Így osztályozzák a vastagbél- és végbéldaganatokat

A vastagbél- és végbéldaganatok stádium-besorolása a kezelés meghatározása és a kilátások becslése szempontjából fontos. A stádium-besorolás alapja a tumor helyi kiterjedtsége és terjedése, a nyirokcsomók érintettsége és a távoli áttétek kimutathatósága.

A 0. stádiumban a piciny daganatos góc környezetében még semmilyen szöveti terjedés nem észlelhető (in situ carcinoma). Az I. és II. stádium (utóbbit tovább osztják IIA és IIB stádiumra) fő jellemzője, hogy bár lehetséges, hogy a tumor már beterjedt a bélfal több rétegébe vagy túl is terjedt azon és érinti a környező szöveteket és szerveket is, de egyetlen nyirokcsomóban sem találtak áttétet, valamint távoli szervekben sincs áttét.

Nulladik stádiumban a daganatos góc környezetében még semmilyen szöveti terjedés nem észlelhető

A III. stádiumot is több alosztályra osztják: IIIA, IIIB és IIIC kategóriákra. IIIA stádiumnál kisebb, IIIB stádiumnál nagyobb a kiinduló daganat helyi kiterjedtsége, viszont közös jellemző, hogy a tumor környezetében lévő regionális nyirokcsomók között - amelyek közül legalább 12 eltávolítása indokolt a daganatműtét során - legfeljebb háromban találtak daganatos jelenlétet. Ha ennél több nyirokcsomó érintett, akkor immár függetlenül attól, hogy maga a daganat kisebb vagy nagyobb, a stádium IIIC-nek számít.

Ha az elsődleges vastagbélrákon túl bárhol máshol a szervezetben (májban, tüdőben, csontokban, agyban, a hashártyán) áttét mutatható ki, automatikusan IV-es stádiumúnak számít a betegség, függetlenül attól, hogy mekkora a daganat vagy hány nyirokcsomó érintett. Ez esetben a daganatos folyamatra már az egész szervezetet érintő elváltozásként kell tekinteni, hiszen miután a távoli szervekbe már eljutottak daganatsejtek a vérkeringéssel vagy a nyirokkeringéssel, a tumorsejtek gyakorlatilag bárhol jelen lehetnek a szervezetben.

Átfogó tudásbázis készül a vastagbélrákos betegek és családtagjaik számára a Rákgyógyítás.hu internetes portálon. A honlap összesen 200 közérthető cikket tesz közzé a vastagbél- és végbéldaganatokról, a kezelési lehetőségekről és a megelőzésről.

Vastagbéldaganatok esetén a stádium meghatározására használják az úgynevezett Dukes-osztályozást is, ami szintén a terjedés mélységét a bélfalban és a nyirokcsomók érintettségét veszi figyelembe. Nem teljes az átfedés, mert van némi eltérés, ám a Dukes A, B, C és D kategóriák lényegében ugyanúgy a fentebb ismertetett I., II., III. és IV. stádiumnak felelnek meg.

Forrás: Rakgyogyitas.hu

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)