Franciaországban is durvul a koronavírus-járvány

Hattal emelkedett a halálos áldozatok száma az országban, összesen már 25 COVID-19 beteg hunyt el, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig meghaladta az 1400-at. A francia jegybank hétfői előrejelzése szerint az új koronavírus miatti intézkedések következményeként a gazdasági növekedés 2020 első negyedévében nem fogja meghaladni a 0,1 százalékot Franciaországban.

Európában Olaszországot sújtja legjobban a koronavírus-fertőzés, de Franciaországban is egyre rosszabb a helyzet, ez pedig az ország gazdaságára is kihat. Egy hónappal ezelőtt az elemzők még 0,3 százalékos gazdasági növekedésre számítottak. Az egészségügyi minisztérium hétfő esti tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány országszerte 1412 embert érintett hétfőn, 286-tal többet, mint az előző nap. A 25 halálos áldozat között 15 férfi és 10 nő van, 21-en közülük idősebbek 70 évnél.

Így készülnek fel itthon a mentők Minden megyében és a fővárosban is plusz kocsikat állított szolgálatba az Országos Mentőszolgálat (OMSZ), hogy biztosítsák a koronavírus-fertőzés gyanúja miatti kórházba szállításokat. Részleteket itt olvashat.

Franck Riester kulturális miniszter kabinetje hétfő este közölte, hogy a tárcavezető is megfertőződött az új koronavírussal. A tesztet azért végezték el nála, mert jelentkeztek a tüntetek, de jól van. A 46 éves miniszter a kabinet feltételezése szerint a nemzetgyűlésben kaphatta el a COVID-19-et, ahol a múlt héten több napot is eltöltött a kulturális bizottsági ülésen, és ahol eddig 5 képviselőnek és 2 alkalmazottnak bizonyult pozitívnak a koronavírus-tesztje. Franck Riester nem került kórházba, az otthonában helyezték karanténba.

Szájmaszkot viselő látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt. Fotó: MTI/EPA
Szájmaszkot viselő látogatók várakoznak a párizsi Louvre múzeum bejárata előtt. Fotó: MTI/EPA

A vírus terjedésének megfékezésére a hatóságok határozatlan időre betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen ezer embernél több venne részt. Ez mintegy háromszáz koncerttermet és színházat érint az országban, elmarad egyebek mellett Madonna világturnéjának két utolsó párizsi koncertje is.

A leginkább érintett megyékben semmilyen oktatási intézmény nem nyit ki a következő két hétben, de a tanítás nem szünetel, távoktatás formájában, interneten folytatódik. Az intézménybezárás mintegy 350 ezer diákot és óvodást érint. Az egészségügyi tárca összesítése szerint hét kisebb gócpont van az országban. A hatóságok a 15 évesnél fiatalabb gyerekeknek megtiltották a látogatást az idősotthonokban, miután a gyerekek számítanak a legfőbb vírushordozóknak, és az idős emberekre jelenti a legnagyobb veszélyt a betegség. Az egészségügyi intézményekben kezelt betegekhez pedig egy nap csak egy látogatót engednek be.

A kormány az önkormányzati választások vasárnapi első fordulóját nem tervezi eltörölni, a választókörzetekben kézfertőtlenítő géllel és egészségügyi maszkokkal várják a szavazókat, de az Ifop közvélemény-kutatóintézet március 5-én készült reprezentatív felmérése szerint a franciák 16 százaléka a vírus terjedése miatt biztosan nem fog elmenni voksolni, és további 12 százalék valószínűnek tartja, hogy távol marad a választástól.

Mindeközben egy francia cukrász koronavírust formáló csokival akar mosolyt csalni vásárlói arcára. Hogy mekkora sikere van, arról az nlc.hu cikkében olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés