Ki foglalkozik a rákbeteg lelkével?

P.J.

Hét éve diagnosztizáltak emlőrákkal. A protokoll szerint minden kezelést megkaptam: kemoterápiát, sugárkezelést, gyógyszereket. A folyamatos kontrollok viszont megmaradtak. Mire kell még ezen kívül figyelnie egy gyógyult rákbetegnek?

Úgy érzem, hálás lehetek orvosaimnak és az egészségügyi rendszernek, hogy ezeket a kezeléseket és a drága kontrollvizsgálatokat évek óta rendszeresen elérhetővé teszi a számomra. Ez a protokoll azonban kizárólag a test gyógyítására irányul. A lélekkel nem foglalkozik. Léteznek ugyan onkopszichológiai kezelések - de csak opcionálisan. A páciens igénybe veheti ezeket (bizonyos részben az egészségbiztosítás rendszerén belül), ám vagy felhívják a lehetőségre a figyelmét, vagy nem.  

Megnyugtató a folyamatos ellenőrzés

Egyik előző írásomban elmeséltem, hogy az első, kissé megkésett CT-vizsgálatomban talált elváltozásoktól hogyan ijedt meg az onkológus, noha azok - ma már úgy tűnik - egy régi betegség következményei voltak. Miután egészséges embernél ritkán végeznek CT-vizsgálatokat, akkor nem lehetett az eredményeket korábbi vizsgálatokéival egybevetni. Ma más a helyzet ebben a tekintetben.

A rákos betegnek ezért kell pszichológus

Nem csak testi, lelkifájdalomis létezik, ami ugyanúgy meg tudja keseríteni a beteg életét, mint a fizikai tünetek. Éppen ezért kellene testet és lelket egyaránt gyógyítani, kiváltképp, ha a betegnek hosszú hónapokon, vagy akár éveken át kell harcolnia egy olyan kórral, mint a rák. Magyarországon azonban onkopszichológiai ellátást még mindig csak egy igen szűk réteg tud, vagy egyáltalán akar igénybe venni. Kattintson a részletekért!

A folyamatos ellenőrzések - ha nem találnak semmilyen elváltozást - megnyugtatóak, de tagadhatatlanul stresszel járnak. Aki csak egyszer is szembesült már egy súlyos betegségről hírt adó lelettel, a továbbiakban aligha tud belső feszültség nélkül részt venni kontrollvizsgálatokon. És amikor kezében tartja az eredményt, amelyben egy felkiáltójelet vagy egy mondatot aggályosnak érez, a feszültség fokozódik. Ha lehetőség van rá, ilyenkor szakemberhez fordulunk magyarázatért. A rendszer azonban egyre kevésbé teszi lehetővé az azonnali konzultációt, így a legtöbb beteg ilyenkor egyértelműen az internethez fordul.

Hiába kerültem áldozatos, elkötelezett orvosokhoz, velem sem tudtak mindig azonnal konzultálni, amikor tanácstalanul szorongattam a kezemben a titokzatos értékekkel és ismeretlen latin szavakkal megtűzdelt dokumentumokat. Gyakorlott internetezőként azonnal a digitális világban kerestem a megfejtést. Az így megtalált válaszok azonban az esetek többségében nem csökkentették, inkább erősítették bennem a szorongást. Még akkor is gyakran eltévedtem az információk útvesztőiben, amikor ismert szakemberek tanulmányait, betegeknek adott válaszait sikerült megszereznem az adott témákban.

A daganatos betegre háruló lelki terhekről kevés szó esik (Fotó: 123rf)
A daganatos betegre háruló lelki terhekről kevés szó esik (Fotó: 123rf)

Az internetes kereséseknél is érdemes tudatosnak lenni

Nem biztos, hogy az olvasó valóban a megtalált cikk célközönsége - még akkor sem, ha látszólag érteni véli a tartalmat. Egy szakmailag hibátlan cikket is lehet részben vagy teljesen félreértelmezni. A szerzők többsége bizonyos tényanyagot tudottnak feltételez, ezért ezeket nem vagy csak elnagyoltan említi. Ráadásul nem minden szakember képes és akar a témában járatlan többség számára érthetően elmagyarázni jelenségeket, ok-okozati összefüggéseket. A hiányos vagy félreértett információk pedig sok álmatlan éjszakát okozhatnak.

Könnyen kialakulhat egyfajta függőség is, amelyet a szakirodalom kiberchondriának nevez (a kiber és a hipochondria összevonásából). Kétségtelen, hogy aki egyszer végigéli a nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható betegség tudatából fakadó traumát, sok esetben nem szívesen szánja rá magát, hogy szakemberhez forduljon. Helyette vadul fogyasztja a kibertér nyújtotta információkat.

Mivel mindig találni olyan leírást, amelynek bizonyos részeit a szörfölő a saját tüneteivel azonosít, egy idő után olyan betegségeket is felfedez magán, amelyekhez valójában semmi köze nincs. És minél jobban beleássa magát ezekbe az információkba, annál messzebb kerül a valóságtól, és annál könnyebben válik depresszióssá. Ördögi kör ez, amelybe bárki könnyen betéved, de amelyből egyre nehezebb kikeverednie, hiszen az okostelefonja ott lapul a zsebében vagy a táskájában, így bármikor útra kelhet a betegségek és tünetek megismerésének kanyargós ösvényein.


Így jutottam el a Tűzmadár Alapítványhoz

Az utóbbi időkben inkább a pozitív példák és megküzdési stratégiák érdekelnek, és az interneten is ezeket keresem. Így jutottam el a Tűzmadár Alapítványhoz, amelyet 2005-ben hoztak létre a daganatos betegek és családjuk megsegítésére. Mint honlapukon írják, a "Tűzmadár az újrakezdés, az újraszületés univerzális szimbóluma, a nap, a nemesség, az egyediség és a gyengédség hordozója. Fény, szépség és béke, győzelem a halál felett, hit és állandóság tartozik jelentései közé."

A patetikusnak hangzó szavak mögött az alapítvány szakemberei a hétköznapok harcait vívják. Az onkopszichológia mellett sokféle helyről, szakmából érkeztek, hogy válaszokat és lehetőségeket nyújtsanak a szorongásokkal teli pácienseknek és családjuknak. A megközelítés multidiszciplináris, komplex, testre és lélekre egyaránt irányul. Hogy pontosan miképpen, azt a következő cikkemben mutatom majd be.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+7, +12 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt megszűnik a csapadék és többfelé felszakadozik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag