Koronavírus: a szennyvízben is jelen van

Szennyvízben is ki lehet mutatni a koronavírus jelenlétét - jelentették be csütörtökön ausztrál tudósok. A felfedezés fontos lépés lehet a fertőzés elleni védekezés fejlesztésében.

Így hat az időjárás az új koronavírusra - részletek itt.

Sikeresen kimutatták az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétét kezeletlen szennyvízben az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) és a Queenslandi Egyetem kutatói. Ez az első mérföldkő egy olyan rendszer kifejlesztéséhez, amely képes földrajzi régiókban is jelezni a vírus jelenlétét. "Reményeink szerint képessé válunk nemcsak észlelni földrajzi területeken a vírus jelenlétét, de a fertőzött emberek hozzávetőleges számát is megbecsülni anélkül, hogy minden egyes embert tesztelnénk az adott helyszínen" - mutatott rá Larry Marshall, a CSIRO vezérigazgatója.

szennyvíz, koronavírus, SARS-CoV-2, COVID-19
Ausztrál kutatók a szennyvízből is ki tudják mutatni az új koronavírus jelenlétét. Fotó: Getty Images

A szakértők szerint akár heteken belül képesek lehetnek arra, hogy a veszélyeztetett közösségekben kimutassák a vírus jelenlétét. Greg Hunt egészségügyi miniszter kiemelte: a koronavírust szennyvízben felismerő fejlesztés nagyon biztató és segítségével tovább fejlődhet Ausztrália védekezése a járvánnyal szemben.

Az új projekt egy már létező rendszert használ fel, amely segítségével bűnügyi szervezetek az ausztrál városok szennyvizét monitorozzák tiltott drogok és gyógyszerek nyomai után kutatva. A rendszer a teljes lakosság mintegy 57 százalékát fedi le. A queenslandi kutatás során a tudósok az új koronavírus géntöredékét voltak képesek kimutatni két szennyvízfeldolgozó üzem kezeletlen szennyvizében.

Hogyan viselik a kamaszok a kijárási korlátozást? Öt személyes beszámolót közölt a kérdésről az nlc.hu - a cikket ide kattintva olvashatja el.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció