Az alattomos és néma kór: így öl a hepatitis C

A WHO adatai szerint a világon 170 millió hepatitis C fertőzött él. Többségük nem is tud a betegségéről, így a vírus akár éveken, évtizedeken át is észrevétlenül pusztíthatja a májat, míg végül visszafordíthatatlan májzsugor vagy májrák alakul ki.

A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. Tízszer könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá akkora figyelmet, mint az AIDS-re. Mivel a hepatitis C (HCV) ellen sajnos nincsen oltóanyag, a fertőzéssel szemben kizárólag odafigyeléssel lehet védekezni. Feltéve, ha tudjuk egyáltalán, mire kell ügyelnünk, illetve mire kell gyanakodnunk.

Az epidemiológiai adatok alapján a HCV fertőzöttséget tekintve a legtöbb fertőzött Távol-Keleten, Közép-Ázsiában és Dél-Afrikában van. Magyarországon évente kb. 8000 beteg hal meg végstádiumú májbetegségben. Ennek 80 százalékban a túlzott alkoholfogyasztás az oka, de jelentős számot tesz ki a hepatitis C vírus okozta májbetegség is. Itthon a HCV hordozók aránya 0,7-1,3 százalékra tehető (70.000-130.000 egyén), többségük nem tud a fertőzésről. Ezért a célzott szűrésnek nagy jelentősége van.

A "májmoly vírus"

A hepatitis vírus C variánsát elég későn, csupán 1989-ben fedezték fel. Pillanatnyilag 6 genotípusát, ezen belül további altípusait különböztetjük meg. Az emberi szervezetbe kizárólag vér útján kerülhet, azaz a vírus szempontjából fertőzésveszélyes minden vérrel kapcsolatos interakció, a közös tűhasználat, a piercing vagy a tetoválás készíttetése és az akupunktúrás kezelések igénybevétele, melyet többször használatos tűvel végeznek. A HCV-t hordozhatják azok is, akik a vírus szűrése előtt (1993 előtt) kaptak vérátömlesztést vagy estek át dialízisen, hemofíliások, hiszen az orvosok korábban nem ellenőrizhették a vérkészítmények és donorok hepatitis C-vel való fertőzöttségét.

A hepatitis C megelőzése érdekében nagyon fontos a higiénikus tűhasználat
A hepatitis C megelőzése érdekében nagyon fontos a higiénikus tűhasználat

Rizikó csoportba tartoznak az egészségügyi dolgozók, a fertőzöttekkel egy háztartásban élők és szexuális partnereik (különösen a homoszexuális férfiak), a HCV-pozitív anyák gyermekei. Javasolható a szűrés az 1945 és 1965 között születettek körében, a magas prevalenciájú területekről bevándorlóknál, a szociális vagy büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezetteknél, valamint a terhes nők számára is.

Célzott vizsgálatok

A hepatitis C fertőzöttség bizonyítása , a fertőzést követő 2-20 hetes lappangási idő után. Ma már léteznek olyan vizsgálati lehetőségek is, melyek a vírust, annak szaporodását közvetlenül ki tudják mutatni (PCR-vizsgálat).

Némán pusztít

A hepatitis C-vel fertőzöttek negyede 3-4 hónapon belül magától meggyógyul, azaz vírusmentes lesz, a többiek viszont fertőzöttek maradnak, és alattomos, májrák alakulhat ki. Ha a májsejtek pusztulása miatt a szerv már nem tudja ellátni méregtelenítő feladatát, az a beteg halálához vezet.

Gyógyítható!

A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás a tévhitekkel ellentétben igenis kezelhető és gyógyítható. Tény, hogy a fel nem ismert vagy kezeletlen betegség szövődményeinek köszönhetően halálos is lehet, de az idejében felismert fertőzés esetén a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el. A kórokozó tehát elpusztítható, a beteg végleg vírusmentessé válik.

Az utóbbi 3 évben forradalmi változás következett be a krónikus C hepatitis kezelésében, a betegség gyógyítható. Olyan direkt vírus ellenes (DAA) gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek a vírus szaporodását speciálisan gátolják. Ezek a szájon át szedhető tabletták interferonnal és interferon nélkül is adhatók. Az interferon - mentes készítmények hatékonyabbak, 98-100 százalékos gyógyuláshoz vezetnek. Mellékhatásuk nem számottevő, nem befolyásolják a betegek életminőségét, munkavégző képességét, és legtöbbször a terápia időtartama is lényegesen rövidebb. Meggátolják a továbbfertőzés lehetőségét.

A krónikus C hepatitis kezelése a folyamat lassítását, megállítását, így a májzsugorodás és a májrák kialakulásának megelőzését szolgálja. Spontán gyógyulás még az akut szakaszban, 3-4 hónap alatt előfordulhat, és a kezelés (interferon, ribavirin) csak innentől válik szükségessé.

Hazánkban a Májbetegekért Alapítvány foglalkozik a betegek felvilágosításával, egészséges életmódra nevelésével és a májbetegségekkel kapcsolatos ismeretek terjesztésével. Web:

Hazánkban a betegek kivizsgálása és kezelése egységes szakmai szempontok, évenként megújított szakmai konszenzusajánlás szerint, hepatológiai centrumokban történik.

A heveny májgyulladás diagnózisának felállítása után, a kezelés kezdetén rendkívül fontos az ágynyugalom és a kímélő életmód, vitamindús, könnyű, vegyes étrenddel. A teljes gyógyulásig tilos az alkoholfogyasztás.

Források: A 2010-es Májmoly kampány sajtóanyagai

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció