a csomagoláson feltüntetik. Ezeket azért fontos betartani, mert csak így biztosítható, hogy minősége a lejárati ideig változatlan maradjon. Az otthon tartott gyógyszereket rendszeresen, félévente nézzük át. A lejártakat dobjuk ki. Mivel a gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, vigyük vissza a patikába, ahol szakszerűen gondoskodnak megsemmisítéséről. Ha több gyógyszert szedünk egyidejűleg, vigyázzunk, hogy a dobozból kivetteket ne keverjük össze, ugyanabba a dobozba kerüljenek vissza, amelyikből kivettük. Nem egy mérgezés történt már azért, mert a dobozban nem az a szer volt, ami a feliraton szerepelt. Különösen fontos ez a gyerekeknek készült, életkor szerinti hatáserősségű lázcsillapító vagy más gyógyszer esetén, hisz előfordulhat, hogy az egyéves és az ötéves gyereknek ugyanolyan szert kell otthon tartani, amelyek csak a hatóanyag mennyiségében különböznek. Életveszélyes állapotot okozhat a nagyobb hatáserősségű gyógyszer tévedésből történt beadása.

Hogyan használjuk a gyógyszereket?

A receptre felírt gyógyszereket az orvos utasításának megfelelően kell szedni. A recept nélkülieknél vegyük figyelembe a betegtájékoztatót. Mivel több gyógyszer együttes bevétele módosíthatja egymás hatását, kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész tanácsát. Minden recept nélkül vásárolt gyógyszer esetében győződjünk meg arról, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz, mert sok az azonos hatóanyagú, különböző nevű gyógyszer. Előfordulhat, hogy ezeket rövid időn belül felváltva alkalmazzuk, pl. azért, mert nem találjuk elég hatásosnak az elsőként bevett gyógyszert (fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók), és akkor a hatóanyagot túladagoljuk. Egy tünetre egyszerre csak egy gyógy-szert használjunk, és ne kombináljuk egyébbel vagy gyógyhatású készítményekkel.

Mit vigyünk, ha utazunk?

 • láz- és fájdalomcsillapítót
 • görcsoldót
 • emésztést segítő gyógyszert, gyomorégés elleni szert
 • hashajtót és hasmenés elleni gyógyszert
 • hányinger elleni készítményt
 • lázmérőt, steril kötszert, ragtapaszt, ollót, sebfertőtlenítő oldatot
 • magas faktorszámú fényvédő krémet
 • rovarcsípés okozta viszketést enyhítő gélt
 • szúnyog- és kullancsriasztó sprayt vagy kenőcsöt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)