Megdöbbentő: minden 50. ember melanomás

Járt bőrgyógyásznál az elmúlt egy évben? Tudja, hogy melyik anyajegyére kell különösen figyelnie? Használ naptejet a legnagyobb napsütésben? Ha a kérdésekre adott válaszai között több volt nemleges, mindenképpen olvasson tovább!

A melanóma a leggyakrabban előforduló bőrdaganat, ami a pigmentet termelő melanocitákból indul ki. Az esetek körülbelül 60 százalékában az ép bőrön, további 40 százalékban pedig egy meglévő anyajegy elfajulásából alakul ki.

Egyre gyakoribb előfordulásáért több tényező is felelőssé tehető, többek között a vékonyodó ózonréteg, a minket érő káros sugárzás, a szolárium népszerűsége, a stressz és a genetika is közrejátszhat. Bármi is álljon a betegség mögött, egy biztos: a melanóma vezető haláloknak számít a 20-30 éves korú nők körében a rákos megbetegedések között.

Magyarországon évente 1500-1700 új melanómás esetet regisztrálnak, amit a daganat természetére nézve nehéz elhinni: ez az a betegség ugyanis, ami látható helyen, a bőrön nő, azaz rendszeres ellenőrzéssel megelőzhető lenne.

A fekete halál

Tegye fel magának az alábbi kérdéseket! Szőke vagy vörös a haja? Kék vagy zöld a szeme? Könnyen leég a bőre? Sok anyajegye van? Sok szabálytalan anyajegye van? Volt a családjában melanóma vagy bőrrák? Önnek volt már melanómája vagy bőrrákja? Volt már hólyagos napégése korábban? (főleg a 18 éves kor előtt) Több "igen" válasz esetén Ön a kiemelt rizikójú csoportba tartozik. Ideális esetben az anyajegyek a bőrünktől színükben és szerkezetükben is eltérő, jóindulatú elváltozások, közülük leggyakrabban a festéksejtes anyajegyekkel találkozhatunk. Ezek azok, amiből a rosszindulatú daganat, azaz a melanoma malignum is kiindulhat.

Bőrgyógyászhoz akkor kell fordulni, ha egy anyajegynek megváltozik a színe/mérete, elkezd viszketni, vérezni, ha nem szimmetrikus vagy szabálytalan a széle, egyenetlen a színe, illetve a szélessége meghaladja az 5-6 millimétert. Ezek a tulajdonságok jellemzik ugyanis az atipusos anyajegyeket, amik nagyobb rizikót jelentenek a rosszindulatúvá válás szempontjából, és minden esetben gyanakodni kell az újonnan keletkezett anyajegyekre is.

A szűrés életmentő! A melanoma egyre gyakoribb megbetegedés, erről a növekvő számadatok is árulkodnak. Míg az 1900-as évek elején 1500 emberre egy melanomás beteg jutott, addig 2010-ben 50 emberből egynél biztosan diagnosztizálják a bajt.

Ezért is fontos, hogy a és ellenőrzése mindig elsődleges szempont legyen. Napozás előtt fél órával használjunk naptejet, ezzel biztosítva a megfelelő fényvédelmet. Kerülni kell a hirtelen intenzív napfényt, és a kalap viselése mellett az UV-szűrős napszemüveg se maradjon otthon! Ez utóbbit sem szabad elbagatellizálni, ugyanis a melanoma a szem leggyakoribb daganata!

A rendszeres, évenkénti bőrgyógyászati szűrésre ugyanúgy menjünk el, akár egy tüdőszűrésre, fogorvosi vagy nőgyógyászati ellenőrzésre, hiszen így idejében megelőzhető a rosszindulatú elváltozás.

Ha felmerül a daganat gyanúja

Minden év májusában ingyenes szűrést szerveznek az ország több pontján. Bővebb információ a www.melanomanap.hu oldalon! A gyanús anyajegyeket sebészi úton kell eltávolítani (kimetszeni), hiszen ellenkező esetben a melanoma gyors áttétképző tulajdonsága miatt fél év alatt is végzetes lehet. Az anyajegyet ezután szövettani vizsgálatra küldik, amiből kiderül, ép vagy már rákos bőrdarabot távolítottak-e el. Ha az eredmények pozitívak, ám a tumor még nem terjedt át a környezetében lévő nyirokcsomókra, a beteg gyógyulási esélyei nagyon jók.

A későn felfedezett, már áttétekkel is járó esetén az előbbi esethez képest az ötéves túlélési arány alacsonyabb, de a gyógyulási esélyek kemo- és sugárterápia mellett még ez esetben is jónak mondhatók.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció