A megfázás szezonja

A megfázásnak nincs szezonja. Meghűlni, megfázni bármikor lehet. Kellünk hozzá mi, esetleg a kimelegedett testünk. Menjünk ki vele a hidegbe, lehetőleg ne vegyünk fel sapkát, sálat és már biztosított is a betegségünk.

A recept persze nem 100 százalékos, mert még az is előfordulhat, hogy mindezek ellenére sem fázunk meg. Ha nincs kellően legyengülve a szervezetünk, erős és ellenáll a hőingadozás miatti lehűlésnek, ráadásul vitamindúsan táplálkozunk és immunitásunk kikezdhetetlen, nem fogunk megbetegedni. Hiába a réteges öltözködés hiánya, hiába rohangálunk pőrén hóban-fagyban, csak egészségesen pirospozsgás lesz tőle a bőrünk.

Nemecsek viszont belehalt a tüdőgyulladásba

Molnár Ferenc hősének halála minden reklámkampánynál jobban hatott a megfázás elleni védekezésre. Talán mondhatjuk, hogy szegény Nemecsek életét, és halálának körülményeit mindenki ismeri ebben az országban. Ő ugyanis vízbe merült egy hűvös este a Füvészkertben és vizes ruhájában maradva megfázott. A meghűlést tetézte még két újabb vizes történet, és a megfázásból tüdőgyulladás lett, amit legyengült szervezete nem tudott leküzdeni.

A. Fleming korszakalkotó felfedezése az antibiotikum óta, nem kell belehalni egy tüdőgyulladásba, de mint minden súlyos és szövődményekkel járó betegséget természetesen jobb elkerülni.

Hát kell ez nekünk?

Senki se akarjon kapcsolatba kerülni a nátha leggyakoribb kórokozóival: az influenza-, a parainfluenza-, az adeno- és a rhinovírusokkal. A vírusokon kívül baktériumok, pl. bizonyos Streptococcusok is okozhatnak megfázáshoz hasonló tünetegyüttest, ez lényegesen ritkább, azonban rájuk sincs szükségünk.

Ha hirtelen elgyengülünk, fáj a fejünk, a végtagjaink, az izmaink, és a torkunkban égő, kaparó érzés van, a nyelés nehezített, ne is legyenek illúzióink afelől, hogy egészségesek vagyunk. Ha az állkapocs alatt, a nyakon kétoldalt, esetenként a nyakszirttájon különböző nagyságú fájdalmas nyirokcsomók is tapinthatók, ne vonakodjunk elkezdeni a nátha kikúrálására alkalmas gyógyító intézkedéseket, ki-ki a számára legesélyesebb gyógykezeléssel.

Mindenki másra esküszik: ágynyugalom, citromos tea, mézes tea, fokhagyma, inhalálás, szauna, orrcseppek, vitaminok, stb. Ha a természetes gyógymódokkal nem voltunk eredményesek, a tünetek enyhítésére és a szövődmények elkerülésére gyógyszerek segítségét is igénybe vehetjük. Válasszuk ki valamelyik eljárást, és haladéktalanul gyógyuljunk meg, mert ha nem megfelelően kezeljük a heveny légúti tünetekkel járó kórképet, akkor bakteriális felülfertőződés következtében arc- és homloküreg-, mandula-, középfül- és tüdőgyulladás is kialakulhat.

Kisgyermekeknél gyakran a lokális nyirokcsomó-duzzanat mellett generalizált nyirokcsomó-duzzanat is észlelhető, amely hasi fájdalmat okozhat, nem ritkán vakbélgyulladás gyanúját is keltheti. A betegség kezdeti fázisára jellemző a száraz köhögés (amikor a beteg nem köhög föl semmilyen váladékot), illetve a bő vizes orrfolyás. A garatfalon lecsorgó váladék hasfájást, hasmenést, hányást is okozhat. Hát kell ez nekünk?

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció