Az előbb még élt

Fiatal volt, csinos, mindenki úgy tudta, egészséges. Előző este a barátokkal bulizott. Táncolt, jókedvű volt. Kora délután a kislányáért ment az oviba. Kiszállt a kocsiból, megtántorodott. Nem tudtak segíteni rajta.

Mi történt?

Hirtelen megszűnt a szív pumpáló teljesítménye, kamrafibrilláció lépett fel, a keringés leállásával a szervek (az agy és maga a szívizomzat is) vérellátás nélkül maradtak. Elvesztette az eszméletét, a pulzus, illetve a légzés azonnal leállt.

Hirtelen szívhalált halt

Ő is, mint megközelítően 25 ezer magyar sorstársa egy év alatt. A szíveredetű halálnak ennél a típusánál a tünetek fellépése az öntudat hirtelen elvesztése és a halál bekövetkezése között maximálisan egy óra telik el, függetlenül attól, hogy az illetőnek megelőzően volt-e ismert szívbetegsége, vagy sem. A kórházon kívül előforduló hirtelen szívhalál-esetek jelentős hányada a szívbetegség első megnyilvánulása. A hirtelen szívhalál hátterében mindig szívritmuszavar áll. Okként leggyakrabban akut oxigénhiányos állapot jelölhető meg, de felléphet baleset, az ionháztartás zavara, megerőltetés vagy erős mellkasi ütés következtében is.

Mit lehet tenni?

Azonnal el kell kezdeni az újraélesztést. Ha van automata defibrillátor, a kamrafibrilláció kialakulását követően azonnal elektromos defibrillálást kell alkalmazni, mert az 90-100%-os túlélést biztosíthat. A hirtelen szívhalált haltak mintegy 20-40%-a újraéleszthető, kórházba szállítható.

Mire kell figyelni?

A hosszú idejű, nagy fizikai terhelés, különösen, ha az extrém környezeti körülmények között zajlik, jelentős elektrolit- és metabolikus zavarokhoz vezethet, ami szintén okozhat hirtelen szívhalált. Ezért kell jól megtervezni és végrehajtani az extrém terhelésekkel járó sporteseményeket (pl. maratoni futás). Gondoskodni kell a szervezet számára elengedhetetlenül fontos elektrolitokról és a megfelelő folyadékbevitelről. Fontos a sportolók rendszeres orvosi ellenőrzése, (anamnézis, fizikális vizsgálat, laborvizsgálat, vérnyomásmérés, 12-elvezetéses EKG), hogy minél előbb ki lehessen deríteni az életet veszélyeztető állapotokat és betegségeket.

Tompa mellkasi traumák esetén bevérzések jöhetnek létre a szív ingerképző és ingerületvezető apparátusában, ami hirtelen halálhoz vezethet a sérülést követő 24-48 órában. Az ilyen sérülést szenvedett személyeket mindenképp szoros megfigyelésnek kell alávetni (sorozat EKG, echokardiográfia, Holter-monitorozás).

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra