A koronavírus lehetséges gyógymódjai

Kínai kutatók összesen 30 másik betegségekre alkalmazott gyógymóddal folytatnak vizsgálatokat, amelyekkel az új koronavírust is kezelhetik - közölte a Kínai Tudományos Akadémia (CAS).

Minden magyar kórház felkészült az új koronavírusos betegek fogadására - jelentette ki Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Részletek itt.

Múlt vasárnapra a ShanghaiTech University kutatói feltárták a 2019-nCoV-vírus másolási folyamataiban főszerepet játszó enzim szerkezetét - írta meg a xinhuanet.com. Az enzim ígéretes célpontot szolgáltat a kezelés szempontjából, az új ismeretek birtokában pedig a kínai szakemberek rögtön elkezdtek olyan vegyületek után kutatni, amelyek potenciálisan alkalmasak lehetnek erre a célra.

Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson 2020. január 26-án.
A hongkongi vasútállomáson is maszkokkal védekeznek az emberek. Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre

Mindennek nyomán egy 30 szereplős listát állítottak össze. Itt egyaránt helyet kaptak gyógyszerek, biológiailag aktív természetes készítmények és a tradicionális kínai gyógyászat egyes orvosságai. Ennél fogva a többi között 12 HIV-fertőzés elleni, két RSV-vírus elleni, egy immunszuppresszáns és egy skizofrénia ellen alkalmazott szert is mint lehetséges terápiás gyógymódot vizsgálnak az új koronavírus okozta tüdőgyulladásos megbetegedések kezelésére.

Egyelőre csak a higiénia segíthet

Az nCov-2019 nevű vírusnak keddig Kínában már több mint száz halálos áldozata van, valamint világszerte számos országban több ezer fertőzést jelentettek. Dr. Prinz Gyula infektológus szavait idézve a Semmelweis Egyetem kedden kiadott közleményében úgy fogalmaz, pillanatnyilag a gyakori kézmosás és a higiénés szabályok betartása az egyetlen védekezési mód a koronavírussal szemben.

A betegség kezdeti tünetei nem különböznek a felső légúti vírusfertőzések, így például az influenza tüneteitől. Amennyiben tehát valakinél hirtelen kialakuló, több napig tartó lázas állapot és felső légúti panaszok mellett köhögés és nehézlégzés jelentkezik, valamint a közelmúltban ő vagy hozzátartozója járt a vírussal fertőzött országokban, a budapesti Szent László kórházban kérhet szakszerű segítséget.

A koronavírus új törzse, amelyet a WHO 2019-nCoV-nak nevezett el, először a kínai Vuhanban jelent meg 2019 decemberében. A nCoV-2019 vírus tünetei és terjedése.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: