Hogyan zajlik a lézeres szemműtét?

Most betekinthet a sokakat érdeklő látásjavító módszer részleteibe.

A lézeres szemműtét voltaképpen már jóval azelőtt elkezdődik, hogy a páciens egyáltalán belépne a műtőbe. A beavatkozást ugyanis rendkívül alapos szemészeti vizsgálat előzi meg, amelynek során felmérik a szem általános állapotát, majd a szaruhártya felszínét és fénytörési hibáit derítik fel. A legmodernebb klinikákon megvizsgálják a szem nagyon apró, úgynevezett másodlagos fénytörési hibáit is, ami lehetővé teszi a teljesen személyre szabott lézeres szemműtétet. A mintegy kétórás vizsgálat során megállapítják a páciens alkalmasságát a műtétre, valamint meghatározták, hogy a műtéttel milyen mértékű látásjavulás érhető el. Maga a beavatkozás alkalmasság esetén akár másnap el is végezhető, de a vizsgálati eredmény 90 napig érvényes. Fontos tudni, hogy - a lézerkezelésekre vonatkozó alkalmassági szabályoknak megfelelően - lézeres szemműtét 18 és 65 éves kor között végezhető.

A lézeres szemműtét csupán néhány percet vesz igénybe
A lézeres szemműtét csupán néhány percet vesz igénybe. Fotó: 123rf

Mindössze néhány perces beavatkozás

Milyen okokból alakul ki rövid- vagy távollátás? Részletek itt.

A legmodernebb látásjavító beavatkozás a műtétet előkészítő lépésekkel (például érzéstelenítés) együtt csupán 8-10 percet vesz igénybe, és nem jár fájdalommal. A végső szemészeti ellenőrzés és a beleegyező nyilatkozat aláírása után a pácienst bekísérik a műtőbe, ahol fertőtlenítik a szem környékét és érzéstelenítő szemcseppet cseppentenek a szemébe. Az akaratlan pislogás megelőzése érdekében egy eszköz (szemterpesz) segítségével kinyitott állapotban rögzítik a szemhéjakat, ami szintén nem jár fájdalommal. A páciensnek ezután mindössze az a dolga, hogy egy adott fénypontot nézzen. Ha bármilyen probléma adódik, a lézer automatikusan leáll, a műtét ideiglenesen félbeszakítható, utána pedig folytatható. Kezelés közben a műtőben tartózkodik az orvos, az asszisztens és a klinikai lézermérnök, aki felügyeli a lézerberendezés működését. Ők folyamatosan tájékoztatják a pácienst arról, hogy éppen mi történik.

Műtét közben a páciens látása elhomályosulhat, és egyes beavatkozásoknál nyomást érezhet a szemén, ami egyeseknek kellemetlen élmény lehet. A lézeres szemműtét során vagy a szaruhártya felszínén, vagy annak felső rétegét felhajtva, alatta történik a szaruhártya fénytörésének korrekciója. A lézerkészüléket a szem fölé helyezik, és a pácienst megkérik arra, hogy egy állandó fénypontra nézzen - ez nem azonos a lézerrel, csak a tekintet irányítását szolgálja.

Amikor a páciens szeme tökéletes pozícióba állt, az orvos megkezdi a lézeres beavatkozást. A készülék kattogó hangot ad ki, és amikor a lézer eltávolítja a kijelölt mértékű szaruhártyaszövetet, annak szaga ahhoz hasonlít, mint amikor a kezünkről véletlenül leégetjük a szőrpihéket. A lézernyalábokat számítógép vezérli az előzetes szemészeti vizsgálatok során meghatározott és a lézerberendezésbe betáplált értékek függvényében. Amint a gép elvégezte a szükséges korrekciót, a szaruhártya lebenyét visszahajtják a szemre. Bár a lebeny másnaptól már stabilan rögzül, s ezért nincs szükség sebészi úton (varrással vagy kapcsokkal) történő rögzítésre, rendkívül fontos, hogy ne mozduljon el a műtét után. Ezért a műtétet követő napokban fokozottan kell figyelni arra, nehogy megdörgöljük a szemet.

A beavatkozás után

A beavatkozás után a pácienst visszakísérik a váróterembe, ahol pihenhet. Ekkor már tapasztalhatja a látásjavulást, sokkal élesebben fog látni, mint a műtét előtt. A kezelést követően a páciens átveszi a befizetési és a műtét elvégzését igazoló bizonylatot, illetve a gyulladáscsökkentő szemcsepp receptjét. A szemcsepp mellett műkönny használatát is javasolják. A szemcseppeket beavatkozástól függően néhány hétig, egyes kezeléseknél (PRK) néhány hónapig az orvos által meghatározott dózisban kell adagolni.

A lézeres szemműtétet követően a páciens azonnal hazamehet. Másnap kontrollvizsgálatra kell visszamennie a klinikára. A szeme a műtét után közvetlenül könnyezhet, enyhén éghet, illetve egyes kezeléseknél (PRK) néhány napig tapasztalhat idegentest-érzést, amit műkönnyel és enyhe fájdalomcsillapítóval mérsékelni lehet. Legfontosabb, hogy ne nyúljon a szeméhez, ne dörzsölje, kerülje, hogy víz jusson a szembe, és a szabadban feltétlenül viseljen 100 százalékban UV-szűrő napszemüveget . A páciens látása a kezelés után pár nappal, héttel nyeri el a végleges élességét.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: