Orrcsepp-abúzus: ezért ne használjuk hosszan!

Kevés dolog zavar jobban mindennapi életvitelünkben, mint az orrdugulás. Nem tudunk enni, beszélni, aludni, a közérzetünk pocsék. Nem csoda, hogy minél hamarabb szeretnénk úrrá lenni ezen a kellemetlen tüneten. A gyorsaságnak azonban gyakran ára van.

Maga az orrdugulás nem betegség, csak tünet

Az orrnyálkahártya-gyulladásnak, azaz a rhinitisnek vezető tünete, mely a kórokozók okozta vagy allergiás nátha miatt alakul ki. Külső mechanikai tényezők, például levegőben lévő nagy mennyiségű por vagy kemikáliák is ingerelhetik annyira az orr nyálkahártyáját, hogy annak gyulladás legyen a vége.

Orrcsepp, orrspray, orrdugulás, nátha, függőség
Mikortól számít az orrcsepphasználat függőségnek?

Be vad dugulva az orrom

Ilyenkor az orr levegőszűrő-és melegítő hatása megszűnik és nyitott kapuként enged be bármilyen kórokozót. Az erekkel dúsan átszőtt nyálkahártya megduzzad, elkezd nagy mennyiségű nyákot termelni, az erek kitágulnak, és további folyadék-áteresztéssel teszik a helyzetet "még sikamlósabbá". A termelődő váladék elzárja külső légzőszervünk járatait, a gyulladt nyálkahártya megduzzad,tovább szűkíti a légáramlás útját.

Ilyenkor nem tudunk rendesen aludni, hiszen a helyzet "vízszintesen" tovább romlik. Napközben szaglásunk tompul, és ízérzékelésünk megszűnik, így még az étel sem esik jól. Nem meglepő hát, hogy újra szeretnénk levegőt kapni orrunkon.

Manapság a patikák polcai roskadoznak a rengeteg, különféle eredetű orrdugulás kezelésére alkalmas orrcsepptől, azt azonban sokan nem tudják, hogy nem mindegy, mit és meddig használunk. Ha allergiás orrdugulás kínoz, azt a kifejezetten erre a célra gyártott, receptre kapható orrspray-kkel vagy orrcseppekkel kezeljük, mert erre a problémára a nátha kezelésére alkalmas cseppek nem alkalmasak, sőt bajt is okozhatunk velük.

Orrcsepp-abúzus mint fenyegető következmény

Van ugyanis egy kórkép, az orrcsepp-abúzus vagy túlzott használat, latinul rhinitis medicamentosa, melynek lényege, hogy ha tartósan, 5-7 napnál tovább használunk náthás orrdugulásra gyártott orrcseppet, az tönkreteheti orrnyálkahártyánkat,a mikroszkopikus méretű csillószőrős felszín működése sérül. Ennek oka egyrészt, hogy az orrcseppek hatóanyagai tartós duzzanatot okozhatnak, másrészt a sok gyógyszerben tartósítószerként funkcionáló benzalkónium-klorid hosszú távon alkalmazva bénítja a légszűrő csillókat az orrban.

A hetekig vagy akár hónapokig tartó orrcsepphasználat következménye, hogy a szer egyre rövidebb időre enyhíti a panaszainkat, melyek a hatás elmúltával kettőzött erővel térnek vissza. Viszont az ördögi kör itt bezárul, mert még rosszabbul érezzük magunkat, és még gyakrabban csöpögtetünk.

A végeredmény égő érzés, orrszárazság, orrvérzés, véres orrváladékozás, szaglásvesztés lehet, sőt előfordulhat, hogy olyan orrnyálkahártya-burjánzás indul meg az orrban, melyet már csak sebészeti úton lehet kezelni.

Mi a megoldás?

Figyelni kell arra, hogy a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek használata ne legyen hosszabb hét napnál. Orrnyálkahártya szárazsága estén vitamintartalmú olajos orrcsepp csökkenti a tüneteket. Próbálkozhatunk ezenkívül más, természetes gyógymódokkal is: a különböző kámforos orrkenőcsök, az infralámpázás vagy az izotóniás sóoldattal (1g konyhasó+1 dl víz)vagy patikában készen kapható tengervizes sóoldattal történő orröblítés is lehetséges alternatívák lehetnek az orrdugulás elleni harcban .

Köszönjük dr. Augusztinovicz Mónika fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus segítségét a cikk elkészítésében!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Estig döntően borult marad az ég, de napközben a déli határ közelében felszakadozhat a felhőzet. Főként az ország északi kétharmadán várható további tartós eső. Több helyen hullhat kiadós mennyiség, a legtöbb csapadék a Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt, néhol élénk lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra