Az előbb még élt

Fiatal volt, csinos, mindenki úgy tudta, egészséges. Előző este a barátokkal bulizott. Táncolt, jókedvű volt. Kora délután a kislányáért ment az oviba. Kiszállt a kocsiból, megtántorodott. Nem tudtak segíteni rajta.

Mi történt?

Hirtelen megszűnt a szív pumpáló teljesítménye, kamrafibrilláció lépett fel, a keringés leállásával a szervek (az agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül maradtak. Elvesztette az eszméletét, a pulzus, illetve a légzés azonnal leállt.

Hirtelen szívhalált halt

Ő is, mint megközelítően 25 ezer magyar sorstársa egy év alatt. A szíveredetű halálnak ennél a típusánál a tünetek fellépése az öntudat hirtelen elvesztése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el, függetlenül attól, hogy az illetőnek megelőzően volt-e ismert szívbetegsége, vagy sem. A kórházon kívül előforduló hirtelen szívhalál-esetek jelentős hányada a szívbetegség első megnyilvánulása. A hirtelen szívhalál hátterében mindig szívritmuszavar áll. Okként leggyakrabban akut oxigénhiányos állapot jelölhető meg, de felléphet baleset, az ionháztartás zavara, megerőltetés vagy erős mellkasi ütés következtében is.

Mit lehet tenni?

Azonnal el kell kezdeni az újraélesztést. Ha van automata defibrillátor, a kamrafibrilláció kialakulását követően azonnal elektromos defibrillálást kell alkalmazni, mert az 90-100%-os túlélést biztosíthat. A hirtelen szívhalált haltak mintegy 20-40%-a újraéleszthető, kórházba szállítható.

Mire kell figyelni?

A hosszú idejű, nagy fizikai terhelés, különösen, ha az extrém környezeti körülmények között zajlik, jelentős elektrolit- és metabolikus zavarokhoz vezethet, ami szintén okozhat hirtelen szívhalált. Ezért kell jól megtervezni és végrehajtani az extrém terhelésekkel járó sporteseményeket (pl. maratoni futás). Gondoskodni kell a szervezet számára elengedhetetlenül fontos elektrolitokról és a megfelelő folyadékbevitelről. Fontos a sportolók rendszeres orvosi ellenőrzése, (anamnézis, fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, vérnyomásmérés, 12-elvezetéses EKG), hogy minél előbb ki lehessen deríteni az életet veszélyeztető állapotokat és betegségeket.

Tompa mellkasi traumák esetén bevérzések jöhetnek létre a szív ingerképző és ingerületvezető apparátusában, ami hirtelen halálhoz vezethet a sérülést követő 24-48 órában. Az ilyen sérülést szenvedett személyeket mindenképp szoros megfigyelésnek kell alávetni (sorozat EKG, echokardiográfia, Holter-monitorozás).

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció