Járvány nincs, influenza van

Hogy a szaporodó megbetegedéseket mikor minősítik országos járvánnyá, az közegészségügyi, szakmai kérdés. A laikusok számára ennél fontosabb, hogy hogyan kerülhetik el, hogyan vigyázhatnak magukra jobban influenza idején.

Egyre több az influenzás

Bár az esetszámok még nem érték el azt az arányt, amikor a járványügyi hatóságok országos járványnak minősítik a megbetegedéseket, de az ÁNTSZ influenza figyelőszolgálatába bevont orvosok jelentései alapján tovább erősödött az influenza aktivitása. Az év első négy hetében folyamatosan nőtt, január utolsó hetében pedig megugrott az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek száma. Az év 5. hetében az ország lakosságának 0,33 százaléka, mintegy 33000 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, másfélszer többen, mint az előző héten. A megbetegedések száma legerőteljesebben a Dél-Dunántúlon emelkedett, az előző héthez képest mintegy háromszorosára, azonban a megbetegedések gyakorisága az észak-alföldi régióban volt a legmagasabb, amelyet a közép-magyarországi régió követett. A betegek majdnem fele a 15 éven aluli gyermekek közül kerül ki (43,9 százalék). A fiatalok körében is nagyszámú a megbetegedés: az orvoshoz fordulók 19 százaléka 15-24 éves, 15,4 százaléka 25-34 éves. A középkorúak, a 35-59 évesek 15,7 százalékkal fordulnak elő a betegek között, a 60 éven felüli betegek aránya pedig 6 százalék. Az Európai Influenza Surveillance Hálózat adatai szerint Európa-szerte egyre nő a betegek száma, a legnagyobb számú megbetegedéseket Görögország, Hollandia, Észak-Írország, Skócia, Spanyolország, Svájc és Szlovákia területéről jelentették.

Enyhe tél, erősebb kórokozók?

Sokan összefüggést látnak a szokatlanul enyhe tél és az influenzajárvány erősödése között, bár az évnek ebben a szakában nem szokatlan sem a felső légúti megbetegedések, sem a vírusfertőzések emelkedő száma. Tény, hogy idén elmaradt az a több hétig tartó, egészséges, "csikorgó" fagyos téli időszak, amely kisöpörhette volna a kórokozókat. Másfelől viszont éppen az enyhe időjárás miatt talán nem viselte meg annyira az idei tél az emberek szervezetét, immunrendszerét. Egy érdekes megfigyelés, hogy az elmúlt években az influenza A vírus okozta járvány egyre később tetőzött. 2003-ban január utolsó, február első hetében tombolt a betegség, míg egy évvel később a járvány csúcspontja február utolsó, március első hete volt. 2006-ban az igazi influenzaszezon elmaradt, mert tavaly az influenza B vírusa fertőzött, amely csak szűkebb körzeteket képes megbetegíteni, országos járványt nem tud okozni. Idén viszont az azonosított influenzavírusok többsége a jóval fertőzőképesebb influenza A vírus H3N2 altípusához tartozik.

Ismerjük meg az influenzát!

Az Országos Epidemiológiai Központ ismertetése szerint az influenza az egyetlen olyan klasszikus vírusfertőzés, amely még napjainkban is képes világjárványt, vagyis pandémiát okozni. Az influenza kezdeti tünetei a magas láz, hidegrázás, a levertség, a végtagokban jelentkező csont- és izomfájdalmak. A vírus a légzőszervek (a légcső, a hörgők és a tüdő) nyálkahártyáját betegíti meg, orrfolyást, köhögést okozva, majd onnan jut a vérkeringésbe és más szervekbe is. A szervezet fertőzés elleni küzdelme legyengíti az immunrendszert, lehetőséget adva más fertőzéseknek, például a tüdőgyulladást okozó pneumococcus baktériumoknak. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, amely halált is okozhat, különösen az idősek és a tartós betegségben szenvedőket veszélyezteti. (A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, ezért ennek beadatását a nagyobb kockázatú csoportokba tartozóknak kiemelten ajánlják.) Az influenza elterjedtségéről és veszélyességéről két adat: évente tíz emberből legalább egy megbetegszik influenzában, amely az egyik leggyorsabban terjedő fertőző betegség. Az influenza és szövődményei miatti halálozások száma évente átlagosan a félmilliót is elérheti a világon. A vírust hordozó beteg cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) által, legfőképpen a klinikai tünetek fennállásának első három napján fertőzhet meg másokat.

Legbiztosabb megelőzés: az oltás

Még most sem késő: a járványügyi szakemberek a tovább fokozódó influenza aktivitás miatt továbbra is ajánlják a lakosság számára a védőoltás felvételét. Az európai influenzafigyelő hálózat tagországaiban kimutatható influenzavírusok többsége olyan, amellyel szemben a 206-2007-es szezonban ajánlott oltóanyag megfelelő védelmet biztosít. A WHO adatai alapján a vakcinatörzsek és az adott járványt okozó törzsek kellő egyezése esetén az influenza elleni oltások az egészséges felnőttek 70-90 százalékában hatékonynak bizonyultak a betegség megelőzésére. Az egészségügyi dolgozók, a krónikus betegek, a hatvanon felüliek és tavaly óta a baromfitenyésztők térítésmentesen juthatnak vakcinához, de ez másoknak sem megfizethetetlen, 600-700 forintos áron beszerezhető a gyógyszertárakban. Az általános oltást csak a három éven felüli gyerekeknek ajánlják, de egy speciális típusú oltóanyagot hat hónapos kortól már lehet alkalmazni.

Higiéniai szabályok

Az influenza továbbterjedését megakadályozhatja néhány egyszerű higiéniai alapszabály betartása. A beteg lehetőség szerint különöljön el a környezetétől, enyhe tünetekkel se menjen közösségbe. Az influenzás beteget ápoló viseljen szájmaszkot, és gyakori kézmosással is védje magát. A betegnek legyen külön törölközője, evőeszköze, és ezek ne keveredjenek a többi családtag holmijával. Köhögéskor, tüsszentéskor használjon friss papír zsebkendőt, és ezeket azonnal dobja szemétbe. Van, aki ragaszkodik a hagyományos textilzsebkendőhöz, ez esetben gyakran váltsa azt, és használat után magas hőfokon mossa, illetve vasalja ki. Influenzajárvány idején, ha csak lehet, kerüljék a zsúfoltságot, a tömeget, a kórházi beteglátogatást, és a szokásosnál gyakrabban mossanak kezet. A köhögéskor, tüsszentéskor a papír zsebkendő használata váljon természetessé, mint ahogy az is, hogy lehetőleg ne a másikhoz közel, "arcába hajolva" beszéljenek. Az egyéni ellenállóképesség megfelelő, vegyes táplálkozással, vitaminok szedésével, célszerű, az időjárásnak megfelelő öltözködéssel, testmozgással, fegyelmezett életmóddal növelhető. Ez utóbbi arra vonatkozik, hogy a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás bizony mindennél jobban csorbítja szervezetünk védekezőképességét.

Forrás:
www.antsz.hu
www.oek.hu

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció