A torokfájás kevésbé ismert oka

Többféle megbetegedést is okozhatnak Coxsackie-vírusok, beleértve a gyermekek körében gyakorinak számító kéz-láb-száj betegséget is. Lássuk, mit érdemes tudni ezekről a kórokozókról.

Nem ritkán Coxasckie-vírus okozta fertőzés áll a hasmenéses panaszok hátterében, de a víruscsalád tagjai egyéb tüneteket is kiválthatnak. Az A típusú Coxsackie-vírusok jellemzően torokgyulladást idéznek elő, míg a B-típusba tartozók mellkasi fájdalmat, mellhártya-gyulladást. Ez utóbbi fertőzés ráterjedhet egyéb szervekre, így akár a szívre vagy a hasnyálmirigyre, illetve kiválthat agyhártya- és agyvelőgyulladást is.

A kisgyerekek körében gyakori kéz-láb-száj betegséget is Coxsackie-vírus okozza
A kisgyerekek körében gyakori kéz-láb-száj betegséget is Coxsackie-vírus okozza. Fotó: Getty Images

A Coxsackie-vírusok laboratóriumi kimutatása igen bonyolult és megfelelő felszereltséget igénylő feladat, emiatt nem is minden laborban van rá mód. Általánosságban a diagnózist a tünetek alapján szokták felállítani az orvosok, bár a panaszok sem tipikusak, hiszen egyéb kórokozók is okozhatják azokat. Vírusos eredetű szívizomgyulladás esetén ugyanakkor előtérbe kerül a Coxsackie-vírus-fertőzés célzottabb kimutatása.

Milyen kezelési módszerek állnak rendelkezésre Coxsackie-vírus okozta fertőzés esetén? Milyenek a betegek gyógyulási esélyei? Minderről bővebben olvashat Betegségek A-Z rovatunk legfrissebb bejegyzésében ide kattintva .

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)