Sclerosis Multiplex: fontos változás a betegek kezelésében

Képes rokkantságot okozni, és általában fiatalkorban támadja meg az agyat és az idegrendszert. Ez a sclerosis multiplex, amelynek világnapja alkalmából országos betegtalálkozót tartottak Egerben.


Nem szabad a rosszabbodásra várni. Mielőbb fel kell ismerni, és azonnal, halogatás nélkül kezelni kell a betegséget" – ez a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány fő üzenete az SM Világnapon.

- Mind a saját személyes tapasztalatunk, mind a nemzetközi tudományos szakirodalom azt igazolja: azoknak a sclerosis multiplexes betegeknek sikerül nagyobb eséllyel hosszú távon jól lenniük, akiket a lehető legkorábban, a számukra megfelelő hatékonyságú terápiával kezelnek - szögezte le dr. Csépány Tünde neurológus egyetemi docens, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság által kidolgozott új SM terápiás ajánlás vezető szerzője. Korábban a gyengébb hatáserősségű gyógyszerek indítása volt jellemző, hatástalanságuk esetén lépésről-lépésre haladtak az erősebb terápiák felé. Ám ez a nézet mára alapvetően megváltozott. Új hatóanyagok használata és újabb évek tapasztalatai sugallják, hogy indokolt esetben rögtön, illetve minél hamarabb erős hatású terápia adása indokolt.

Sclerosis multiplexben az immunrendszer idegenként azonosítja az idegszálakat szigetelő myelinhüvelyt, emiatt megtámadja a beteg idegrendszerét. A leggyakrabban a húszas-harmincas években megjelenő gyógyíthatatlan betegség súlyossága és az állapotrosszabbodás üteme az agy és az idegrendszer károsodásának mértékén és gyorsaságán múlik. Vannak, akik viszonylag kevés tünettel élhetnek együtt a kórral, másokat gyors leépülés fenyeget.

Sok SM beteg megéli azt, hogy egy-egy idegrendszeri gyulladásos fellángolás után akár hosszabb, teljesen panaszmentes időszak is következhet. - A terápiát viszont ekkor sem szabad elhagyni, mert a betegség rosszabbodása a háttérben akkor is zajlik, amikor ennek nincsenek tünetei - figyelmeztetett dr. Pukoli Dániel adjunktus, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház neurológus szakorvosa.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

A terápiás lehetőségek sokat javultak, viszont az esélyegyenlőségért még sokat kell dolgozni. - Több mint harminc SM centrumban kezelnek ma betegeket hazánkban, fontos, hogy minden beteg gondozása megfeleljen a nemzetközi kritériumoknak, függetlenül attól, hogy melyik hazai neurológián kezelik. Annak érdekében, hogy ehhez közelebb lépjünk, a betegeinknek is ismerniük kell a korszerű kezelési irányelveket, érteniük kell a terápiás lehetőségeket és korlátokat, valamint azt, hogy életmódjukkal mit tehetnek önmaguk az állapotjavulásért - emelte ki Szántai Anita, az SM Világnapon a 25. születésnapját ünneplő Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke.

Az alapítvány kiemelten dolgozik a betegek oktatásáért, rehabilitációs nappali ellátóhelyet és infóvonalat működtet, ingyenes mozgásprogramot biztosít, valamint segíti a sorstárskapcsolatok épülését személyesen és az online térben egyaránt.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +13 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások fordulhatnak elő a felhőzetben. További kisebb-nagyobb csapadékgócok érkeznek, illetve képződnek, amelyek északkelet felé mozognak, a Tiszántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. Az északias szél döntően mérsékelt, a Zemplén, Bordrogköz térségében élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra