Új remény a vesekárosodásban szenvedő diabéteszeseknek

A legújabb vizsgálatok eredményei szerint az új DPP4 gátló készítmény hatékony vércukorszint-szabályozást biztosít a nem célértéken lévő 2-es típusú diabéteszes betegek számára. Az új terápia további előnye, hogy dózismódosítás nélkül adható a betegeknek, függetlenül vese- és májfunkciójuktól.

Az eredményekről az Amerikai Diabetes Társaság 2011. évi tudományos konferenciáján számoltak be a szakértők. Az új, naponta egyszer szedendő antidiabetikum hatásos, biztonságos és jól tolerálható. A korábbi hasonló terápiákkal ellentétben a bélcsatornán keresztül távozik a szervezetből, így nem terheli a vesét és a májat.

Az új gyógyszer önmagában és más - a cukorbetegség kezelésére szokásosan alkalmazott - gyógyszerekkel kombinálva is hatásos. Olyan betegek esetében is eredményes, akiknél a diéta és a testmozgás nem elegendő, vagy a jelenlegi kezelés nem biztosít megfelelő vércukorszintet. A 2-es típusú diabéteszhez gyakran társuló vese- illetve májkárosodás jelentős mértékben korlátozza a választható antidiabetikumok körét – ezen betegek számára is megoldást jelent az új készítmény, amely károsodott vese- illetve májfunkció esetén is dózismódosítás nélkül alkalmazható.

A vizsgálatok alátámasztották, hogy az új gyógyszer hatékonyan csökkenti a HbA1c szintet, nem okoz súlygyarapodást és nem növeli a hipoglikémia kockázatát, emellett mérsékli a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát.

A 2-es típusú diabétesz világszerte riasztó ütemben terjed: a cukorbetegség becslések szerint 285 millió embert érint, akiknek 90 százaléka 2-es típusú diabéteszben szenved. Becslések szerint Magyarországon mintegy 1,1 millió cukorbeteg él, aki rendszeres kezelésre szorulna, mivel szervezete nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont.

Az új, 2-es típusú diabéteszeseknek adható készítmény jelenleg európai törzskönyvezésre vár. A kezelés már számos országban - többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban – elérhető a betegek számára, s új terápiás lehetőséget jelent a vesekárosodott cukorbetegek kezelésében.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)