Levegőt!

A krónikus légúti betegség egyik legsúlyosabb velejárója a rendszeresen jelentkező nehézlégzés, a légszomj, amikor a beteg úgy érzi, nem kap elég levegőt és erőltetetten, fokozottan kell lélegeznie. A helyes légzéstechnika sokat segíthet.

Légzőgyakorlatok

Félszáz évvel ezelőtt dolgozta ki két orvos, A. Barrach és W. F. Miller azt a három alapvető légzőgyakorlatot, amelyet a mai napig általánosan használnak COPD, krónikus asztma és más, nehézlégzéssel, hörgőszűkülettel járó betegségek esetén. A légzőtorna célja a fulladás (és az ahhoz kapcsolódó szorongás) csökkentése a rekeszizom helyzetének és működésének javításával, a légzésszám redukálásával, a légzési munka csökkentésével.

Kilégzés ajakfékkel

A gyakorlat nagyon egyszerű: orron át történő belégzés után lassú, 4-6 másodpercig tartó kilégzés következik, csücsörített ajakkal. Bármely, légszomjjal járó betegség esetén jól alkalmazható. Ilyenkor a lágy szájpad megemelkedése elzárja az utat az orron át történő kilégzés elől. A gyakorlat kedvező hatása a lassúbb, mélyebb légzéssel és a megnövekedett kilégzési légúti nyomással magyarázható. Csökken a percventilláció, a kilégzési áramlási ellenállás és a dinamikus légúti kollapszus. Az ajakfékes légzés során a rekeszizom tehermentesül, munkáját a bordaközi izmok veszik át, javul a gázcsere.

Légzés előredőlve

Ülő és álló helyzetben vagy séta közben a felsőtest előredől 20-45 fokkal a függőleges tengelytől. Ebben a helyzetben javul a rekeszizom mechanikája, mivel a lelapult helyzetből feljebb kerül. A hátsó izomrostok nyugalmi hossza megnő, ezáltal nagyobb erőt képesek kifejteni. E légzési mód során a percventilláció húsz százalékkal csökken, a vérgáz-értékek stabilizálódnak. Ha séta vagy ülés közben a karokat a mell előtt összefonják, néhány, a belégzésnél szerepet játszó izom munkája ezáltal is hatékonyabb lesz.

Diafragmatikus légzés

A rekeszizom működési rendellenességére utal, ha a beteg a légzéshez a nyaki segédizmokat használja, illetve ha a mellkas felső része kitágult, miközben a mellkas alsó része és a has felső része behúzódik. Ilyen esetben hatásos lehet a rekeszi légzés, amely azonban mindig tudatos (automatizmus nem alakul ki.) A gyakorlat előtt ajánlott hörgőtágító (nyákoldó) belégzése és a felgyűlt váladék ürítése ("hörgőtoalett"). A rekeszizom működését elősegítő, kontrolláló gyakorlat háton fekvő helyzetben történik (esetleg enyhe, 15-20 fokos Trendelenburg helyzetben, ami azt jelenti, hogy a test a fej felé enyhén döntött, a fejrész valamivel alacsonyabban van a csípőrésznél). A beteg a domináns kezét a has felső, a másikat a mellkas felső részére helyezi, így ellenőrzi belégzéskor a has megemelkedését, minimalizálja a mellkasi kitérést. A gyakorlat lényege:

  1. lassú belégzés orron át, tudatosan koncentrálva a rekeszizom összehúzódására és a hasfal emelkedésére belégzéskor (ez utóbbi segíti az alsó bordák emelkedését is),
  2. majd lassú kilégzés ajakfékkel, kilégzéskor a beteg segíti a hasfali kontrakciót a tenyerével, ezáltal a rekesz a fej irányába tolódik. Három-négy kg súly hasra helyezése segíti a folyamatot (ez legegyszerűbben néhány könyvvel oldható meg). A gyakorlat egy idő után ülve, majd később állva is végezhető, előrehajolva.

További légzésjavító technikák

Elsősorban asztmás betegek számára dolgozták ki az alábbi légzésjavító technikákat, de COPD-sek számára is sikerrel alkalmazhatók állapotuk könnyítésére, légzőszerveik edzésére. Szakember, gyógytornász irányításával sajátíthatók el, majd a gyakorlatok egy része otthon is végezhető. Ezek egyrészt a légzőizmok erősítését segítik elő, másrészt hozzájárulnak a normális légzésritmus és légzéstípus kialakításához. Ilyenek például a jógaszerű légzési gyakorlatok: a ritmikus légzés, a váltott orrlyukakon át történő légzés, a mellkasi és hasi légzés váltogatása, a mélylégzés. A légzésben résztvevő izmok fejlesztése, lazítása, nyújtása, a merev mellkas mobilizálása, a helyes testtartás kialakítása nem kevésbé fontos. Tudatos hangképző gyakorlatok is segíthetnek, hiszen a hangképzés erősíti a rekeszizmot, a légzőizmokat, a mássalhangzók közül a réshangok (pl. s, sz, f, z) hangoztatása a kilégzés lassítását, a zárhangoké a (b, p, k) a lökésszerű kilégzést segítik elő. Különböző relaxációs technikák jó szolgálatot tehetnek, elsősorban a nehézlégzés okozta légszomj enyhítésében, az emiatti szorongás oldásában. Ilyen például a Schultz-féle autogén tréning, amelynek lényege a "koncentratív önellazítás", vagy a Jacobson-féle progresszív izomrelaxáció.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz !

Forrás:Pulmonológiai Útmutató, 2003, dr. Somfay Attila

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra