Belevalók: megtanítanak vércukrot mérni

Eddig több ezer pedagógus vett részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány mentorprogramjában, amelynek célja, hogy a pedagógusok gyakorlati tudást sajátítsanak el a cukorbeteg gyerekek óvodai, iskolai ellátásához. A képzés során a jelentkezők megtanulnak vércukrot mérni, elsajátítják az inzulinbeadás mikéntjét, de felkészítik őket a rosszullét jeleinek felismerésére is.

Az Oktatási Hivatal felkérésére az Egy Csepp Figyelem Alapítvány szakemberei összeállítottak egy elméleti és gyakorlati tananyagot, amellyel felkészíthetik a pedagógusokat a cukorbeteg gyerekek óvodai, iskolai ellátására. A DiabMentor program képzésein tavaly szeptember óta csaknem hatezren vettek részt. A pedagógusok – Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal főosztályvezetőjének tájékoztatása szerint – jól fogadták a programban való részvétel lehetőségét.

Felkészítik a pedagógusokat a cukorbeteg gyerekek ellátásra. Fotó: Getty Images
Felkészítik a pedagógusokat a cukorbeteg gyerekek ellátásra. Fotó: Getty Images

Ott érzékenyítenek, ahol csak tudnak

A tudásanyag kiegészítéseként egy gyermekeknek és felnőtteknek szóló interaktív háromdimenziós ismeretterjesztő anyagot is készítettek a szakemberek, amely azt szemlélteti, hogy milyen betegutat jár be egy cukorbeteg gyermek a diagnózistól a cukorbeteg mindennapokig – ismertette Erős Antónia, az alapítvány vezetője, alapítója. Mint mondta, a mentorprogramon kívül folytatódik a szintén a pedagógusoknak szóló diabéteszes érzékenyítő program is. A „Belevalók” képzéssel eddig csaknem ötezer pedagógust és egyetemi hallgatót értek el.

A 13-14 éveseknek készített, két éve indult TEENS elnevezésű egészségprogram pedig idén újabb két iskolába jut majd el. E program célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatalokat leginkább érintő krónikus betegségekre és egészségügyi problémákra. Ezenkívül az alapítvány újabb iskolákat fog bevonni a Nemzetközi Diabetes Szövetséggel közösen indított KiDS diabétesz képzésbe is. A program a cukorbetegség megismerésére, a 2-es típusú diabétesz megelőzésére és az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek elfogadására irányul.

Május 31-éig tart az alapítvány Cseppont Patikahónap programja, amely keretében kedvezménnyel juthatnak a vásárlók egyes gyógyászati segédeszközökhöz, így lehetőség nyílik a rendszeres otthoni szűrésre is. Folytatódik továbbá az idén tízéves Magyarország cukormentes tortája verseny – a győztes édességet augusztusban ismerheti meg a nagyközönség. Novemberben pedig ismét megrendezik az Egy csepp világnapot, ahol ingyenes szűrésekkel, gyermekprogramokkal és beszélgetéssekkel várják az érdeklődőket.

743 ezer cukorbeteg él Magyarországon

Magyarországon egyébként 743 ezerre tehető a cukorbetegek száma, ugyanakkor csökkent az egy év alatt előforduló új esetek gyakorisága a 2-es típusú cukorbetegség esetén. Kor szerinti megoszlást vizsgálva az látszik, hogy a 60 éven felüliek közül minden ötödik ember cukorbeteg – ismertette Wittmann István, a Magyar Diabetes Társaság elnöke.

A szakember elmondása szerint még mindig nagyon sok a cukorbetegség miatti amputációk száma: napi tíz ilyen beavatkozás történik a betegség következményeként. A társaság ezért megállapodott az angiológiai társasággal az alsó végtagi verőérbetegségek szűrésének növelése érdekében. Szeptembertől pedig elindul a Magyar Nemzeti Diabétesz Regiszter.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső