Románia: "az ünnepek után temetések lesznek"

Mégsem gyülekezhetnek a templomoknál húsvétkor a román ortodox egyház hívei.

Ahogyan arról a HáziPatika.com-on is beszámoltunk, a romániai magyar politikusok szerdán tiltakoztak az ortodox húsvétra tett engedmények ellen, s attól félnek, azok lenullázzák a szigorító intézkedések hatását az országban. Az eredeti, kedd este bejelentett megállapodás szerint ugyanis a koronavírus-járvány kijárási korlátozásai közepette belügyi alkalmazottak segítették volna az ünnepi pászka és a szent láng szétosztását az ortodox húsvét alkalmával. A bukaresti belügyminisztérium később végül módosította az egyházzal előző nap kötött, sokak által bírált megállapodását: mégsem gyülekezhetnek a hívek a templomoknál Romániában az ortodox húsvét alkalmával.

koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19
koronavírus terjedése, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus-fertőzés, COVID-19

Marcel Vela belügyminiszter szerda esti sajtóértekezletén elmondta: az ünnepi szertartásokon a hívek sem a templomokban, sem a templomok udvarán nem lehetnek jelen, az egyháznak pedig be kell tartania a koronavírus-járvány miatt kiadott katonai rendeleteket és a kijárási korlátozásokat. Az előző megállapodással ellentétben az ünnepi pászkát sem a templomok udvarán osztják szét a híveknek.

Koronavírus: ezért veszélyes társasházban élni A vízvezeték-rendszeren keresztül is fertőzhet az új koronavírus - állítják a Heriot-Watt Egyetem kutatói, akik hat pontban foglalták össze a teendőket. Kattintson a részletekért.

A megszentelt kenyeret - a Jeruzsálemből érkező szent lánghoz hasonlóan - az egyház papjai és önkéntesei viszik el az ezt igénylő hívek lakóhelyére. A házról házra járó, maszkot és kesztyűt viselő egyházi emberek nem léphetnek be a lakásokba, a társasházak bejáratánál a lakók által kijelölt képviselőnek adják át a pászkát és a szent lángot, aki gondoskodik szétosztásukról. Azokhoz a kórházakhoz, szociális otthonokhoz és karanténközpontokhoz, ahol nincs pap, a feltámadás éjszakáján szolgálatot teljesítő rendőrök, csendőrök, tűzoltók, és határrendészek viszik el a szent lángot - erősítette meg a belügyminiszter.

Az államfő is tiltakozott

Vela azt követően visszakozott, hogy az ortodox egyháznak tett engedményeket több közéleti szereplő és politikai párt is elítélte, és Klaus Iohannis államfő is felszólította a kormányt: vizsgálja felül a kijárási korlátozások enyhítéséről szóló megállapodást. Iohannis leszögezte: a veszély nem múlt el, szó sem lehet a koronavírus-járvány megfékezését célzó óvintézkedések enyhítéséről. Az elnök felhívást intézett a román állampolgárokhoz: maradjanak otthon az ortodox húsvétkor, ellenkező esetben "az ünnepek után temetések lesznek". Az ország lakosságának több mint 85 százalékát adó ortodoxok április 19-én ünneplik Jézus feltámadását.

Koronavírusosan engedtek haza a János Kórházból egy 76 éves asszonyt - olvassa el az erről szóló cikket társportálunkon, az nlc.hu-n.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció