+11° - +28°
Nincs front

Jobb szűrni, mint megijedni

Kiss Éva

Magyarországon a tüdőrák a leggyakoribb daganat miatti halálok, újra jelen van a tébécé és nő az egyéb tüdőbetegségekben szenvedők száma is. A tüdőszűrési fegyelem azonban egyre rosszabb, pedig érdemes évente egyszer elmenni tüdőszűrésre!

A tbc reneszánsza

A tüdőszűrő-hálózatokat fél évszázada a tuberculosis (tbc, magyarul tüdőgümőkór) elleni harc részeként hozták létre - akkoriban ez számított az első számú közegészségügyi problémának. A tbc ősidők óta ismert kórkép, az egyiptomi és perui múmiák csontvázában is megtalálták a nyomát. Legnagyobb veszélyt az újkori Európában jelentett, amikor megjelentek a zsúfolt ipari nyomornegyedek. A rossz körülmények között élő lakosság ellenálló-képessége lecsökkent, így könnyen megfertőződtek a kórokozókkal. A tbc hatalmas pusztítást végzett: Angliában a XVIII. században szinte az egész lakosság megfertőződött és minden negyedik ember bele is halt. Magyarországot a tbc 50-75 éves késéssel érte el, de akkor tényleg népbetegséggé, Morbus Hungaricussá vált: a XIX.-XX. század fordulóján hazánkban évente 60 ezer (többnyire fiatal) ember halálát okozta.
Az 1950-es években megjelentek az első hatékony gyógyszerek. Magyarországon mindenki számára kötelezővé vált a védőoltás (BCG), kiépült a tüdőgondozói hálózat, elindult a lakosság rendszeres tüdőszűrése. A betegség gyakorisága folyamatosan csökkent, a legalacsonyabb szintet a 80-as években érte el: 4 százalék alá csökkent, a halálozás pedig 40 százalékkal lett kisebb. Ekkor úgy tűnt, hogy a tbc problémája nagyrészt megoldódott és gyakorlatilag a fejlődő országokra korlátozódik. Ma mégis újból előtérbe került a legfejlettebb országokban is. A világon évente 8 millió új megbetegedés fordul elő, és 3 millió ember halálát okozza. Magyarországon is újra emelkedik a tbc-fertőzött esetek gyakorisága, aminek oka a kirívóan rossz szociális körülmények között élő emberek, a keletről érkező menekültek nagy száma, a szűrési fegyelem lazulása lehet. A tbc terjedésének legfőbb okát ezeken kívül világviszonylatban elsősorban az immunitás nagyfokú csökkenésével járó AIDS terjedésében látják a szakemberek. A két fertőzés ugyanis sokszor együtt fordul elő: Afrikában az AIDS-fertőzöttek 40 százaléka egyidejűleg tbc-ben is szenved. Még nagyobb gondot jelent, hogy napjainkban új, ún. polirezisztens (a hagyományos gyógyszerekre nem reagáló) baktérium-törzsek jelennek meg. A tbc-t tehát nem lehet "leírni" továbbra sem.

A tüdőrák a leggyakoribb tumoros halálok

Érdekesség

Az 1960-as évek elején a dohányzásban találták meg tüdőrák esetek rohamos szaporodásának okát. Az ezután megindult hatékony dohányzás elleni propaganda eredményeként az angolszász és nyugat-európai országokban a rákstatisztika sokkal jobb, mint nálunk.

A tüdőszűrésen a röntgenfelvétel árnyékot mutat meg, ami nemcsak tbc, hanem számos egyéb betegség (daganat, gyulladás, gomba, szilikózis, fibrózis) is lehet. A legveszélyesebb tendencia, hogy egyre nő a rosszindulatú tüdődaganatos, tüdőrákos esetek száma. A tüdőrák általában a hörgők falából kiinduló, rosszindulatú, hámeredetű daganat. A rosszindulatú daganatot korlátlan növekedés jellemzi, sejtjei folyamatosan osztódnak, a tumor összenő a környező szervekkel, betör a nyirok és vérerekbe. A nyirokerekben elsodródott daganatsejtek megakadnak a nyirokcsomókban, és nyirokcsomó áttéteteket hoznak létre. A vérbe került tumorsejtek más szervekben (máj, agy, csontok) megtapadva új daganatokat, vagyis szervi áttéteket (metasztázisokat) okoznak. A tüdőben nem ritkák a másodlagos, a nem a tüdőből eredő daganatok, vagyis tüdőáttétek sem.A korai stádiumban még panaszmentes a beteg. A köhögés tipikus tünet, azonban régi dohányosoknál "megszokott", így esetükben csak a köhögés jellegének megváltozása hívhatja fel a figyelmet a betegségre: a nedves, hurutos köhögést kínzó, száraz ingerköhögés váltja fel. Sokan akkor mennek el orvoshoz, ha véres köpetet ürítenek, mert ez feltűnő, ijesztő tünet. A visszatérő tüdőgyulladás, a fogyás, a mellkasi fájdalom, gyengeség, reumatikus panaszok, dobverőujj is jelezhetik a bajt. Az előrehaladottabb betegség tünetei a rekedtség, a légszomj, a megnagyobbodott, fájdalmatlan nyirokcsomók a kulcscsont feletti árokban vagy a hónaljban. Már a súlyos tünetek közé tartoznak a karba, vállba sugárzó fájdalom, esetleg bénulás, a darabos étel nyelésének nehezítettsége, az egyik szemhéj csüggése.

Új Morbus Hungaricus?

A tüdőrák kialakulásának okát - mint a daganatokét általában - pontosan nem ismeri az orvostudomány. Azt azonban mind a tapasztalat, mind a kutatási eredmények igazolta, hogy a dohányzás a tüdőrák kialakulásának esélyét sokszorosára növeli: a dohányosok körében 15-ször gyakrabban fordul elő tüdőrák, mint a nemdohányzók között. A dohányzás ráadásul nemcsak saját szennyező anyagaival hat, hanem minden egyéb hörgőrák-keltő anyag (azbeszt, az arzén-, króm- és nikkel vegyületek, a többgyűrűs szénhidrogének, a radon) hatását jelentősen fokozza. A tüdőrákban megbetegedettek 95%-a rendszeres dohányos!

Jó tudni!

A naponta 20 cigarettát szívó dohányos adagja egy év alatt egy "csomag-év". Napi 10 cigarettával 2 év, napi 2 csomaggal fél év alatt jön össze ez az érték. 20 csomag-év után a tüdőrák kockázata a nemdohányzókhoz képest húszszoros, de ennél kisebb adag is okozhat rákot.

Szerte a világon a tüdőrák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség, egyszersmind a leggyakoribb tumoros halálok is. A tüdőrákban megbetegedettek száma világviszonylatban és hazánkban is folyamatosan emelkedik, Magyarországon évente mintegy 8000 ember hal meg ebben a betegségben. Az új tüdőrákos esetek száma az utóbbi évtizedekben, 1970-től napjainkra több mint két és félszeresére emelkedett. A tüdőrák szempontjából a legveszélyeztetettebbnek a 60-69 éves férfiak számítanak, de a betegség egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabbak és a nők között is. Az előfordulás nemek szerinti aránya a korábbi 1:8 helyett ma már 1:3.

A szűrés életet menthet

Amíg kötelező volt az évenkénti tüdőszűrés, addig évente több mint hétmillió fő vett részt rajta. Ez a szám ma csak mintegy négymillió, ráadásul nagy valószínűséggel éppen azok nem mennek el szűrővizsgálatra, akiknek erre a legnagyobb szükségük lenne, vagyis a kirívóan rossz szociális körülmények között élők (például a hajléktalanok) valamint a hosszú ideje rendszeresen dohányzók. A statisztikák azt mutatják, hogy az új hörgő- és tüdőrákos betegek 44 százaléka rendszeresen elmulasztotta a tüdőszűrést.

A hetvenes években az új tüdődaganatos betegek felét szűréssel diagnosztizálták, ma ez az arány egyharmadára csökkent. Ez azért sajnálatos, mert a szakorvosok tapasztalatai szerint a szűréssel "kiemelt" betegek többnyire a rák korai stádiumában, még panaszmentesen kerülnek orvoshoz, ekkor még a gyógyulás nagyobb esélyével műthetők. (A tüdődaganatok 80%-át adó nem kissejtes rákok legjobban műtéttel gyógyíthatók.) Ezzel szemben azok, akiknek betegségére csak a tünetek megjelenése után derült fény, nemegyszer már a tumor előrehaladott stádiuma miatt operálhatatlannak bizonyulnak. A tüdőgyógyászok szakmai ajánlása szerint indokolt a 40 év feletti lakosság, különösen a rendszeresen dohányzók évenkénti tüdőszűrése, és az egyéb ok miatt rizikócsoportba tartozók (hajléktalanok) célzott, akár mobil egységgel, szűrőbusszal való megkeresése. Érdemes arra is felhívni a figyelmet, hogy ezekkel a szűrővizsgálatokkal nemcsak a tüdőrák, de más, panaszt még nem okozó mellkasi betegség is korai stádiumban felfedezhető. Ilyenek többek között a mellkasi nyirokcsomó-daganatok és -betegségek, a tüdő jóindulatú daganatai, a tuberkulózis és bizonyos szívbetegségek.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag