Nincs ideje betegeskedni

A sclerosis multiplex diagnózisának felállításakor zokogva gondolt arra, hogy véget ért az addigi élete. Visszatekintve úgy látja: van, ami csak akkor kezdődött el igazán, miután meglévő energiáját az élet valóban fontos dolgaira kezdte összpontosítani.

Nagyvállalat helyett immár főállásként családját menedzseli, ám szervezőkészségéből és kapcsolataiból sok SM beteg is profitált már, miután a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány kuratóriumának tagjaként dolgozni kezdett azért, hogy a betegek Magyarországon is hozzájuthassanak a korszerű terápiákhoz, valamint minél több támogatót sikerüljön megnyerni, akiknek az adományai révén élhetőbbé tehetők az SM-es mindennapok.

Dr. Latorcainé Újházy Aranka azt mondja: évekkel ezelőtt eljutott odáig, hogy ugyan fizikai korlátok között, ám lelkileg békében él, s jobban érzi magát mint 5 évvel ezelőtt.

Sok beteghez hasonlóan Latorcainé Újházy Aranka SM-es betegútja is a reumatológián kezdődött: fájdalmai miatt hosszú időn át járt fizikoterápiára, injekciós kezelésekre, ám mindezek rendszerint csak ideig-óráig nyújtottak enyhülést. Amikor gond támadt a szemével, eleinte még akkor sem sclerosis multiplexre gondoltak.

- Mérnök-közgazdászként az egyik legnagyobb belföldi fuvarozási vállalat, a Volán Tefu marketing főosztályvezetője, majd igazgatóhelyettese voltam, az üzleti élet mellett hobbimmá vált az ikonfestészet. A saját örömömre készített festményeket kisebb megbízatások követték, mígnem egyszer felkértek a hajdúszoboszlói görög katolikus templom ikonosztázának megfestésére. E munka közben homályosult el a látásom. Nagyon kétségbeestem, majd azt mondtam az orvosnak: hozzon rendbe gyorsan, mert ha másként nem, akkor nagyítóval vagy mikroszkóppal, de akkor is meg fogom festeni azt, amit elvállaltam! - érzékelteti korabeli elszántságát. A látása ugyan hamar visszatért, ám nem sokkal később szembesülnie kellett azzal, hogy szerteágazó tünetei hátterében az SM áll.

- Az orvos azzal vigasztalt, hogy az SM nem jelent automatikusan kerekesszéket, s nagyon sokat segít az, ha fejben úgy döntünk, hogy nem hagyjuk magunkon elhatalmasodni a betegséget. Ezt persze tanácsolni könnyebb mint megvalósítani. Nekem három évembe telt, hogy fel tudjam dolgozni a történteket. Végül elhatároztam: nem fogom feladni a jövőmet. Voltak nagyon nehéz időszakok, amikor egyáltalán nem tudtam lábra állni, de akkor is harcoltam: nem erőszakkal, sokkal inkább alázattal, fohásszal és lelki erővel - vall a történtekről Latorcainé Újházy Aranka.

- Sokat jelentett, hogy felvállaltam a betegséget: nem volt szégyenérzetem akkor sem, amikor bottal kellett járnom, hiszen ezt a bajt nem a rossz életemmel szereztem, hanem keresztként kaptam, hogy méltósággal viseljem - jelenti ki. Hozzáteszi: részben ez a meggyőződése motiválta akkor is, amikor elvállalta az országos SM alapítvány kuratóriumi tagságát.

- Azoknak is meg kellene ismerniük a különféle betegségeket, akik személyesen nem érintettek. Ez a kulcsa annak, hogy átérezzék: a statisztikai adatok érző, elfogadásra vágyó, élni akaró embereket takarnak. A tájékozottság az alapja az empátiának és a szolidaritásnak, hogy közelebb kerüljünk ahhoz: ha valaki megtántorodik az utcán és megfogja a falat, ne lépjék át automatikusan azzal, hogy ő egy lókötő részeg - említi az előítéleteknek egy mindennapos megnyilvánulását. A civil szervezetek megerősítését ugyancsak fontosnak tartja: mivel a tagságuk révén ezek az egyesületek vannak a legközelebb a rászorulókhoz, így pontosan tudják mire van a legégetőbb szükség.

Magánéletére visszatérve az immáron 5 unokával büszkélkedő nagymama azt mondja: a betegség alapvetően megváltoztatta a világképét.

- Sok mindent alárendeltem a munkámnak, alkalmazottként is tulajdonosi szemlélettel dolgoztam, fontos volt számomra is az elismerés, a siker. A korábbi vállalatom privatizációja után is kínálkozott lehetőség egy felsővezetői állásra, ám még ha az egészségem meg is engedte volna, ez akkor már nem volt fontos. Nem motivált többé, hogy 20 órákat dolgozzak azért, hogy egy cég több nyereséget termeljen a tulajdonosnak. Ráeszméltem, mennyire tünékeny és jelentéktelen a világ talmi csillogása. Ma már mosolygok egykori önmagamon - vall a bekövetkezett változásról Latorcainé Újházy Aranka.

- Nyüzsögnek körülöttem a gyerekek, kikérik a véleményemet arról, amihez értek. Nem végtelen az energiám, ezért nagyon megfontolom, hogy mire szánok belőle. Koncentrálom az erőmet, hogy tyúkanyóként minél inkább én segíthessem a családtagjaimat, s amíg lehet, ne nekem kelljen segítséget kérnem. Emellett amikor csak tudok, ma is festek, töretlen hittel ikonokat, oltárokat készítek - enged bepillantást mindennapjaiba Latorcainé Újházy Aranka.

Azzal összegzi a beszélgetést: "a betegség miatt sok mindent fel kellett adnom, ám a fontos dolgok közül nem vesztettem el semmit."

Forrás:
SejtMag Magazin. A SejtMag Magazin a sclerosis multiplexes betegek negyedévente megjelenő országos lapja. A betegek számára ingyenes magazint a Magyar SM Betegekért Alapítvány alapította, kiadója a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső