Legújabb kezelési mód

A bőrápolás nem egyszer megelőző gyógymód, ami helyi vagy tüneti kezelést is nyújt. Mindez szükséges, de nem elegendő. Az ekcémát kezelni is kell.

Az ekcémás tünetek megjelenését gyakran olyan irritatív anyagok okozzák, amelyeket könnyűszerrel el lehet kerülni a mindennapi életben. Szerencsés esetben egy-egy mosószerrel - vagy egyáltalán a mosószerekkel való érintkezés - bizonyos szappanok vagy tusfürdők használatának mellőzése megoldást hozhat. A gumikesztyű és az érzékeny bőrre való mosókrémek használata helyes bőrápolással párosulva elegendőnek bizonyul. Természetesen az allergiás bőrérzékenység allergénjeit is ki kell küszöbölnünk, legyen az valamely fém, házipor, állatszőr vagy bármi egyéb anyag, mondjuk valami étel, ami nem kívülről okoz ekcémát.

A helyes bőrápoláshoz a száraz, túlérzékeny bőr sajátságait kell figyelembe venni. A bőrápolás nem egyszer megelőző gyógymód, ami helyi vagy tüneti kezelést is nyújt.

Minthogy azonban az igazán kellemetlen tüneteket általában a bőr általános szárazsága és érzékenysége mellett immunrendszeri túlérzékenység is okozza, sajnos a megelőző óvintézkedésekkel legfeljebb enyhíteni lehet a tüneteket. Az ekcémák kellemetlen tulajdonsága, hogy könnyen kiújulnak, fellángolnak, és ekkor már nem elég egy-egy környezeti faktor kerülése. Márpedig többe faktort logikusan nehezebb kiiktatni, mint csupán egyet. Az immunrendszer is érzékenyebben reagálhat, mint mondjuk egy-két évvel korábban.

Az általános kezelési elvek és módszerek ismertetése mellett meg kell említeni, azokat az egyéb betegségeket, amelyekhez ekcéma párosulhat. Ebben az esetben a helyi vagy teljes szervezetet érintő, belsőleges kezelésének az alapbetegség kezelését is figyelembe kell venni, illetve csak azzal összhangban történhet. Jó példa erre a sztázis ekcéma, ahol nem lehet jó eredményeket elérni bokatájék ekcémájával, ha az ödémás lábban pangó szövet közötti folyadék továbbra is minduntalan gyulladást okoz. Ezért az egyes ekcémák ismertetésénél röviden kitérünk azok speciális kezeléseire.

Megelőzés, elkerülés

A helyes diagnosztizálás során igyekeznek beazonosítani azokat az irritatív anyagokat, amelyek a bőrön kóros tüneteket váltanak ki. Sajnos ezek igencsak változatosak lehetnek: házipor, házipor-atka ürüléke, állati szőr, gyapjú, állati eredetű textíliák, bizonyos ételallergének, illatanyagok, mosószerek, fémek, általában nikkel vagy réz, illetve a legkülönbözőbb szintetikus vegyi anyagok. Sajnos a vizsgálatilag bizonyítható faktorokon túl is résen kell lenni, mert megjelenhetnek idővel új allergének, irritáló faktorok is, amelyek addig nem okoztak problémát.

Az általános alapelveket és terápiákat - , amelyek a genetikai adottságokra természetesen nem lehetnek befolyással, a tüneteket azonban jelentősen enyhíthetik - a helyi és szisztémás kezelésekről szóló cikkekben részletesebben tárgyaljuk.

Az alábbi két cikkben olvashat az ekcéma kezelésének további lehetőségeiről:

Az ekcéma helyi kezelése

Az ekcéma belsőleges kezelése

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső