"Minden perc számít"

Nem csupán jól hangzó szlogen, hanem tény és való: minden egyes, segítség nélkül eltelt perc 10 százalékkal csökkenti a beteg életben maradási esélyét, 3-5 percen belül pedig megindul az agykárosodás.

Épp ezért rendkívül fontos, hogy a lehető leghamarabb segítséget kapjon az, akinek hirtelen leállt a szíve. A túlélési lánc négy elemből áll, mindegyik ugyanolyan fontos, és mindegyikhez szükség van a laikusok, tehát az utca emberének segítségére. A gyors, szakszerű segélyhívás, az alapszintű újraélesztés, az akár laikusok által is végezhető korai defibrillálás és a gyors szaksegítség mentheti meg a beteg életét. Ennek minél szélesebb körű kommunikációját illetve a megfelelő lépések kidolgozását tűzte ki célul a Magyar Nemzeti Szívalapítvány.

A Magyar Kardiológusok Társasága azért hozta létre az alapítványt, hogy összehangolja a Magyarországon működő szívalapítványok munkáját, javítsa a szívbetegek ellátását, előmozdítsa a prevenciót és a segítségnyújtást. Az elmúlt évek kiemelt programja a hirtelen szívhalál elleni küzdelem és a gyermekek elhízásának visszaszorítása lett azzal a céllal, hogy a csökkenjen a felnőttkori szívbetegségek előfordulása.

A hirtelen szívhalál elleni program kapta a "Minden perc számít..." elnevezést. Ennek célja, hogy esélyt adjanak a túlélésre azoknak, akik hirtelen összeesnek, és nincs se pulzusuk, se légzésük. Ebben az esetben nagy valószínűséggel a beteg szíve olyan gyorsan ver, hogy nem képes vért pumpálni. Ez a szívet működtető elektromos hálózat kaotikus működésének az eredménye. Ezt a szindrómát hirtelen keringésleállásnak nevezzük, mely évente 26.000, tehát naponta 70 honfitársunk életét követeli.

A túléléshez elektromos sokk segítségével helyre kell állítani a szív működését. Minél hamarabb tesszük meg ezt, annál nagyobb az esély a túlélésre.

A túlélési lánc felépítése társadalmi feladat. A "Minden perc számít..." programmal az alapítvány arra szeretné buzdítani a vállalatok, közintézmények, bevásárló központok, sportcentrumok, közlekedési vállalatok vezetését, hogy minél több ember számára tegyék elérhetővé a Defibrillátor elérését, helyezzenek ki ilyen eszközt egyre több intézményben.

Az alapítvány 32 készüléket adományozott és 150 feletti készülék kihelyezését támogatta. Felszereltek például 18 MALÉV gépet félautomata defibrillátorral, és Bács-Kiskun megyében 70 olyan település kapott defibrillátort, ahol a szaksegítség lassabban ér ki, tehát rendkívül fontos, hogy addig is a laikusok képesek legyenek a túlélést biztosítani.

Habár legtöbbször szívbetegeket érint, tudni kell, hogy hirtelen szívhalál bárhol, bárkinél - akár figyelmeztető jel nélkül is - bekövetkezhet, épp ezért nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen az alapvető teendőkkel.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő