Koronavírus: jobban fenyegeti a férfiakat?

Egyes korai felmérések szerint az új koronavírus (COVID-19) több férfit betegít meg, mint nőt, ami felveti a gyanút, hogy a férfiak talán érzékenyebbek lehetnek a fertőzésre.

Egyelőre a kutatók sem tudják megmondani, miért érint kevés gyermeket az új koronavírus okozta járvány. Részletek itt.

A járvány tavaly decemberi kitörése óta több mint 45 ezer megbetegedést regisztráltak Kínában, a halálesetek száma pedig meghaladta az 1100 főt. A fertőzések elsősorban a járvány gócpontjának számító Hupej tartományt, azon belül is a 11 millió lakosú Vuhan városát érintik. Kínán kívül mindeddig további 27 országban jelent meg a vírus, bár jóval kisebb esetszámban, illetve elsősorban behurcolt megbetegedésekként. a Belügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint Magyarországon koronavírusos megbetegedés nem ismert, magyar állampolgár fertőzöttségéről jelentés nem érkezett.

Fogékonyabbak lehetnek a férfiak?

Egy január 30-án megjelent, a vuhani Jinyitan kórházban ápolt 99 koronavírusos beteg adatait bemutató tanulmány szerint a páciensek 68 százaléka férfi, átlagéletkoruk pedig 55 és fél év. Egy február 7-én publikált, a Vuhani Egyetem kórházában kezelt 138 beteg adatait felvonultató elemzés a férfiak 54 százalékos arányáról, valamint 56 éves átlagéletkorról számolt be. Végezetül egy február 9-i , összesen 1099 fertőzött beteg adatait feldolgozó kimutatás szerint a betegek több mint 58 százaléka férfi, az átlagéletkor pedig 47 év.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjébe visznek egy beteget a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án.
Egyelőre nem tisztázott, a férfiak fogékonyabbak-e a COVID-19 okozta fertőzésre. Fotó: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Mindezek alapján úgy tűnik tehát, hogy a COVID-19 főként idős férfiaknál okoz fertőzést és megbetegedést. Megoszlik ugyanakkor a tudósok véleménye arról, hogy vajon a statisztikai eltérések mögött valóban a nemek közötti biológiai különbségek húzódnak-e meg.

"A nők alacsonyabb érzékenysége a vírusfertőzések iránt részben talán az X kromoszóma nyújtotta védelemnek köszönhető, részben pedig nemi hormonoknak, amik szerepet játszhatnak mind a veleszületett, mind a szerzett immunitásban" - olvasható a vuhani Jinyintan kórház már említett tanulmányában. Hasonló megállapításra jutott egy 2017-es, az Iowai Egyetemen folytatott kutatás is, aminek során a kutatók egérkísérletekkel próbálták meg kideríteni, miért érintett több férfit a 2002-2003-ban csaknem világméretű járványt kiváltó SARS. A SARS kórokozója szintén egy - állatokról az emberre átterjedt - koronavírus, ráadásul ennek genomja mintegy 80 százalékban azonos a COVID-19-ével. Bár az egérkísérletek eredményei nem feltétlenül érvényesek az emberekre is, mindazonáltal a vizsgálatok alapján a hím rágcsálók kimutathatóan fogékonyabbak voltak a fertőzésre, mint a nőstények.

Korai lenne még következtetéseket levonni

"Amikor egy új vírussal van dolgunk, akkor az egész populáció fogékony rá" - hangsúlyozta a Business Insidernek nyilatkozva Aaron Milstone, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem járványügyi szakértője. Hozzátette, nem tartja valószínűnek, hogy az emberek egy adott részhalmaza sebezhetőbb lenne a többieknél. Kitért rá továbbá, hogy a jelenlegi járvánnyal kapcsolatban egyelőre igen limitált mennyiségű adat áll csupán a kutatók rendelkezésére, ráadásul előfordulhat, hogy sok esetet még nem is fedeztek fel, ezáltal nem is jelentettek. "Egyelőre nem tudunk még eleget arról, mi történik pontosan" - szögezte le a szakember.

A Vuhani Egyetem február 7-i tanulmánya egyébként megemlíti, hogy a kutatók nem találták jelentős eltérést a férfiak és nők arányát tekintve sem az intenzív osztályon kezelt betegek, sem az egyéb kórházi osztályokon kezelt páciensek között. E tekintetben az eredmények tehát eltérnek a Jinyitan kórház korábbi, január 30-i riportjában megjelentektől. Ez utóbbi főként olyan páciensekre fókuszált, akik kapcsolatba kerültek a vuhani halpiaccal, ahonnan a járvány kiindult. Mi több, a vizsgált páciensek többsége valójában a piacon dolgozó férfiak közül került ki.

Forrás: businessinsider.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +10 °C

A keleti felhős részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet sodródik fölénk, amely fokozatosan meg is vastagszik, és délután egyre jobban szűri a napsütést, sőt átmenetileg be is borulhat az ég. Legfeljebb elvétve lehet gyenge csapadék. A keleti harmadban az északi, északnyugati, az Alpokalján a délnyugati szelet kísérhetik élénk lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra