Ennyi betegséget találnak a szűrőbuszokon

A "Helybe visszük a szűrővizsgálatokat" program szűrőbuszain immár több mint 13 ezer embert vizsgáltak meg a hátrányos helyzetű településeken.

A szűrőbuszok az eddigi 268 szűrési napon. csaknem 25 ezer vizsgálatot végeztek. A vizsgálatokon hétezer esetben találtak a normálistól eltérő egészségügyi értéket. Az érintetteket további vizsgálatokra utalták be – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn egy szakmai rendezvényen a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben. Hozzátette, a buszokon végzett szűrések – például méhnyak-, melanóma- és szájüregi szűrés, vércukor- és koleszterinszint-szűrések, szemészeti vizsgálat – eredményei felkerültek az EESZT-be. A szűrőbuszok elsősorban azokra a felzárkózó településekre jutottak el, amelyek távolabb esnek egy-egy kórháztól, rendelőtől.

Az eseményen Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet főigazgatója arról beszélt, hogy a szív- és érrendszeri problémák a fejlett világban vezető haláloknak számítanak. Akkor lehet a leghatékonyabban küzdeni egy-egy betegség ellen, ha már a kialakulása előtt sikerül felfedezni a problémát. Az intézet már 2019-ben elindította ezeket a szűrőbuszos vizsgálatokat, azóta több mint tízezer embert vizsgáltak meg, közülük kétezernél volt tünet és panasz. Idén a buszuk ötszáz szűrést végzett, kétszáz embert kellett további vizsgálatra küldeniük.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.