Orrcsepphasználati ABC: erre ügyeljünk a náthaszezonban

A nátha tényleg túlélhető, és viszonylag gyorsan is múlik, ha az apró részletekre is ügyelünk. Hogy ez mit jelent? Az alapvető higiéniai szabályok betartását, hogy a kórokozók ne kaphassanak újabb és újabb esélyt.

Mi jut eszünkbe arról, hogy helyes orrcsepp- vagy orrspray-használat? Természetesen az, hogy az orrot minden egyes cseppentés és spriccelés előtt alaposan kifújjuk, szükség esetén pedig az öblítést sem felejtjük el. Ezután felvesszük azt a pozíciót, amely lehetővé teszi, hogy a hatóanyag a lehető legnagyobb felületen érintkezhessen a nyálkahártyával, végül bejuttatjuk a szert. Ekkor szerencsés esetben már kapunk levegőt is, ám érdemes tudatosítani, hogy a jó tanácsok sora ezután sem ér véget, pláne nem azoké, amelyeket a higiénia jegyében kellene betartanunk. Összegyűjtöttük a legfontosabb szabályokat.

Ne közösködjünk!

Ahogyan a fogkefénket és a törülközőnket sem engedjük másnak használni, úgy a családi házi patika részét képező gyógyszerek és egyéb készítményekkel is hasonló a helyzet. A nekünk felírt gyógyszert sem adhatjuk másnak, és orrcseppünket, orrspray-nket sem ildomos a többi családtaggal megosztanunk. Alapszabály ugyanis, hogy egy orrcseppet csak egy ember alkalmazhat, hiszen a cseppentőn megtapadó kórokozók a legkönnyebben így juthatnak másik gazdaszervezetbe.

Egy nátha - egy készítmény

Szintén a kórokozók terjedésének szabhatunk gátat azzal, ha a nátha lecsengése után nem tesszük el a maradék orrcseppet a következő megbetegedésig. Ellenkező esetben a cseppentőn és a fúvókán megtapadva visszamaradt kórokozók visszafertőzhetnek minket, ráadásul a szer mennyisége sem lesz elegendő egy újabb kúrához.

Tisztán tartás

A nátha során akárhányszor is vesszük elő az orr nyálkahártyájának duzzanatát csökkentő szereket, minden egyes használat után ügyeljünk arra, hogy tisztán tegyük el. A fúvókát vagy a cseppentő külső részét langyos, szappanos vízzel öblítsük és mossuk le, akár a kupakját, védőburkolatát.

Amennyiben az orrspray-t (a táskánkban) szállítjuk, mindig kerüljön a kupak is a tetejére, különben a spricceléssel más szennyeződés is bejuthat az orrunkba, ami a fúvókára tapadt előzőleg. Fontos továbbá, hogy az orrcsepp cseppentőjéhez és a sprayhez is mindig tiszta kézzel nyúljunk.

Szavatosság

Sem az orrcseppeket, sem az orrspray-ket nem kell hűtőben tartani, de arra kifejezetten ügyelni kell, hogy 25 foknál ne tároljuk őket magasabb hőmérsékleten. Ha felbontottuk, 1-3 hónapon belül használjuk is fel, a további, tárolással kapcsolatos információkat pedig minden esetben keressük a készítmény dobozán!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés