A HPV-fertőzés okai

A HPV, a világ egyik leggyakoribb vírusa, Igen könnyen terjed. Míg bizonyos törzseit bárhol elkaphatjuk, a legveszélyesebbek akár évtizedekig is lappanghatnak a szervezet hámrétegében.

Milyen bajt okoz a HPV?

Az igen kicsiny humán papillomavírus (HPV) okozta fertőzések jelentős részével, közel 90 százalékával képes azimmunrendszermegbirkózni, ám az esetek 5-10 százalékában a kórokozó fertőzésének eredményeként különböző elváltozások jelenhetnek meg a bőrön és a nyálkahártyákon, a tartósfertőzéshosszú távon pedig akár rákmegelőző állapotok vagy rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet.

Milyen típusai vannak a HPV-nek?

A HPV bizonyos típusai a kezek és a lábak szemölcsös megbetegedéseit okozzák, ezek a bőrön jelentkező elváltozások rendszerint csekély jelentőségűek, a növedékek könnyen eltávolíthatók, viszont a vírusos bőr bármikor újrafertőzhet. Egyes HPV-törzsek a nemi szervek és azok környékén idézhetik elő szemölcsök megjelenését, ezek nem csak kellemetlenek, hanem begyulladva komoly fájdalmat is okozhatnak és könnyen kialakulhat az ismételt fertőződöttség.

Ezek ellen az óvszer sem nyújt védelmet, hiszen a bőr és a nyálkahártya más területeken is érintkezhet egymással. Könnyen előfordul, hogy a szemölcsözöttség egyre nagyobb teret hódit magának az intim tájakon, az úgynevezett kondilóma pedig akár olyan komoly következményekkel is járhat, mint a hüvely elzáródása.

A szájnyálkahártya megbetegedése legtöbbször orális szex eredményeként alakul ki, a HPV pedig a méhnyak mellett a középgaratban és a mandulaszövetekben is okozhat daganatot. Ritkán, de előfordulhat, hogy egy vírushordozó anyáról szülés közben terjed át az újszülöttre a kórokozó, de akár fertőzött eszközök révén, vagy bőrhámlással közös törölközőhasználat esetén is átterjedhet a mikroorganizmus.

HPV, szex, orális szek, hüvely, közösülés, bektériumok, pénisz
A HPV gyakran terjed szexuális úton

Hogyan terjed a HPV?

A fertőzés oka leggyakrabban a szex, ráadásul annak bármilyen formája, így nem csoda, hogy a HPV a világon az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő mikroba; 5-ből 4 ember legalább egyszer megfertőződik életében valamelyik HPV-törzzsel. Ennek egyik oka, hogy a HPV-vírusos férfiak egy részénél nem okoz látható tüneteket a nemi szerveken és nem alakít ki tüneteket sem, így egy vírushordozó férfi - anélkül hogy tudomása lenne fertőződöttségéről - megbetegíthet vagy újrafertőzhet másokat.

Hatékony a HPV elleni oltás

Éppen ezért a szexuálisan aktív nők életük során minimum egyszer, de többnyire rövid vagy hosszabb időre tartósan fertőződhetnek a vírus valamelyik típusával, többek között az úgynevezett magas rizikójú HPV-törzsekkel. Ezek szintén szexuális úton juthatnak fel a méhig, ahol a méhnyak felszínét borító hámszövetet - bizonyos szövettani okok miatt jóval könnyebben - megfertőzve, hosszabb időre befészkelik magukat és sokszorozódnak, előbb-utóbb diszpláziát vagy méhnyakrákot okozva.

A statisztikák szerint a HPV-vel való megfertőződés esélyét növeli a korai szexuális élet, a sok aktus, a szexuális partnerek gyakori váltogatása, és más nemi betegségek megléte (HIV, syphilis, herpes, chlamydia) is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)