Gondolatok, elvárások és érzések is kiválthatnak asztmás rohamot

Komoly pszichoszomatikus tényezők is befolyásolják az asztmás rohamok kialakulását. Az elvárásaink, az emlékeink és az érzelmi beállítódásunk is okozhatnak légzési nehézséget.

Az asztmás rohamok fájdalmasak és ijesztőek lehetnek, de kutatók szerint jó néhányat el lehetne kerülni azzal, ha a betegek megváltoztatnák az elvárásaikat. Kutatási eredmények ugyanis azt mutatják, hogy pusztán az a hit, hogy egy szag asztmás rohamot válthat ki, valószínűbbé teszi a fizikai tünetek valóságos megjelenését.

Egy kísérletben 17, mérsékelten, de maradandóan asztmában szenvedő beteg vett részt; a kísérlet keretében bele kellett szagolniuk egy nem irritáló hatású anyagba, amely egy üvegben volt található. A betegek egy részének az üvegen az a felirat állt, hogy "asztmás rohamot válthat ki", a betegek másik részének viszont az, hogy "gyógyhatású". A kísérlet közben a kutatók a betegek által kilégzett nitrogén-oxid mennyiségének a változását mérték; ez az anyag mutatja ugyanis a légzőrendszerben levő gyulladás mértékét.

Az asztmás rohamokat az érzelmek is befolyásolják

Az asztmás rohamokat az érzelmek is befolyásolják. Fotó: Getty Images A kutatók azt találták, hogy azoknál a betegeknél, akik a "gyógyhatású" feliratú üvegcsét kapták, a kilégzett nitrogén-oxid mennyiségében nem történt változás; azoknál azonban, akik az "asztmás rohamot válthat ki" feliratú üveget kapták, azonnal megnőtt a kilégzett nitrogén-oxid mennyisége, és az anyag belégzése után ez a növekedés tovább folytatódott. Miután beleszippantottak az üvegbe, a nitrogén-oxid mennyisége 36 százalékkal nőtt, két órával később pedig már 56 százalékkal volt magasabb, másnap pedig 65 százalékkal. "Az eredményeink arról győzhetik meg a betegeket és az őket kezelő orvosokat, hogy kizárólag az a tudat, hogy valami asztmás rohamot okozhat, kiválthatja a valós rohamot" - mondja Pamela Dalton kognitív pszichológus, a kutatás egyik vezetője.

Asztma Magyarországon az össznépesség 2-3 %-át érinti az asztma. Ha többet szeretne tudni erről a betegségről, itt tájékozódhat ! A mostani vizsgálat eredményei nem váratlanok; 2012-ben már készült egy vizsgálat, amely bizonyította, hogy azok a betegek, akik allergén anyagokról készült képeket nézegetnek, 15 százalékkal valószínűbben produkálják az asztmás tüneteket, mint azok, akik nem nézegetnek ilyen képeket. Korábban arra is fény derült már, hogy az asztmásoknál érzelmi felindulás hatására sokkal inkább összeszűkülnek a légutak, mint az egészségeseknél. "Az ahogyan a betegek a tüneteiket észlelik inkább tanult beidegződéseken múlik, nem a valós állapotukon" - mondja Andreas von Leupoldt, a 2012-es vizsgálat vezetője, a leuveni egyetem munkatársa. "Ezek a beidegződések egyrészt tapasztalatokon alapulnak, másrészt az orvosi tanácsokból származnak" - teszi hozzá.

Az eddigi vizsgálatok szerint tehát az asztmás tüneteket kiválthatják bizonyos tevékenységek, szagok és képek is azáltal, hogy a betegben stresszreakciókat váltanak ki. A fizikai tüneteket a stressz okozza, nem pedig azok az anyagok vagy tevékenységek, amelyekről a beteg azt hiszi, hogy asztmás rohamot okoznak.

( Beliefs Can Trigger Asthma Attacks )

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -6, -1 °C

A változóan felhős időben hó, havas eső, eső egyaránt előfordulhat. Erős lesz a délnyugatira forduló szél, 0, 5 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn kettősfronti hatás érvényesül. Az arra érzékenyeknél fejfájás, migrén léphet fel, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Az ízületi panaszok sem mérséklődnek számottevően, különösen reggel kell erős fájdalmakra készülni. Többen álmosak, fáradékonyak is lehetnek, csökken a koncentráló- és a teljesítőképesség. Nagy a megfázásveszély, és a körülmények ismét kedveznek a kórokozók terjedésének is. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: