Hamarosan beindulhat az influenzajárvány

Egyelőre nincs számottevő influenzaaktivitás az országban, a betegek száma nem közelíti meg a járványküszöböt. Az országos tisztifőorvos szerint a járvány pár hét múlva kezdődhet.

Az idei év első hetében összesen 5250 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - tette közzé legfrissebb jelentésében a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Ez közel harmadával kevesebb, mint a tavalyi esztendő 51. hetében regisztrált betegek száma (karácsony hetében az ünnepek miatt nem történt adatgyűjtés). Az NNK laboratóriumába összesen négy pácienstől érkezett vizsgálati minta, de ezek közül egyik esetben sem azonosították influenzavírus jelenlétét.

Egyelőre alacsony az influenzaszerű megbetegedések száma az országban
Egyelőre alacsony az influenzaszerű megbetegedések száma az országban

Influenzás vagy influenzaszerű tünetek? Az influenza kifejezés a influenzavírusok okozta fertőzést és megbetegedést foglalja magában. Ennek tünetei közé tartozik a láz, köhögés és torokkaparás, orrfolyás és orrdugulás, izomfájdalmak, hidegrázás, fejfájás, illetve fáradtság, kimerültség. Ezzel szemben influenzaszerű megbetegedésről akkor beszélünk, ha a betegnél köhögés és 38 Celsius-fok felettilázlépett fel az orvosnál tett látogatást megelőző legfeljebb tíz napon belül. Az influenzaszerű megbetegedések hátterében valójában nemcsak influenzavírusok, hanem egyéb tényezők, például más, felső légúti fertőzést kiváltó kórokozók is állhatnak. Teljes bizonyosságot csak laboratóriumi vizsgálatokkal lehet nyerni a diagnózist illetően. (Forrás: webmd.com; who.int)

Az orvoshoz forduló betegek többsége, 38,5 százaléka a 15-34 éves korosztályba tartozik, A 14 éven aluliak aránya 19,6, a 35-59 éves korcsoporté 28,6, a 60 éven felülieké pedig 13,3 százalék. Ami a területi megoszlást illeti, lakosságszámhoz viszonyítva a legtöbb influenzaszerű megbetegedést a fővárosban és Pest megyében regisztrálták.

Mint azt Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden az M1 műsorában elmondta, a járvány várhatóan csak pár hét múlva kezdődik. Kitért rá, a megbetegedések száma karácsony előtt emelkedett, de az ünnepek alatt, mivel a legtöbben otthon tartózkodtak, a vírus légi terjedése akadályozott volt. Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai alapján január végén, február elején szokott tetőzni a járvány, így még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást. A szakember hangsúlyozta, a vakcina a rizikócsoportba tartozók - krónikus megbetegedésben szenvedők, 60 év felettiek, egészségügyi dolgozók, szociális intézmények munkatársai - számára kiemelten fontos.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: