Orrcsepp-abúzus: ezért ne használjuk hosszan!

Kevés dolog zavar jobban mindennapi életvitelünkben, mint az orrdugulás. Nem tudunk enni, beszélni, aludni, a közérzetünk pocsék. Nem csoda, hogy minél hamarabb szeretnénk úrrá lenni ezen a kellemetlen tüneten. A gyorsaságnak azonban gyakran ára van.

Maga az orrdugulás nem betegség, csak tünet

Az orrnyálkahártya-gyulladásnak, azaz a rhinitisnek vezető tünete, mely a kórokozók okozta vagy allergiás nátha miatt alakul ki. Külső mechanikai tényezők, például levegőben lévő nagy mennyiségű por vagy kemikáliák is ingerelhetik annyira az orr nyálkahártyáját, hogy annak gyulladás legyen a vége.

Orrcsepp, orrspray, orrdugulás, nátha, függőség
Mikortól számít az orrcsepphasználat függőségnek?

Be vad dugulva az orrom

Ilyenkor az orr levegőszűrő-és melegítő hatása megszűnik és nyitott kapuként enged be bármilyen kórokozót. Az erekkel dúsan átszőtt nyálkahártya megduzzad, elkezd nagy mennyiségű nyákot termelni, az erek kitágulnak, és további folyadék-áteresztéssel teszik a helyzetet "még sikamlósabbá". A termelődő váladék elzárja külső légzőszervünk járatait, a gyulladt nyálkahártya megduzzad,tovább szűkíti a légáramlás útját.

Ilyenkor nem tudunk rendesen aludni, hiszen a helyzet "vízszintesen" tovább romlik. Napközben szaglásunk tompul, és ízérzékelésünk megszűnik, így még az étel sem esik jól. Nem meglepő hát, hogy újra szeretnénk levegőt kapni orrunkon.

Manapság a patikák polcai roskadoznak a rengeteg, különféle eredetű orrdugulás kezelésére alkalmas orrcsepptől, azt azonban sokan nem tudják, hogy nem mindegy, mit és meddig használunk. Ha allergiás orrdugulás kínoz, azt a kifejezetten erre a célra gyártott, receptre kapható orrspray-kkel vagy orrcseppekkel kezeljük, mert erre a problémára a nátha kezelésére alkalmas cseppek nem alkalmasak, sőt bajt is okozhatunk velük.

Orrcsepp-abúzus mint fenyegető következmény

Van ugyanis egy kórkép, az orrcsepp-abúzus vagy túlzott használat, latinul rhinitis medicamentosa, melynek lényege, hogy ha tartósan, 5-7 napnál tovább használunk náthás orrdugulásra gyártott orrcseppet, az tönkreteheti orrnyálkahártyánkat,a mikroszkopikus méretű csillószőrős felszín működése sérül. Ennek oka egyrészt, hogy az orrcseppek hatóanyagai tartós duzzanatot okozhatnak, másrészt a sok gyógyszerben tartósítószerként funkcionáló benzalkónium-klorid hosszú távon alkalmazva bénítja a légszűrő csillókat az orrban.

A hetekig vagy akár hónapokig tartó orrcsepphasználat következménye, hogy a szer egyre rövidebb időre enyhíti a panaszainkat, melyek a hatás elmúltával kettőzött erővel térnek vissza. Viszont az ördögi kör itt bezárul, mert még rosszabbul érezzük magunkat, és még gyakrabban csöpögtetünk.

A végeredmény égő érzés, orrszárazság, orrvérzés, véres orrváladékozás, szaglásvesztés lehet, sőt előfordulhat, hogy olyan orrnyálkahártya-burjánzás indul meg az orrban, melyet már csak sebészeti úton lehet kezelni.

Mi a megoldás?

Figyelni kell arra, hogy a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek használata ne legyen hosszabb hét napnál. Orrnyálkahártya szárazsága estén vitamintartalmú olajos orrcsepp csökkenti a tüneteket. Próbálkozhatunk ezenkívül más, természetes gyógymódokkal is: a különböző kámforos orrkenőcsök, az infralámpázás vagy az izotóniás sóoldattal (1g konyhasó+1 dl víz)vagy patikában készen kapható tengervizes sóoldattal történő orröblítés is lehetséges alternatívák lehetnek az orrdugulás elleni harcban.

Köszönjük dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus segítségét a cikk elkészítésében!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)