Újabb elváltozásról derült ki, a zikavírus okozza

A zikavírusról eddig sem gondoltak túl sok jót az emberek, s a legutóbbi felfedezés sem fogja javítani a közképét. Brazil kutatók feltételezés szerint ugyanis a méhen belüli zikafertőzés súlyos ízületi elváltozásokat is okozhat a kisbabáknál.

A brazil Recifében dolgozó kutatók a British Medical Journal (BMJ) folyóiratban publikált tanulmányban számoltak be hét esetről, amelyeknél valószínűleg a zikavírus okozhatott ízületi elváltozást – artrogripózist – a bébiknél. Az elemzés szerint a zikavírus a méhen belül fejlődő magzat motoros neuronjait támadta meg, azokat a sejteket, amelyek az izmok összehúzódását és elernyedését vezénylik. A vizsgált esetek mindegyikénél az anya dokumentáltan zikafertőzésen esett át a terhesség alatt, vagy abnormálisan kis fejjel született meg a gyermeke.

A zikaláz tavaly ütötte fel a fejét Brazíliában, ahol több mint 1700 mikrokefáliás (kórosan kisfejű) csecsemő született, a kutatások szerint minden bizonnyal a fertőzés miatt. Mivel a legtöbb zikás esetet Recifében találták, a várost tekintik a járvány központjának.

A szúnyogok terjesztette vírus gyorsan szétszóródott Dél-Amerikában, és a közelmúltban az Egyesült Államokban is előfordultak már zikalázas esetek. A texasi egészségügyi hatóságok a minap jelentették be, hogy az államban egy lánycsecsemő zikafertőzés miatt hunyt el. Ez volt az első ilyen haláleset az országban. A mikrokefáliás kislány röviddel a születése után halt meg. A hatóságok szerint utazáshoz köthető az anya és magzatának zikafertőzése.

A zikavírus a magzat ízületeit is károsítja

Mivel a zikafertőzés okozta ízületi elváltozásokat vizsgáló kutatás megfigyeléses vizsgálat volt, amely artrogripózisisos eseteket elemzett, nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy kifejezetten a zikavírus okozta-e az ízületi elváltozásokat. A tudósok azonban úgy vélik, hogy a csecsemőknél tapasztalt deformitás kapcsolatba hozható a zikafertőzéssel azzal, hogy a vírus az anyaméhben fejlődő gyermek agyára és a magzat izmaihoz az ingerületet eljuttató motoros neuronjaira is hatott.

Ha az ingerület gyenge vagy hibás valamilyen módon, a magzat mozdulatlan pózban marad az anyaméhben, így az ízületei deformálódnak – fejtette ki Vanessa van der Linden, egy sérült gyermekekkel foglalkozó recifei szervezet kutatója, a tanulmány szerzője.

„Nem tudjuk teljes bizonyossággal, de úgy gondoljuk, a motoros neuronokkal van baj, és a károsodást valószínűleg a vírus okozza. További esteket kell tanulmányoznunk, hogy jobban megértsük” – mondta a tudós.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Jimmy Whitworth, a higiéniára és trópusi betegségekre szakosodott kutatóegyetem, a London School of Hygiene & Tropical Medicine professzora szerint viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a zikavírus az eddig feltártakon kívül is számos egyéb egészségkárosodást okozhat, köztük látás- és hallássérülést , továbbá normális fejmérettel született csecsemőknél is megjelenhet a számlájára írható agykárosodás. Az új kutatás eredményei összhangban vannak azzal a korábbi megállapítással, hogy a zikavírus különösen az idegszöveteket károsítja – jelentette ki a szakértő.

Forrás: MTI, BMJ

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: