Ételek, amelyektől magas lesz a vérnyomás

Egyéb tényezők mellett étrendünk is nagyon fontos szerepet játszik vérnyomásunk alakulásában. Mutatjuk, mely ételekkel és italokkal javasolt csínján bánni.

A magas vérnyomás, avagy a hipertónia népbetegség, hiszen a magyar felnőttek több mint harmada érintett. Sok esetben semmilyen tünet nem jelzi a problémát, amely azonban kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet. A magasvérnyomás-betegség kialakulása mögött legtöbbször genetikai és életmódbeli tényezők együttes hatása áll, ami ugyanakkor azt is jelenti, hogy sokat tehetünk a mindennapokban a megelőzésért, illetve a szövődmények kockázatának minimalizálásáért. A rendszeres testmozgás, az egészséges testsúly megőrzése, a stressz csökkentése és a dohányzás kerülése egyaránt nélkülözhetetlen eleme ennek, akárcsak a helyes táplálkozás.

Amikor étkezésünkről beszélünk, különösen fontos szempont a só-, pontosabban a nátriumbevitel. Ez az ásványi anyag ugyanis közismerten fokozza a vérnyomást, éppen ezért ügyelnünk kell arra, hogy ne lépjük túl a napi ajánlott beviteli szintet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint felnőtteknek naponta legfeljebb 5 gramm sót (2 gramm nátriumot) lenne szabad fogyasztaniuk. Ehhez képest a legutóbbi, 2019-es hazai táplálkozási felmérés szerint a magyar férfiak 16,1, a nők 12,3 gramm sót visznek be átlagosan mindennapos táplálkozásuk során. Ha tehát az a kérdés, hogy mely ételekkel lenne érdemes óvatosabban bánnunk vérnyomásunk érdekében, akkor a sótartalomra mindenképpen nagy figyelmet kell fordítani.

Alábbi galériánkban olyan élelmiszereket mutatunk be, amelyek gyakran és nagy mennyiségben fogyasztva – összetevőik révén – kedvezőtlenül hatnak a vérnyomás alakulására.

gallery-image
gallery-icon
Galéria

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.