A rotavírus elleni oltás meglepő hatása

Nemcsak a súlyos, akár életveszélyes hasmenést okozó fertőzés, hanem az 1-es típusú cukorbetegség ellen is védelmet nyújthat a rotavírus elleni védőoltás - állítják ausztrál kutatók.

Milyen tünetek utalhatnak 1-es típusú cukorbetegségre? Részletek itt.

Az 1-es típusú diabétesz krónikus, nem gyógyítható anyagcserezavar, amely során azimmunrendszerelpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit. A többnyire gyermekkorban kialakuló kórképben szenvedő betegek emiatt élethosszig tartó inzulinpótlásra szorulnak. Az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek száma világszerte fokozatosan emelkedik, aminek pontos okai egyelőre nem teljesen tisztázottak. Egy ausztrál tanulmány eredményei ugyanakkor részben választ adhatnak a kérdésre.

Világszerte növekszik az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek száma
Világszerte növekszik az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek száma

Gyanús egybeesés

Magyarországon évente 5-7 ezer gyermek kerül kórházba rotavírusok okoztafertőzésmiatt. A kórokozók ellen kétféle szájon át adható oltóanyag van forgalom, a Rotarix és a RotaTeq. Mindkét vakcina oltási sorát már 6 hetes kortól el lehet kezdeni beadni a gyermekeknek, de előbbi legfeljebb 6, utóbbi maximum 8 hónapos korig alkalmazható. Az oltási sorozatban részesült csecsemők 98 százaléka védetté válik a súlyos fertőzéssel szemben, 75 százalékuk pedig egyáltalán nem is betegszik meg.

A Murdoch Children's Research Institute (MCRI) és a Walter and Eliza Hall Institute (WEHI) kutatói a 1-es típusú cukorbetegséggel újonnan diagnosztizált gyerekek számának alakulását vizsgálták a 2000 és 2015 közötti időszakban, amikor felfedezték, hogy a 2 és 4 hónapos kor közötti gyermekek körében 2007-től csökkenni kezdett az új betegek száma. Mindez különösen annak fényében érdekes, hogy éppen 2007-ben kezdték el rutinszerűen alkalmazni Ausztráliában a rotavírus elleni védőoltást. A vakcinát 2 és 4 hónapos kor között adják be a babáknak, immunvédettséget kialakítva ezáltal a szervezetükben a veszélyes gyomor-bélhurutot kiváltó fertőzéssel szemben. A 80-as évek óta ez volt az első eset, hogy csökkent az 1-es típusú cukorbetegség terjedése a fiatal ausztrál gyermekek körében.

"Szignifikáns csökkenést találtunk, amely az idősebb, 5-14 éves korosztály esetében nem jelentkezett. Ez a körülmény arra utal, hogy a fiatalabb generációk egy olyan védelmező faktorral találkoztak, amellyel az idősebb gyerekek nem" - fogalmazott a tanulmányt vezető dr. Kirsten Perrett, az MCRI és a Melbourne-i Egyetem munkatársa. Érdemes ugyanakkor megemlíteni, hogy a kutatók által felfedezett kapcsolat nem kizárólag statisztikai jellegű: korábbi kutatások már felvetették, hogy a rotavírus okozta fertőzés természetes rizikótényező lehet az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása szempontjából.

A vírus elősegítheti a hibás immunválaszt

"Húsz évvel ezelőtt csapatunk már feltárt egy lehetséges kapcsolatot az 1-es típusú diabétesz immunmarkereinek gyermekkori megjelenése és a rotavírus-fertőzés között" - mutatott rá Len Harrison professzor, a mostani tanulmány egyik szerzője, a WEHI és a Melbourne-i Egyetem kutatója. "Későbbi, laboratóriumi modelleket alkalmazó tanulmányok szerint a hasnyálmirigysejtek rotavírus-fertőzöttsége kiprovokálhatja az inzulintermelő sejtek elleni immunreakciót. Bár nem perdöntően, de a legutóbbi kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy a rotavírus-fertőzés megelőzése vakcinákkal csökkentheti az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát a genetikailag rizikócsoportba tartozó gyermekek esetében" - tette hozzá.

Forrás: pursuit.unimelb.edu.au

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: