Koronavírus: aggasztó a helyzet Németországban

Több mint két hónap után először ismét meghaladja az ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma a németországi kórházak intenzív osztályain - derült ki egy vasárnap közölt kimutatásból.

Egy friss kutatás szerint a vakcinákat megkapó anyák teje a csecsemőket is védheti a koronavírustól.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1257 kórházban 1008 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon (34-gyel többet a szombatinál). A betegek 48 százaléka - 485 páciens - szorul lélegeztetésre, számuk egy nap alatt héttel emelkedett.

Az intenzív ápolásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma legutóbb június 18-án volt ezer felett, akkor 1011 betegről kellett gondoskodni. Számuk július közepéig folyamatosan csökkent, majd a delta variáns terjedése miatt elindult negyedik járványhullámmal ismét emelkedésnek indult.

Ők vannak a legnagyobb veszélyben

Az utóbbi hetek adatai azt mutatják, hogy a súlyos lefolyásúfertőzéselsősorban a COVID-19 elleni védőoltástól elzárkózókat fenyegeti. Ez derült ki a szövetségi kormány legutóbbi, múlt hét hétfői összesítéséből is, amely alapján a koronavírus miatt kórházba kerülők 90 százalékának és az intenzív ellátásra szorulók 94 százalékának nincs védőoltása.

Ismét ezer fölé emelkedett az intenzív ápolásra szoruló fertőzöttek száma Németországban.
Ismét ezer fölé emelkedett az intenzív ápolásra szoruló fertőzöttek száma Németországban. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A berlini vezetés nem véletlenül törekszik az oltási kampány gyorsítására: azzal számolnak, hogy az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedéseken - közösségi maszkviselés, társas távolságtartás - kívül más korlátozásokra egyelőre nem lesz szükség az oltással rendelkező és a fertőzésen átesett emberek esetében. Ezt jelzi egy hétfőn bevezetett előírás, az úgynevezett 3G-szabály, amelynek elnevezését a "beoltott, gyógyult vagy tesztelt személyek" (geimpfte, genesene oder getestete Personen) kifejezésből képezték. A szabály előírja, hogy a teljes oltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek korlátozás nélkül vehetnek részt zárt térben tartott rendezvényeken, és kereshetnek fel egyebek mellett vendéglőt, edzőtermet és kórházat. A többieknek viszont ehhez friss negatív koronavírustesztet kell felmutatni.

Ugyanakkor több tartományi kormány mérlegeli, hogy ennél szigorúbb előírást vezetnek be, ha felerősödik a negyedik hullám. A tervek szerint a 3G helyett az úgynevezett 2G-szabályt alkalmazzák, amely szerint csak a teljes oltással rendelkezők és a gyógyultak tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például szállodában, fodrászatban, színházban vagy sportrendezvényen. Az oltatlanok ezt még friss negatív teszttel sem tehetik meg.

Egy svájci szakértő szerint jövőre várhatóan felbukkan az új típusú koronavírus már megjelent mutációinak veszélyes kombinációja, ez a "szupervariáns" pedig a világjárvány egy újabb rendkívüli szakaszát indíthatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső