Ki foglalkozik a rákbeteg lelkével?

P.J.

Hét éve diagnosztizáltak emlőrákkal. A protokoll szerint minden kezelést megkaptam: kemoterápiát, sugárkezelést, gyógyszereket. A folyamatos kontrollok viszont megmaradtak. Mire kell még ezen kívül figyelnie egy gyógyult rákbetegnek?

Úgy érzem, hálás lehetek orvosaimnak és az egészségügyi rendszernek, hogy ezeket a kezeléseket és a drága kontrollvizsgálatokat évek óta rendszeresen elérhetővé teszi a számomra. Ez a protokoll azonban kizárólag a test gyógyítására irányul. A lélekkel nem foglalkozik. Léteznek ugyan onkopszichológiai kezelések - de csak opcionálisan. A páciens igénybe veheti ezeket (bizonyos részben az egészségbiztosítás rendszerén belül), ám vagy felhívják a lehetőségre a figyelmét, vagy nem.  

Megnyugtató a folyamatos ellenőrzés

Egyik előző írásomban elmeséltem, hogy az első, kissé megkésett CT-vizsgálatomban talált elváltozásoktól hogyan ijedt meg az onkológus, noha azok - ma már úgy tűnik - egy régi betegség következményei voltak. Miután egészséges embernél ritkán végeznek CT-vizsgálatokat, akkor nem lehetett az eredményeket korábbi vizsgálatokéival egybevetni. Ma más a helyzet ebben a tekintetben.

A rákos betegnek ezért kell pszichológus

Nem csak testi, lelkifájdalomis létezik, ami ugyanúgy meg tudja keseríteni a beteg életét, mint a fizikai tünetek. Éppen ezért kellene testet és lelket egyaránt gyógyítani, kiváltképp, ha a betegnek hosszú hónapokon, vagy akár éveken át kell harcolnia egy olyan kórral, mint a rák. Magyarországon azonban onkopszichológiai ellátást még mindig csak egy igen szűk réteg tud, vagy egyáltalán akar igénybe venni. Kattintson a részletekért!

A folyamatos ellenőrzések - ha nem találnak semmilyen elváltozást - megnyugtatóak, de tagadhatatlanul stresszel járnak. Aki csak egyszer is szembesült már egy súlyos betegségről hírt adó lelettel, a továbbiakban aligha tud belső feszültség nélkül részt venni kontrollvizsgálatokon. És amikor kezében tartja az eredményt, amelyben egy felkiáltójelet vagy egy mondatot aggályosnak érez, a feszültség fokozódik. Ha lehetőség van rá, ilyenkor szakemberhez fordulunk magyarázatért. A rendszer azonban egyre kevésbé teszi lehetővé az azonnali konzultációt, így a legtöbb beteg ilyenkor egyértelműen az internethez fordul.

Hiába kerültem áldozatos, elkötelezett orvosokhoz, velem sem tudtak mindig azonnal konzultálni, amikor tanácstalanul szorongattam a kezemben a titokzatos értékekkel és ismeretlen latin szavakkal megtűzdelt dokumentumokat. Gyakorlott internetezőként azonnal a digitális világban kerestem a megfejtést. Az így megtalált válaszok azonban az esetek többségében nem csökkentették, inkább erősítették bennem a szorongást. Még akkor is gyakran eltévedtem az információk útvesztőiben, amikor ismert szakemberek tanulmányait, betegeknek adott válaszait sikerült megszereznem az adott témákban.

A daganatos betegre háruló lelki terhekről kevés szó esik (Fotó: 123rf)
A daganatos betegre háruló lelki terhekről kevés szó esik (Fotó: 123rf)

Az internetes kereséseknél is érdemes tudatosnak lenni

Nem biztos, hogy az olvasó valóban a megtalált cikk célközönsége - még akkor sem, ha látszólag érteni véli a tartalmat. Egy szakmailag hibátlan cikket is lehet részben vagy teljesen félreértelmezni. A szerzők többsége bizonyos tényanyagot tudottnak feltételez, ezért ezeket nem vagy csak elnagyoltan említi. Ráadásul nem minden szakember képes és akar a témában járatlan többség számára érthetően elmagyarázni jelenségeket, ok-okozati összefüggéseket. A hiányos vagy félreértett információk pedig sok álmatlan éjszakát okozhatnak.

Könnyen kialakulhat egyfajta függőség is, amelyet a szakirodalom kiberchondriának nevez (a kiber és a hipochondria összevonásából). Kétségtelen, hogy aki egyszer végigéli a nehezen vagy egyáltalán nem gyógyítható betegség tudatából fakadó traumát, sok esetben nem szívesen szánja rá magát, hogy szakemberhez forduljon. Helyette vadul fogyasztja a kibertér nyújtotta információkat.

Mivel mindig találni olyan leírást, amelynek bizonyos részeit a szörfölő a saját tüneteivel azonosít, egy idő után olyan betegségeket is felfedez magán, amelyekhez valójában semmi köze nincs. És minél jobban beleássa magát ezekbe az információkba, annál messzebb kerül a valóságtól, és annál könnyebben válik depresszióssá. Ördögi kör ez, amelybe bárki könnyen betéved, de amelyből egyre nehezebb kikeverednie, hiszen az okostelefonja ott lapul a zsebében vagy a táskájában, így bármikor útra kelhet a betegségek és tünetek megismerésének kanyargós ösvényein.


Így jutottam el a Tűzmadár Alapítványhoz

Az utóbbi időkben inkább a pozitív példák és megküzdési stratégiák érdekelnek, és az interneten is ezeket keresem. Így jutottam el a Tűzmadár Alapítványhoz, amelyet 2005-ben hoztak létre a daganatos betegek és családjuk megsegítésére. Mint honlapukon írják, a "Tűzmadár az újrakezdés, az újraszületés univerzális szimbóluma, a nap, a nemesség, az egyediség és a gyengédség hordozója. Fény, szépség és béke, győzelem a halál felett, hit és állandóság tartozik jelentései közé."

A patetikusnak hangzó szavak mögött az alapítvány szakemberei a hétköznapok harcait vívják. Az onkopszichológia mellett sokféle helyről, szakmából érkeztek, hogy válaszokat és lehetőségeket nyújtsanak a szorongásokkal teli pácienseknek és családjuknak. A megközelítés multidiszciplináris, komplex, testre és lélekre egyaránt irányul. Hogy pontosan miképpen, azt a következő cikkemben mutatom majd be.

Értékelje a cikket!

Hirdetés

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +27 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén feloszlik a köd, kissé felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag