+11° - +28°
Nincs front

Így készülünk az antibiotikum nélküli korszakra

Egyes kutatók úgy becsülik, hogy ha nem avatkozunk be, a szuperbaktériumok évente megölnek 10 millió embert, és a világgazdaságnak 100 billió dollárjába kerülnek 2050-re. De úgy néz ki, hogy egészen erős fegyvereink lehetnek.

Egy sor dolog - a császármetszéstől, a vakbélműtéten át a szervátültetésig -, ami ma magától értetődő, az antibiotikumok nélkül nagyon nehézzé válna. Azok, akiknek legyengült azimmunrendszerük, különösen veszélyeztetetteké válnak, de bárki veszélyben lehetnek a poszt-antibiotikus világban, ahol egy kis vágott seb is komoly gondokat okozhat. A tudósok különféle módszereket keresnek, s valószínűleg nem lesz egyetlen üdvözítő sem közülük, de az új megoldások kombinációja bepótolhatja a letűnő megoldások helyén keletkező űrt. Öt fő startégia látszik kibontakozni.

baktérium
Laboratóriumi baktériumtenyészet. Új fegyverek készülnek az ellenállás megtörésére

A támadók hatástalanítása

A baktériumokat nem mindig kell elpusztítani a semlegesítésük érdekében. Olyan helyzetet kell teremteni, amelyben afertőzésnem lesz súlyos, s az immunrendszernek esélye lesz a leküzdésére. Ilyen megoldás lehet az olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek nem fogják megölni a baktériumokat, de kevésbé ösztönzik őket az ellenállóvá fejlődésre. Így a rezisztencia kialakulása sokkal tovább fog tartani, mert a kórokozók nem küzdenek aktívan a szer hatásai ellen.

Számos baktériumnak titkos toxinjai vannak, amelyek károsítják a velük érintkezésbe kerülő sejteket. Gyakoriak az úgynevezett pórusképző toxinok, amely lyukakat ütnek a sejtekbe. Ide tartozik az MRSA, az Escherichia coli, a Listeria, a lépfene baktériuma, ahogy egyes mérges kígyók, skorpiók és tengeri virágállatok toxinja is.

Ha sikerül ezeket a toxinokat semlegesíteni, azaz elvenni a kórokozók fegyvereit, akkor sokkal gyengébbek lesznek. Az egyik kísérletben Liangfang Zhang, a University of California (San Diego) kutatója és munkatársai nanorészecskékkel vonnak be vörösvérsejtekből kinyert célmembránokat, amelyek csaliként szolgálnak az egyébként egészséges sejteket támadó toxinok számára, amelyeket szivacsként felszívnak. Ezek a nanoszivacsok idén már eredményesen megvédték a kísérleti egereket a mérgektől. Remények szerint a humán kísérletek két éven belül elkezdődhetnek.

Speciális kiszállítás

Alternatív megoldásokkal az antibiotikumok képességei sokkal hatékonyabban is kihasználhatók, mint eddig. A tudósok azt vizsgálják, hogy miként lehet nanorészecskéket felhasználni a hatóanyagok célba juttatására. E gyógyszerekkel szőnyegbombázást hajtunk végre az egész szervezetben, de a túl nagy dózis akár mérgező is lehet. A gyógyszermolekulák azonban egy nanokapszula belsejébe helyezve, koncentráltan fejthetik ki a hatásukat. Ha felhasad a tárolóhéj, a hatóanyag-molekulák folyamatosan jutnak egyenesen a baktériumokhoz, s ez ugyanakkora dózis mellet nagyobb hatóerőt jelent. "Ezzel túl lehet lépni a baktériumok ellenállási képességén, mert a hatóanyag-cunamival nem képesek mit kezdeni a mikrobák védekező mechanizmusai" - mondta Zhang.


A nanorészecskék felhasználása útjában az egyik legnagyobb akadály, hogy a szervezet a méretük miatt vírusokként érzékelheti azokat, s akkor megpróbálja kilökni, vagy elszigetelni őket. Zhang és kollégái ezért álcázzák a nanorészecskéket vérlemezkék membránjait és sejtfragmentumokat használva, így kívülről úgy néz ki a tartály, mint egy miniatűr sejt. Bizonyos baktériumok vonzódnak a vérlemezkékhez, s ha elcsábulnak a betolakodókat elárasztják a gyógyszerek. A nanohordozókat speciálisan bizonyos baktériumfajták ellen építik fel, s csak akkor szabadítják ki a tartalmukat, ha a nekik megfelelő kórokozó kerül az útjukba.

Közvetlen támadás

Van, amikor nincs szükség kerülőutakra, a hagyományos antibiotikumokkal is elpusztíthatók a baktériumok. Az egyik stratégia a mesterséges antimikrobiális peptidek (AMP) tervezése. Ezek a vegyületek részét képezik a mikrobák elleni természetes immunválasznak. Ezek a vegyületek támadást intéznek a kórokozó ellen, és elpusztítják. Az a probléma ezekkel a szerekkel, hogy többnyire toxikusak. Nemrégiben több kutatócsapat együttműködésében sikerült kivonni egy nem-toxikus AMP-t tengeri zsákállatokból. A biológusok ehhez hozzákapcsoltak néhány aminosavat, amivel tovább javították a hatóanyag képességét, amit E. coli-val és az MRSA-val fertőzött egerek kezelése során tudtak kimutatni, illetve a rágcsálók immunrendszere is megerősödött, s visszafogta a gyulladást, illetve kiváltotta a fehérvérsejt tartalék előállítását.

Az antimikrobiális peptidek a patogének széles köre ellen vethető be, és a baktériumok nehezen válnak rezisztenssé velük szemben. Sőt a tudósok úgy vélik, hogy e peptidek a hagyományos antibiotikumoknál sok esetben sokkal hatékonyabbak. Az a probléma velük, hogy jelenleg igen lassú és drága az előállításuk. Ezért meg kell találni azt a módszert, amely mikrobák programozásával olcsóbbá és tömegessé teheti az előállításukat. A másik gond, hogy esetleg a gazdasejtek ellen fordulhatnak. Ugyanakkor elképzelhető, hogy olyan fertőtlenítőanyagot szolgáltatnak, ami a használati eszközökön (mobiltelefon, fogkefe, sebészeti eszközök stb.) megakadályozza a fertőző ágensek megtelepedését.

Újra érzékennyé tétel

Egy másik módja a baktériumok meggyengítésének, hogy kiütik az ellenállásukat az antibiotikumokkal szemben. Vannak bakteriumokra specializálódott ragadozó vírusok, a bakteriofágok, amelyek felhasználhatók ilyen célokra. A fágok rendkívül hatásos baktériumgyilkosok, de a kutatók a géntechnológiával is fejleszthetik őket, hogy új készségeket adva nekik, amelyekkel visszaállíthatják a baktériumok érzékenységét a hagyományos gyógyszerekre. Ha sikerül megtalálni a géneket, amelyek az antibiotikum rezisztenciáért felelősek, akkor megsemmisíthető a védelmi képességük, s így már elpusztíthatók a baktériumokat.

Egy másik módja, hogy megtörjék a baktériumok ellenállását, amelyek egy akadályt, úgynevezett biofilmet feszítenek ki maguk köré, amelyek a gyógyszerek nem tudnak áthatolni. Olyan fágok is építhetők, amelyek átrágják a biofilmet, megnyitva az utat a hatóanyagok előtt. A fágokat úgy tűnik, hogy körülbelül ugyanolyan hatékonyak, mint az antibiotikumok emberek kezelésére, bár ezt még klinikai adatok nem erősítik meg.

A fágoknak is vannak hátrányaik, például ahelyett, hogy megölnék a kórokozókat, a rezisztenciát átvihetik más baktériumokra. De azt sem lehet kizárni, hogy az emberi szervezetben váltnak ki nem kívánt reakciókat.

A személyes kapcsolatot

Egyes terápiákat kifejezetten hozzá lehet igazítani a megcélzott baktériumokhoz. Itt ismét a fágok az ideális jelöltek a megoldásra. A fágok alapvetően a baktériumok természetes ellenségei, így szinte minden baktériumhoz megtalálható a megfelelő fág.

A hagyományos antibiotikumok gyakran válogatás nélkül megölik a baktériumokat, beleértve azokat is, amelyek a testünk természetes mikrobiomjának részét képezik, s kulcsszerepük van az egészségünk fenntartásában. A vírusok ezzel szemben sokkal specializáltabb megközelítést tesznek lehetővé, azaz a jó baktériumokat meghagyják és csak a rosszakat pusztítják el.

Ez a sajátosság azonban kétélű kard. Ahhoz, hogy elegendő fajta, a különböző baktériumok ellen ható hatóanyagunk legyen, ki kell keverni egy víruskoktélt. Míg a fágok nem különösebben drágák, egy ilyen kevert hatóanyag gyártása sokkal bonyolultabb lehet. A másik baj, hogy ha valaki elmegy az orvoshoz, nagyon nehéz megadni a választ, hogy a panaszait milyen baktériumok okozzák, amelyek ellen a megfelelő koktélt ki kellene keverni. Azaz itt a diagnosztikának is nagyot kellene fejlődni. De a fágok itt is segíthetnek. Ha ugyanis megfertőzik a célbaktériumukat, akkor genetikai fejlesztés segítségével világításba kezdhetnek egy olyan anyaggal, mint amit a szentjánosbogarak is használnak. S ebből már kiolvasható a helyes eredmény.

Mivel a baktériumok folyamatosan fejlődnek, mindig szükség lesz valami újra ellenük. A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy az antibiotikumok utáni világban sem leszünk védtelenek a bakteriális kórokozókkal szemben. De biztosan máshogyan, s főleg színesebben fogunk védekezni, mint ahogyan ma tesszük.

Forrás: Popsci  

 

 

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag