Bábaszövetség: reális az otthon szülésről elkészült tervezet

Budapest, 2007. november 23. (MTI) - Az otthon szülés szabályozásáról elkészült egészségügyi minisztériumi javaslat jól elkészített, reális tervezet, azonban a részletkérdéseket még át kell beszélni - mondta Vincze Katalin, az Országos Bábaszövetség elnöke pénteken Budapesten.
Az Egészségügyi Minisztérium épületében lefolytatott megbeszélésen a tárca, a bábaszövetség, illetve a nőgyógyász szakma képviselői tartottak egyeztetést az otthon szülés feltételeiről, valamint a szaktárca múlt héten elkészített tervezetéről.
Vincze Katalin a megbeszélést követően elmondta: a tervezetben egyaránt érvényesül az anya választási lehetősége és a biztonság. Kiemelte, hogy a bábák visszakapják régi kompeneciájukat, de magasabb képzettségi háttérrel.
Horváth Ágnes tárcavezető elmondta: a konzultáció során a tárca fenntartotta azt a véleményét, hogy csak tízéves gyakorlat után vezethet le valaki otthon szülést.
Az eredeti elképzelésekhez képest a tárca elfogadhatónak tartja azt a módosítást, hogy például a szülést levezető szakembernek (vagy bába, vagy szakorvos) komplikáció esetén be kell kísérnie a szülő nőt a kórházba, vagy ne csak a születést követő 24 órában kelljen rendelkezésre állni a szakembernek, hanem 5-10 napig, továbbá az is elfogadható, hogy a várandós gondozást is végezheti a majdan a szülést vezető orvos is - ismertette Horváth Ágnes. A tárca jövő hét péntekig várja a szakmától a javaslatokat, utána elkezdődhet a jogalkotási munka.
Csákány György, a Dél-pesti Jahn Ferenc Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezetője azt mondta, maradtak olyan szakmai és jogi kérdések, amelyeket még át kell beszélni.
Hozzátette: vannak fenntartásai az otthon szüléssel kapcsolatban, de "egy liberális demokráciában mindenkinek joga van, akinek lehetősége van, megválasztani a saját életkörülményeit".
Az Egészségügyi Minisztérium múlt héten hozta nyilvánosságra a tervezett otthon szülést szabályozó tervezetét. A javaslat szerint az anya választhat majd, hogy szülésznő vagy szülész-nőgyógyász segédkezzen a szülésnél, előbbinek azonban rendelkeznie kell a megfelelő képzettséggel, gyakorlattal. Ugyanakkor két szakember jelenléte mindenképpen kötelező lenne, illetve értesíteni kellene a háttérkórházat, ha a szülés megindul. A képzési követelményeket a Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Intézet dolgozza majd ki, amely szervezet fél évet kap erre.
Az egészségügyi törvényben rögzítenék az anya önrendelkezési jogát, míg az egészségbiztosítási törvényben teremtenének lehetőséget arra, hogy a társadalombiztosítás finanszírozza az otthon szülést.
A tárcavezető elmondta még, hogy kormányrendelet határozza majd meg az intézményen kívüli szülés részletes szabályait. Ebben a rendeletben fog szerepelni, hogy kik és milyen képesítéssel vezethetnek le otthon szülést. A miniszteri rendelet pedig a megfelelő szakmai feltételeket rögzíti, vagyis azt, hogy milyen esetekben engedélyezhető a kórházon kívüli szülés, illetve azon eszközök listáját is tartalmazza majd, amelyeknek rendelkezésre kell ilyenkor állniuk - közölte a politikus.
Magyarországon évente mintegy 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Foglalj orvost!
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +13 °C
Minimum:
-2, +5 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt az északkeleti tájakon tartósan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet, az ország más részein változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag