A koronavírus ennyivel rövidítette meg az életünket

A koronavírus sok más egyéb mellett a születéskor várható élettartamra is hatással volt. Magyarországon például majdnem egy évvel rövidítette meg az emberek életét.

Köztudott, hogy a nők tovább élnek, mint a férfiak, és az elmúlt néhány évben arról is lehetett hallani, hogy a koronavírus-járvány a világon mindenhol rontott a születéskor várható élettartamon. Most viszont az Eurostat adatai azt is megmutatják, hogyan változott a születéskor várható élettartam az EU-n belül régiós és nemek szerinti bontásban – írja a Qubit.

koronavírus-járvány, várható élettartam
A koronavírus-járvány a világon mindenhol rontott a születéskor várható élettartamon. Fotó: Getty Images

Így alakultak a számok

2020-ban a Korzikán élők voltak a legjobb helyzetben a vizsgált európai országokban. Ott átlagosan 84 évre számíthattak a férfiak és a nők együttesen. A legrosszabb helyzetben három bulgáriai terület volt: az ország északnyugati régiójában, Szeverozapadenben például csak 72,1 évre számíthattak az emberek.

Ami a nők élettartamát illeti, 87 várható életévvel szintén Korzika bizonyult a legjobbnak, az utolsó helyen pedig Franciaország tengeri területeinek egyike, egy Afrika délkeleti partjai közelében fekvő sziget, Mayotte állt. Ott a nők csak 74 évre számíthattak. A férfiak számára Norvégia Trøndelag régiója volt a legjobb hely a születéskor várható élettartam szempontjából 81,9 évvel, a legrosszabb pedig az említett bulgáriai Szeverozapaden, mindössze 68,5 várható évvel.

Az Európai Unióban összességében 81,3-ról 80,4-re csökkent a születéskor várható élettartam 2019-ről 2020-ra. A csökkenés a koronavírus által keményen sújtott Spanyolország két régiójában (Madridban és Castilla-La Manchában), illetve az olaszországi Lombardiában volt a legnagyobb.

Magyarországon a 2010-es 74,7-ről 2019-re 76,5-re emelkedett a születéskor várható élettartam, de aztán ez 2020-ra 75,7-re csökkent vissza. Tehát nagyjából a felét vesztettük el az évtizedes javulásnak. Ez a 0,8 év veszteség egyébként kicsivel az uniós 0,9 év alatt maradt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: