Mi legyen a házipatikában?

A gyógyszerek megfelelő módon alkalmazva segítenek a betegségek leküzdésében, de károsak is lehetnek, ha nem tartjuk be a használatukra, tárolásukra szóló utasításokat.

A gyógyszerek megfelelő módon alkalmazva segítenek a betegségek leküzdésében, de károsak is lehetnek, ha nem tartjuk be a használatukra, tárolásukra szóló utasításokat. Egy doboz vagy fiók, van ahol egy egész táska szükséges a családban használt gyógyszerek tárolására. Egy biztos: a gyerekek elől zárjuk el az egész arzenált!

Ami kell

 • Azok a gyógyszerek, amelyeket valamilyen krónikus betegség miatt rendszeresen kell szedni. Célszerű a naponta szedendő gyógyszereket akár egy hétre előre elkészíteni a patikában beszerezhető adagoló dobozba, így tudni lehet, melyik gyógyszert vette már be a beteg, elkerülhetjük a túladagolást vagy egy fontos szer kihagyását.
 • láz- és fájdalomcsillapító, külön a felnőtteknek, külön a gyerekeknek
 • köhögéscsillapító, köptető
 • görcsoldó
 • emésztést segítő szer
 • gyomorsav lekötő, gyomorégés elleni gyógyszer
 • hashajtó, hasmenés elleni gyógyszer
 • vitaminok
 • steril kötszerek (mull lap, mull pólya), ragtapasz, olló, sebfertőtlenítő oldat

Ami nem kell

Ne tároljunk maradék antibiotikumokat. A bakteriális fertőző betegségek elleni antibiotikumokból az orvos annyit ír fel, amennyit az adott betegség esetén be kell szedni. Szedésüket nem szabad abbahagyni a tünetek megszűnésével.

A kórokozó baktériumok egy része ugyanis még megtalálható a szervezetben, és ha nem folytatjuk a kezelést, ezek ellenállóvá válnak az adott antibiotikummal szemben. Így a betegség kiújulásakor csak másfajta vagy erősebb antibiotikum szedésével gyógyítható. Ne próbálkozzunk ilyen maradékokkal önállóan kúrálni magunkat, hiszen a kórokozó már valószínűleg ellenállóvá vált azzal az antibiotikummal szemben. A lázmérők közül célszerű olyat választani, amely rövid idő alatt leolvasható, különösen, ha kisgyermeknél kell használni.

Tárolás

A gyógyszerek tárolására vonatkozó utasításokat a csomagoláson feltüntetik. Ezeket azért fontos betartani, mert csak így biztosítható, hogy minősége a lejárati ideig változatlan maradjon. Az otthon tartott gyógyszereket rendszeresen, félévente nézzük át. A lejártakat dobjuk ki. Mivel a gyógyszer veszélyes hulladéknak számít, vigyük vissza a patikába, ahol szakszerűen gondoskodnak megsemmisítéséről. Ha több gyógyszert szedünk egyidejűleg, vigyázzunk, hogy a dobozból kivetteket ne keverjük össze, ugyanabba a dobozba kerüljenek vissza, amelyikből kivettük. Nem egy mérgezés történt már azért, mert a dobozban nem az a szer volt, ami a feliraton szerepelt. Különösen fontos ez a gyerekeknek készült, életkor szerinti hatáserősségű lázcsillapító vagy más gyógyszer esetén, hisz előfordulhat, hogy az egyéves és az ötéves gyereknek ugyanolyan szert kell otthon tartani, amelyek csak a hatóanyag mennyiségében különböznek. Életveszélyes állapotot okozhat a nagyobb hatáserősségű gyógyszer tévedésből történt beadása.

Hogyan használjuk a gyógyszereket?

A receptre felírt gyógyszereket az orvos utasításának megfelelően kell szedni. A recept nélkülieknél vegyük figyelembe a betegtájékoztatót. Mivel több gyógyszer együttes bevétele módosíthatja egymás hatását, kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész tanácsát. Minden recept nélkül vásárolt gyógyszer esetében győződjünk meg arról, hogy milyen hatóanyagot tartalmaz, mert sok az azonos hatóanyagú, különböző nevű gyógyszer. Előfordulhat, hogy ezeket rövid időn belül felváltva alkalmazzuk, pl. azért, mert nem találjuk elég hatásosnak az elsőként bevett gyógyszert (fájdalomcsillapítók, lázcsillapítók), és akkor a hatóanyagot túladagoljuk. Egy tünetre egyszerre csak egy gyógy-szert használjunk, és ne kombináljuk egyébbel vagy gyógyhatású készítményekkel.

Mit vigyünk, ha utazunk?

 • láz- és fájdalomcsillapítót
 • görcsoldót
 • emésztést segítő gyógyszert, gyomorégés elleni szert
 • hashajtót és hasmenés elleni gyógyszert
 • hányinger elleni készítményt
 • lázmérőt, steril kötszert, ragtapaszt, ollót, sebfertőtlenítő oldatot
 • magas faktorszámú fényvédő krémet
 • rovarcsípés okozta viszketést enyhítő gélt
 • szúnyog- és kullancsriasztó sprayt vagy kenőcsöt.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső