A leggyakoribb tévhitek az inkontinenciáról

A vizelettartási problémák sokakat szégyenérzettel töltenek el, miközben meglehetősen sok embert érintenek. Ráadásul éppen a szégyenérzet miatt ritkán kerül szóba a téma, mindez pedig kedvező helyzetet teremt az inkontinenciáról szóló tévhitek fennmaradásának.

Stressz, késztetéses és funkcionális: az inkontinencia több típusát is megkülönböztetjük. Lássuk, melyek ezek.

Sokan hiszik azt például, hogy szülés után minden nőnél kialakul inkontinencia. Valójában azonban attól, hogy valaki szül, még nem biztos, hogy inkontinens lesz - mutatott rá a healthista.com-nak nyilatkozó dr. Gabrielle Downey nőgyőgyász. Hozzátette, ismert, hogy az inkontinencia kialakulásának kockázata a korral növekszik. Emellett a hüvelyi úton történő szülés is növelheti a rizikót, ahogy a genetika és az életmód is fontos szerepet játszik. A megelőzésében sokat segíthet az intim torna, akárcsak az is, ha a várandósság idején is aktívak maradunk.

vizelettartási zavarok, inkontinencia
Az inkontinencia sokakat érintő probléma, mégis sok a tévhit róla. Fotó: Getty Images

Az sem igaz, hogy a vizelettartási problémák mindenkinél egyformák. Enyhe vizeletcsepegéstől a szinte teljes vizelettartási képtelenségig terjed a skála, és egyénenként változó, hogy kinél milyen fokozatban jelentkezik. Szintén tévhit, hogy az inkontinencia az öregedés elkerülhetetlen velejárója. Valójában szinte bármilyen életkorban kialakulhat, és bár tény, hogy időseknél nagyobb arányban fordul elő (különösen a menopauza után, amikor már csökkent az ösztrogénszint), de az nem igaz, hogy kizárólag ebben a korban kell vele számolni.

Téves az a feltevés is, hogy az inkontinenciára a gyógyszeres kezelés jelenti egyértelműen a legjobb megoldást. Tény, hogy a húgyhólyag túlműködését, illetve a vizelettartási problémákat gyógyszerrel is lehet kezelni, ugyanakkor a legtöbb túlműködő húgyhólyaggal küzdő embernek nincs szüksége gyógyszerekre. Érdemes helyette például monitorozni a folyadékbevitelt (mindenki folyadékigénye más, és a túlzott bevitel extra terhelést róhat a húgyhólyagra).

Sokat segíthet a medencefenék izomzatát erősítő torna, valamint a vizelettartásra is lehet tréningezni. Hasonlóképpen tévhit az is, hogy csak a műtét jelenthet végleges megoldást az inkontinenciára. Van, amikor valóban ez a legjobb terápiás eszköz, ugyanakkor a legtöbb esetben az inkontinencia jól reagál a kevésbé invazív kezelési módokra is. A vizelettartási problémák kezelésében segítséget nyújt az egészséges testsúly megőrzése és a rendszeres testmozgás.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: