Az agyat is védi a cukorbetegség gyógyszere

A metformint szedő betegeknél ötödével alacsonyabb a demencia kialakulásának veszélye - derül ki egy friss kutatásból.

"A metforminnak valóban idegsejtvédő hatása lehet az agyra" - mondta a szerzőként közreműködő Dr. Rachel Whitmer, az egyesült államokbeli Kaiser Permanente egészségbiztosító epidemiológus kutatója. "Ez egy megfigyelésen alapuló, retrospektív, lakosságon alapuló tanulmány, amely statisztikai együtt járást bizonyít, nem pedig ok-okozati összefüggést" - tette hozzá. Az eredményeket a nemzetközi Alzheimer konferencián, Bostonban mutatták be.
A 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél az értekezés háttérinformációi szerint nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. A diabétesz kezelésére adott gyógyszerek és az időskori szellemi leépülés összefüggésére vonatkozóan azonban nagyon kevés korábbi adatot találtak a kutatók.

Annak feltérképezésére, hogy a gyógyszerek csökkentik-e a demencia veszélyét, Whitmer és kollégái 15 000 kettes típusú cukorbeteg adatait elemezték, akik akkor kezdtek egy készítményből álló terápiát. Az összes résztvevő 55 éves vagy annál idősebb volt. Akadt köztük olyan, akinél már 10 éve diagnosztizálták a betegséget, de egyikük sem szedett gyógyszert a kutatás kezdete előtt. "Metformin, szulfonilurea, tiazolidindion vagy inzulin-tartalmú készítményt kaptak" - nyilatkozta Dr. Whitmer. Ezen hatóanyagok közül mind csökkenti a vércukorszintet, de más hatásmechanizmus révén. Az ötéves megfigyelési időszakban a betegek csaknem tizedénél állapítottak meg demenciát. (A szakértők elmondása szerint nem tettek különbséget az Alzheimer-kór és a demencia más formái között.)A szulfonilureákat, tiazolidindionokat vagy inzulint kapókhoz képest a metforminos betegeknél ötödével alacsonyabb volt a demencia kockázata. Dr. Whitmer szerint lehetséges magyarázat, hogy állatkísérletek során kiderült: a metformin szerepet játszik az új agysejtek képződésének folyamatában, illetve gyulladáscsökkentéshez is köthető.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek
Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.