Az unalmas tévéműsortól lett cukorbeteg

Várószobai történetek sorozatunkban ezúttal néhány diabéteszest kerestünk fel. Az egészségeseknek is tanulságos, ha látják, hány arca van ennek a betegségnek, milyen sokféle előzménye, lefolyása, kimenetele lehet, és hogyan kerülhetik el.

Nassolás lobbantotta fel?

Lajos 64 éves, két éve nyugdíjas. Jól érzi magát, de ezt a remek közérzetét a korábbinál óvatosabb, egészségtudatosabb életvitelének köszönheti, hiszen vércukorszintjére, vérnyomására és testsúlyára folyamatosan oda kell figyelnie. Annál is inkább, mivel a családban nem először fordul elő diabétesz: 83 éves édesanyja is húsz éve érintett.

A cukorbetegség gyanúja először nyolc évvel ezelőtt merült fel nála, sőt, furcsa módon órára pontosan meg tudja mondani, mikor történt. Az ezredforduló éjszakájához kapcsolja a betegsége kezdetét, illetve azt, hogy nyilvánvalóvá vált számára: valami nincs rendben a cukorháztartásával. "Leültünk 1999. december 31-én este nyolckor megnézni a szilveszteri műsort - emlékszik vissza mosolyogva -, szokás szerint pocsék volt. Ültünk a tévé előtt a feleségemmel, és unalmunkban nassolgattunk az odakészített rágcsálnivalókból, süteményekből. Azon a karácsonyon rengeteg bejglit sütöttünk, összesen vagy húsz rúd fogyott el, természetesen abból is eszegettem szilveszterkor, de emellett is folyamatos, szokatlanul erős volt bennem az édesség utáni vágy. Hajnalra azt vettem észre, hogy az unalmas tévéműsor előtt üldögélve többek között egy teljes kiló mazsolát szemezgettem el egyedül. Nem lettem rosszul, csak arra figyeltem fel, hogy a következő napokban gyakran kiszáradt a szám, és folyton szomjas vagyok, sokkal több folyadékot iszom, mint egyébként."

Az orvosnál

A magyar emberek általában ilyen apró tünetek, diszkomfort érzések, mint a csillapíthatatlan édesség utáni vágy, megnőtt folyadékszükséglet, stb. miatt még nem szoktak orvoshoz fordulni. Lajos sem emiatt, hanem a lejáróban lévő jogosítványa miatt kereste fel néhány nappal később a háziorvosát, de a szokásos "hogy van" kérdésre azért elmesélte, mit tapasztalt magán mostanában. Az orvos megmérte a vérnyomását és a normálisnál (maximum 140/90) jóval magasabbnak találta (156/98 Hgmm). Megmérte a vércukorszintjét is. Mind a ketten megdöbbentek az eredményen, ugyanis 20-on felül volt! (Az egészséges érték éhgyomorral mérve 3,6-5,8 mmol/l.) Azonnal elkezdték a gyógyszeres kezelést, sőt, a doktornő annyira aggódott betegéért, hogy este még a lakásukra is kiment megnézni, rendben van-e, hiszen ilyen magas értékkel már a kómás állapot is bekövetkezhet. A gyógyszer csökkentette a vércukorszintet, így ennél maradtak. Vérnyomáscsökkentő szedését is elrendelte, hiszen a cukorbetegség és a magas vérnyomás együtt fokozott egészségi rizikót jelent.

Határhelyzetben

Lajos tehát nyolc éve nyilvántartott cukorbeteg, azóta jár minden negyedévben a diabetológiai gondozóba, ahol folyamatos tablettás gyógyszerezéssel és diétával tartják karban a II. típusú diabéteszét. Mindenáron el akarja kerülni az inzulinos kezelést, ezért igyekszik mindent megtenni. Így, a szénhidrátok felszívódását csökkentő, inzulinérzékenységet javító, az inzulin elválasztást fokozó gyógyszerekkel és a szénhidrátbevitelt megszorító diétával annyira sikerül egyensúlyban tartani az állapotát, hogy a vércukorértéke 7-9 mmol/l között ingadozik, legutóbb méréskor 7,2 volt. Ez bizony még mindig magasabb, mint a normálérték, de Lajos úgy véli, ha ezen a szinten tudja tartani, akkor elégedett lehet, mert egészségesnek érzi magát és nem lesz szükség az inzulinkezelésre sem.

A vérnyomását a folyamatosan szedett gyógyszerrel sikerül 130/90 körül tartania. A súlya magasabb az ajánlottnál (170 cm-es magasságához 83 kg), de nem tartja magát túlsúlyosnak, és nem tartja aggasztónak azt sem, hogy a koleszterinszintje is meghaladja valamivel az egészséges határértéket. Ezek az adatok mutatják, hogy Lajos nemcsak a cukorbetegséggel küzd, hanem kénytelen az ún. metabolikus szindróma többi paraméterét is állandóan figyelni, nehogy szív- és érrendszeri betegséghez, érkárosodáshoz vezessen. Rendszeresen jár szemfenékvizsgálatra is, hiszen az mutatná ki legelőször az esetleges érkárosodást, de szerencsére az orvosa nem lát romlást retinájának erein.

Édes élet? Csak óvatosan!

A betegségnél csak az a rosszabb, ha valaki elhagyja magát - véli Lajos, és igyekszik, hogy ez vele ne fordulhasson elő. Amíg aktív volt, ez fel sem merülhetett, hiszen a cége az egész napjára igényt tartott, most, nyugdíjasként pedig az egészséges életvitel legfőbb garanciáját a kertjében látja. Ás, kapál, füvet nyír, havat lapátol, szívesen és sokat dolgozik kint a levegőn, és úgy érzi, ez önmagában is karbantartja. A diéta betartása már sokkal nehezebben megy.

Miközben beszélgetünk, az asztalon üdítő, kis tálkában vendégváró apró cukorka - de a házigazda állítja, hogy mindez csak a vendégeknek van előkészítve, maga semmi ilyen jellegű kilengést nem enged meg magának. Szigorú diétát ugyan nem tart, de a kimondottan ellenjavallt élelmiszereket (édesített üdítőket, nagy cukortartalmú gyümölcsöket, kenyeret) elkerüli, és reggelente egy zsemlét fogyaszt el. Felesége azzal egészíti ki a beszámolót, hogy amióta férje cukorbeteg, igyekszik szénhidrátszegényen főzni, így például rántás helyett a levest egyáltalán nem, vagy csupán a benne főtt zöldségek püréjével sűríti. Vett egy otthoni vércukorszintmérőt is, és rendszeresen ellenőrzi a vércukorszintjét. Ha egyszer-egyszer kiugróan magas értéket mér, citromos vízzel és a szokott tablettával 0,8-1 értékkel lejjebb tudja szorítani, és ilyenkor még szigorúbban megválogatja, mit ehet. Szed egy cukorbetegeknek összeállított vitaminkészítményt is.

- Sajnos, a magyar gasztronómiai szokások nem kedveznek az egészséges étkezésnek, szemben például a spanyollal, amelyet volt alkalmam megismerni - jegyezte meg. Ott például főétkezéshez is teljesen elégséges fogás például, ha mángold leveleket fűszeres vízben megfőznek egy kevés krumplival, majd sajttal megszórják. Nálunk ez egy nagyon szigorú fogyókúrának számítana, nem is beszélve az ott sokféleképpen elkészített, többnyire párolt tengeri halról, ami magyar konyhákban alig fordul elő.

Orvosi szemmel

Mind a magasvérnyomás-betegség, mind a cukorbetegség károsíthatja a szervezetben a kis- és a nagy ereket - figyelmeztet dr. Nagy Krisztina Magasvérnyomás- és cukorbetegség című könyvében. A betegségek társulása tovább növeli a szövődmények, vagyis a szemkárosodások, a veseelégtelenség, az érszűkület és más, szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A szövődmények kialakulásában szerepet játszanak a genetikai tényezők, a rosszul beállított cukorbetegség, a szénhidrát-anyagcserét jellemző paraméter, a HbA1c emelkedettsége, a vércukorszint ingadozása, a magas vérnyomásértékek, az emelkedett vérzsírszint, a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a stressz is. Fontos tudnivaló, hogy a cukorbetegség és a hipertónia együttes előfordulása esetén szigorúbb a határérték: az elérendő cél a 130/80 Hgmm alatti vérnyomás!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)