Szenzációs magyar orvosi eszköz gyermekteleneknek

Egy magyar orvosi eszköz 20 százalékkal is megemelheti a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságát. A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának projektje 2 milliárd forintos uniós támogatást kapott.

Egyre többen szorulnak ma az egész világon mesterséges megtermékenyítésre, csak Európában körülbelül 600 ezren minden évben. Csakhogy a beavatkozások hatékonysága elkeserítően rossz. Az eljáráson átesett nők csupán 30 százalékának születik gyermeke. És a szakemberek nem igen tudják, hogy miért. Erről Kovács L. Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont elnöke beszélt az InfoRádiónak.

Négy-öt vagy hat petesejt is megtermékenyül, de ma a szülészeti szakmának az a leírt szabálya, hogy ezek közül egyetlen egyet (de a legjobbat) ültessünk be az ikerterhesség elkerülése érdekében. Ám senki sem tudja, hogy melyik a legjobb – mutatott rá a szakember.

Egy magyar orvosi eszköz 20 százalékkal is megemelheti a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságát

Négy évvel ezelőtt arra vállalkoztak, hogy elindítanak egy teljesen új kutatási irányt. Azt a folyadékcseppet, amelyben az embrió úszkál, miután visszaültették a megtermékenyített petesejtet az édesanyába, kérték, hogy ne dobják ki, hanem adják nekik. „Erre etikai engedélyt kaptunk. Elemzések alapján pedig találtunk újfajta összefüggéseket. Az újfajta kémiai mérések segítségével a 30 százalékos teherbeesési arányt körülbelül 50 százalékosra lehetne növelni.” – mondta el fel Kovács L. Gábor.

A Bódis József professzor vezetésével folytatott eddigi kutatás eredményeit a gyakorlatban egy szülész egyáltalán nem tudja használni, mert ehhez olyan drága mérőműszerek és összetett kémiai-biológiai-orvosi-mérnöki tudást szükséges, ami egy szülészeten egyszerűen nincs meg.

Az in vitro megtermékenyítés (IVF), egy magas szinten kidolgozott technika, amely hozzásegíti a terméketlen párokat a terhesség eléréséhez. Mit csinálnak a szakemberek a gyermekáldás érdekében? Részletek!

„A következő három esztendőben egy egész nagy csapattal ebből a nagyon bonyolult mérőrendszerből egy mikrochipet készítünk, amelyet a szülészeteken egyszerűen lehet majd alkalmazni. Ide azonban a chiptechnológia, a nanokémia, a mikroelektronika, az orvostudomány és a kémia eredményeit össze kell rakni. Erre kaptunk a kormánytól három éves periódusra 2 milliárd forintot” – vázolta a feladatukat a projekt szakmai vezetője.

A projektben részt vesznek a Szegedi Egyetemről, a Semmelweis Egyetemről, a Műegyetemről, az MTA Anyagtudományi Intézetéből, valamint a 77 Elektronika Kft.-től is szakemberek. A kutatócsoport vállalta, hogy három év alatt három prototípus-eszközt hoz létre, amelyek alkalmasak szülészeti laboratóriumokban való klinikai kipróbálásra.

Forrás: InfoRádió

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)