Nyakunkon az influenzaszezon. A COVID-19 is ráerősít?

A hideg idő beköszöntével egyre nagyobb a kockázata annak, hogy elkapunk valamilyen légúti betegséget, ami akár az influenza vagy a koronavírus-fertőzés is lehet. (1) Arról, hogy mire kell felkészülnünk az idei őszi-téli szezonban, dr. Ócsai Lajossal, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetőjével beszélgettünk.

A koronavírus-járvány miatti óvintézkedések nyomán az elmúlt két évben szinte teljesen elmaradt az influenzaszezon. A szakértők várakozásai szerint azonban – a Föld déli féltekén történtek alapján – az idei évben itthon is komolyabb problémát jelenthet az influenzavírus, ugyanis az influenzavírus és az újabb COVID-19 hullám egyidőben történő megjelenésével lehet számolni. (2)

Az influenza és a koronavírus ellen is a higiénés szabályok betartásával és védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni. Fotó: Getty Images
Az influenza és a koronavírus ellen is a higiénés szabályok betartásával és védőoltással lehet a leghatékonyabban védekezni. Fotó: Getty Images

Többszörösen nehezített terepen indulunk idén

„Nehéz előre megjósolni, hogy mikor robban be az influenzaszezon. Attól függ, hogy mikor alakulnak ki azok a feltételek, amelyek az influenza terjedéséhez szükségesek” – mutatott rá a HáziPatika.com által megkérdezett járványügyi szakember, dr. Ócsai Lajos. Elmondása szerint a koronavírus-járvány kitörése előtti évek tapasztalatai azt mutatták, hogy Magyarországon általában decemberben jelent meg az influenza, a betegek száma januárban kezdett meredeken felfelé ívelni, a teljes szezon pedig április végére csengett le.

Az idei évben azonban több tényező is súlyosbíthatja a helyzetet. Mivel tavaly és tavalyelőtt a legtöbbünk szervezete nem találkozott az influenzavírussal, az immunrendszerünk védtelenebb lehet a betegséggel szemben – ez leginkább a gyerekeknél problémás. Mindezzel párhuzamosan pedig az influenza elleni védőoltás beadatása iránti hajlandóság is jelentősen csökkent. Védőoltásokkal megelőzhető és mérsékelhető lehet a súlyos megbetegedés, szövődmény kialakulása és a kórházba kerülés veszélye. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás például százszor gyakrabban alakul ki az influenza következményeként, mint önmagában – mutatott rá Ócsai doktor.

COVID-19: komolyan kell venni a fertőzést!

A kevésbé veszélyes variánsok terjedésének köszönhetően ugyan kevesebb a súlyos és halállal végződő eset, azonban még így is nagy baj lehet abból, ha nem vesszük komolyan a COVID-19-et. (3)

„A koronavírus-fertőzés akkor kezelhető jól, ha a beteg időben megkapja az állapota alapján indokolt egészségügyi ellátást. Ha például egy légszomjjal küzdő beteg csak akkor fordul orvoshoz, amikor már tényleg alig kap levegőt, azzal a gyógyulási esélyei lényegesen lecsökkenhetnek” – árulta el a járványügyi szakember.Kik tartoznak fokozott kockázati csoportba a COVID-19 súlyosabb lefolyásának szempontjából?
A szakértő szerint elsősorban a 60 év felettiek számítanak veszélyeztetettnek az idei szezonban, ugyanis „minél idősebb valaki, annál gyengébben reagál az immunrendszere”. Ráadásul ebben a korosztályban sokan küzdenek különféle egészségügyi problémákkal. Az alapbetegségekkel élők közül a szív- és érrendszeri és a cukorbetegeket emelte ki, hiszen a fertőzés – és a nyomában kialakuló magas láz – olyannyira leronthatja az érintettek állapotát, hogy a COVID-19 súlyos formája alakulhat ki, mely kórházi kezelést, akár intenzív osztályon történő ellátást vonhat maga után. Az átlagosnál magasabb a kockázat többek között a daganatos megbetegedések esetén – különösen az immunrendszert gyengítő kezelést, például sugár- vagy kemoterápiát kapó pácienseknél –, a túlsúlyos személyeknél, valamint a várandós nők körében is.  

Mi segíthet a védekezésben, illetve milyen lépések megtétele ajánlott, ha megbetegedtünk?

Dr. Ócsai kiemelte, hogy továbbra is a higiénés szabályok betartása és a védőoltás jelenthetik a védekezés alappilléreit. Fontosnak tartaná azt is, hogy az emberek ismét visszaszokjanak az általános maszkhasználatra, legalább a tömegközlekedési eszközökön és a zsúfolt helyeken. A külföldi utazások elhalasztása és a szociális távolságtartás szintén sokat segíthetnek abban, hogy ne induljon újra rohamos terjedésnek sem a COVID-19, sem az influenza. A gyakori és alapos kézmosásról, kézfertőtlenítésről pedig továbbra sem szabadna megfeledkeznünk. „Ha valaki beteg, az maradjon otthon, akármelyik fertőzést is kapta el” – szögezte le a nyugalmazott Tisztifőorvos. Hozzátéve: betegség gyanúja esetén azt javasolja, hogy aki tüneteket észlel magán, és van lehetősége, végeztessen tesztet, és mindenképpen forduljon orvoshoz. Az öndiagnózist tanácsos elkerülni. Amennyiben beigazolódik a fertőzöttség, akkor lehetőleg a szoros kontaktszemélyek is vonuljanak karanténba. „A tünetekre pedig végig nagyon oda kell figyelni, hogy az illető időben megkaphassa a szükséges kezelést, ha romlik az állapota” – tette hozzá.

Mint mondta, az is előfordulhat, hogy a koronavírus-fertőzést és az influenzát akár közel egyidőben, vagy közvetlenül egymás után kapjuk el. Ilyenkor a második betegség szinte biztosan súlyosabb, és a szövődmények kialakulásának kockázata is nagyobb lehet – ezért is különösen fontos a megelőzés, illetve az időben megkezdett kezelés.*

Hivatkozások:

1. Szezonális légúti megbetegedések. Egészségvonal. Elérhető: https://egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/1081-szezonalis-leguti-megbetegedesek.html, utoljára frissítve: 2022.09.20., utolsó megtekintés: 2022.10.27. 

2. Medical online. Kemenesi Gábor szerint egyszerre térhet vissza az influenza és a Covid. Elérhető: http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/kemenesi_gabor_szerint_egyszerre_terhet_vissza_az_influenza_es_a_covid, utolsó megtekintés: 2022.11.10. 

3. Variants of the virus. Centers for Disease Controls and Prevention. Elérhető: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/, utolsó megtekintés: 2022.11.10. 

*Az esetlegesen alkalmazandó, megfelelő kezelésről az Önnel történt egyeztetést követően a kezelőorvos hozza meg a döntést.

PP-UNP-HUN-0146, Lezárás dátuma: 2022.11.16. Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 53. MOM Park, “A” épület  Tel.: 06-1-488-3700, www.pfizer.hu

A cikket a Pfizer Kft. támogatta.

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

  

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +5 °C

A rövid napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan várható eső, zápor, hózápor, futó havas eső. Erős, helyenként viharos lesz az északnyugatira forduló szél, 4, 10 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Fokozódhatnak a görcsös panaszok, például az izom- és hasi görcsök és a görcsös fejfájás is, emellett növekszik a migrénhajlam. A szél miatt sokan ingerlékenynek, nyugtalannak érezhetik magukat, az alávásproblémák pedig várhatóan még napokig nem mérséklődnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: