Tudta, hogy az orrspray hozzászokást eredményezhet?

Az orrspray használata allergiaszezonban ugyan gyors enyhülést hozhat, hosszan tartó használata azonban káros lehet. Melyik jobb: a gyógyszer vagy egy spricc az orrba?

A tudományos magyarázat szerint az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója, melynek következtében a szervezetben hisztamin szabadul fel.

A szervezetben keringő hisztamint gyógyszeresen lehet "semlegesíteni", így a tipikus allergiás panaszok - tüsszögés, orrfolyás, orr- és szemviszketés, könnyezés - az antihisztaminok hatására csökkenhetnek, megszűnhetnek. Ez természetesen csak tüneti kezelés, hiszen az orvostudomány jelenlegi állása szerint még nem találtak végleges gyógymódot az allergiára, viszont a megfelelő időben elkezdett kezeléssel így is hatásosan csökkenthetőek az allergiás tünetek.

Fújjam?

A lohasztó hatású orrspray-k vagy orrcseppek az orrnyálkahártyában kitágult ereket helyileg húzzák össze, így csökkentve a légzést is nehezítő duzzanatot. Ezeket a vény nélkül is kapható orrspray-ket 7-10 napnál tartósabban azonban nem javasolt alkalmazni, mert ennél hosszabb használatuk nehezen kezelhető, úgynevezett gyógyszer okozta náthához is vezethet. A hosszan elnyúló, közvetlenül az orr nyálkahártyájára ható kezelés végső soron akár értágulathoz, az orr nyálkahártyájának sorvadásához is vezethet.

Ugyan az orrspray-k mellett szólnak azok az érvek, hogy gyorsan és hatékonyan enyhítik a tüneteket, ám alkalmazásuk kellemetlen következménye, hogy az érszűkítő hatáshoz a szervezet hozzászokik, és a függőség is elkerülhetetlen: egyre nagyobb adagok szükségesek belőle az eredményes kezeléshez. Az érszűkítő (lohasztó hatású) orrcseppek és orrspray-k elkülönítendők az ugyancsak orrba fújható (ún. intranazális) szteroidoktól, melyek csak orvosi vényre válthatók ki. Az allergiás nátha súlyosabb és makacsabb eseteiben alkalmazzák őket, és tartós alkalmazásuk megengedett.

Hosszútávon inkább szedje!

A közvetlenül az orrnyálkahártyára ható érszűkítő hatású készítményekkel szemben megoldást jelenthetnek a szájon át alkalmazható antihisztamin-tartalmú készítmények, melyek még tartós szedés után sem vesztik el hatékonyságukat.

Az ún. második generációs antihisztaminok elődeikkel szemben már nem álmosítanak, testsúlynövekedést nem okoznak, szedésük a munkavégzést, tanulást nem nehezíti. Többségük már vény nélkül kapható a patikákban, és már napi egyszeri adagja is hatékonyan csökkenti az orrfolyást, tüsszögést, orrviszketést és a szemtüneteket.

Amennyiben a tünetek nem mutatnak javulást, érdemes allergológushoz vagy fül-orr- gégészhez fordulni.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció